İktidarın tribün korkusu yeni bir boyuta ulaştı. Fenerbahçe-Konyaspor maçında ‘Hükümet istifa’ sloganı atan bazı taraftarlar statlardan men edildi. Avukat Ayhan Erdoğan, ‘‘Bu soruşturma tamamen hukuksuz’’ diye konuştu.

‘Hükümet İstifa' sloganı atan yurttaşlara statlardan men: Taraftar korkusu baskıyı artırdı
Fotoğraf: DepoPhotos

Eren TUTEL

Süper Lig’de oynanan Fenerbahçe-Konyaspor ve Beşiktaş-Antalyaspor maçlarındaki ‘hükümet istifa’ sloganlarına karşı AKP-MHP iktidarı baskı politikalarına devam ediyor. Son olarak Konya maçında protestolara katılan bazı taraftarlara tebligat gönderilip statlara girilmesi yasaklandı.


Fenerbahçeli bir taraftarın evine gönderilen tebligatta verilen cezaya gerekçe olarak 6222 sayılı kanunun 14. maddesinin 1. fıkrası gösteriliyor. İlgili maddede yer alan ifadeler şöyle: “Spor alanlarında taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından tehdit veya hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında elli günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur.”

Taraftarın hakaret içermeyen bir tezahürat nedeniyle ceza alması tamamen hukuksuz. Verilen cezaya göre ilgili karar kaldırılana kadar yasaklanan kişi spor karşılaşması yapılan hiçbir yere giremiyor.

hukumet-istifa-slogani-atan-yurttaslara-statlardan-men-taraftar-korkusu-baskiyi-artirdi-1132676-1.Taraftarlara gönderilen tebligat.Taraftarlara gönderilen tebligat.



HUKUKSUZ KARAR

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Avukat Ayhan Erdoğan alınan kararın tamamen hukuksuz olduğunu savundu. Erdoğan, “Soruşturma başlatılan maddede hakaret, şiddet ve taciz deniyor. ‘Hükümet istifa’ sloganında bu unsurların hangisi var, hiçbiri. Tamamen hukuksuz ve keyfi bir karar. Türkiye’de yargının geldiği durumu zaten biliyoruz, savcılar kendilerine gelen talimatı uyguluyor. Ben bir hukukçu olarak, ‘Hükümet istifa’ diyorum. Yurttaşların statlarda dahil olmak üzere her yerde hükümeti protesto etme hakkı vardır” diye konuştu.

Taraftarın başlatılan bu soruşturmadan korkmaması gerektiğini ifade eden Ayhan Erdoğan, “Fenerbahçeli taraftar Fettullah Gülen cemaatine karşı nasıl direndiyse. Bu hukuksuz karara karşı da dirensin ve haklı protestosunu devam ettirsin. Soruşturma başlatılan taraftarlar elbette aklanacaktır ve kendilerini haksız men edenlere karşı tazminat hakları oluşacaktır” ifadelerini kullandı.

***

Fenerbahçe’den iptal başvurusu

Fenerbahçe Kulübü, deplasman yasağının kaldırılması için mahkemeye resmi başvuru yaptığını duyurdu. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, Kayseri İl Spor Güvenlik Kurulunun kararına tepki gösterildi. Fenerbahçe tarafından yapılan açıklamada, bu kararın alınmasına giden yolda atılan adımların sadece kulübe değil Türkiye futbolu adına yapılmış bir tahribat olduğu belirtildi. Sarı-lacivertlilerin açıklamasında öne çıkan ifadeler şu şekilde:"Yukatel Kayserispor taraftarları, Spor Toto Süper Lig'in 5. haftasında evimizde oynadığımız karşılaşmada stadımıza gelmişken bu karar hiçbir şekilde adalete ve rekabetin eşitlik ilkesine sığmamaktadır. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bir kez daha bu büyük yanlıştan geri adım atılmasını istiyor, 'her şeye rağmen' hukukun üstünlüğüne inanarak bu karar ile ilgili Kayseri Nöbetçi İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma başvurusu yaptığımızı ve yetkili tüm mercileri göreve çağırdığımızı duyuruyoruz."