Mersin ve Adana’da gerçekleştirilen ‘SOL Buluşmalar’da Saray’ın ülkeyi içine sürüklediği kriz ele alındı. SOL Buluşmalar’da ‘Hükümet istifa’ söyleminin daha gür bir sesle dillendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

‘Hükümet istifa’ talebi yükseltilmeli

Abidin Yağmur

Saray rejimine karşı ülkenin dört bir yanında gerçekleştirilen ‘SOL Buluşma’lar devam ediyor. Mersin ve Adana’da yapılan buluşmalarda iktidarın ekonomik programının halkı daha da yoksulluğa ittiği belirtilerek “Hükümet istifa” sözünü daha gür sesle dillendirmek gerektiği vurgulandı. Önce Mersin ardından Adana’da yapılan SOL Buluşma’ya BirGün Gazetesi Ekonomi Editörü Ozan Gündoğdu ile SOL Parti PM Üyesi Alper Taş katıldı.


“İktidar yerli ve milli ekonomi türküsü söylüyor” diyen Gündoğdu, “Beceriksizliğini milliyetçi hamasetle örtmeye çalışıyor. Halbuki ABD ile çatışma içinde gibi görünse de emperyalist sistemle çelişen bir ekonomi politikası yok ortada” ifadelerini kullandı.

“Sermaye hareketleri 1989 yılından bu yana serbest” diyen Gündoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani diledikleri miktarda dövizi yurda sokup, diledikleri miktarda dövizi yurtdışına çıkarabiliyorlar. Böyle bir ekonomide yerli paranın değer kaybetmesi demek, tüm şirketlerin kelepir hale gelmesi demektir. 2001’de bankacılık sektörünün yarısı yapancı sermayeye geçti. Bugün sıra reel sektöre geldi. Bu mu ekonomik kurtuluş savaşı? Bu mu yerli ve milli ekonomi? Üstelik bu acımasız programın yükü emekçi sınıfların sırtında. Enflasyon yoluyla halkın cebinden alınıyor, sermayedarın cebine konuluyor. Bu gaddar politika durdurulmazsa sadece birkaç ay içinde, faturalara gelecek olan zam yüzde 30’u 40’ı bulacak. Akaryakıt 13-14 lira olacak. Ekmek 3,5-4 TL olacak. Gıda fiyatları daha da artacak.”

TIPIŞ TIPIŞ GİDECEKLER

Ekonomik krizin bir kısa vadede bir de uzun vadede çözümleri olduğunu vurgulayan Alper Taş ise, “Kısa vadede ilk adım bu hükümetin istifa etmesidir. Sokaklarda, meydanlarda hükümet istifa diye bağırıyoruz, bu sloganı yükseltmemiz lazım. Her partinin, her sendikanın istifa çağrısını yükseltmeli. Mersin’de HDP, CHP mitingler düzenleyecek. Buralarda da Erdoğan istifa demek gerekiyor” dedi.

“Bizim insanlarımız tedirgin. İktidarın seçim yapmayacağından, iç savaş çıkaracağından korkuyor” diyen Taş sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiç endişeniz olmasın. Geçmişte Türkiye, kanlı bir iç savaş yaşadı 70’lerde. Bu savaşı çıkaran faşistleri ancak 12 Eylül kurtardı. O iç savaşı uluslararası emperyalist sistem destekliyordu. Bugün uluslararası emperyalist sistemin Türkiye’de böyle bir karışıklık işine gelmiyor. Emin olun tıpış tıpış gidecekler. Hiç endişeniz olmasın.”