Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, siyasal ve ekonomik istikrarsızlığın devam ettiği ülkede yeni hükümeti kurması için Müstakbel Hareketi lideri eski Başbakan Saad Hariri'yi görevlendirdi.

Hükümet krizinin devam ettiği Lübnan’da yeni hükümeti kurma görevi Hariri’nin

Siyasal ve ekonomik krizin ardından Beyrut Limanı’nda meydana gelen şiddetli patlama sonrası siyasal ve ekonomik istikrarsızlığın iyice arttığı Lübnan’da, Cumhurbaşkanı Mişel Aun 2019'da istifa eden eski Başbakan Saad Hariri'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

118 VEKİLDEN 65'İ HARİRİ'Yİ DESTEKLEDİ

Cumhurbaşkanı Aun, yeni kabineyi oluşturacak ismin belirlenmesi için Meclis'teki Sünni Müstakbel Hareketi, Emel Hareketi, Dürzi lider Velid Canbolat'ın başkanlığındaki İlerlemeci Sosyalist Partisi, Hristiyan Marada Partisi ve Ermeni Taşnak Partisi temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeler sonrasında, parti temsilcilerinin Hariri seçeneğinden yana görüş bildirdikleri açıklandı.

Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki istişare görüşmelerine katılan 118 vekilden 65'i Hariri’yi desteklerken, geri kalan 53 vekil ise çekimser kaldı.

İstişarelerin ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Hariri'nin yeniden hükümeti kurma görevi verilmek üzere Baabda Sarayı'na çağrıldığı belirtildi.

'TEKNOKRATLAR HÜKÜMETİ KURACAĞIZ'

Hariri, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda hükümeti kurma görevini aldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, siyasi partilerin yer almadığı teknokratlar hükümeti kuracağını söyledi.

Hariri yaptığı açıklamada, “Ekonomik çöküntüyü durdurma yönünde Lübnanlılara verdiğim sözü yerine getirmeye bağlılık konusunda kararlıyım. Lübnan için son fırsat olan yeni hükümeti kurmak için var gücümle çalışacağım” diye konuştu.

İKİ HAREKET ARASINDA YAKINLAŞMA

"Cumhurbaşkanı Aun ile Hariri'nin arasında olumlu bir hava var. Yeni hükümeti kurma süreci, beklenenden daha hızlı olacak" diyen Meclis Başkanı Berri, Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi ile çekimser kalan Cumhurbaşkanı Aun'un damadı Cibran Basil liderliğindeki Hristiyan Özgür Yurtsever Hareketi arasında bir yakınlaşma olduğunu söyledi.

DİYAB HÜKÜMETİ NASIL DÜŞMÜŞTÜ?

Lübnan'da Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin destekleriyle 21 Ocak'ta kurulan Diyab hükümeti, Beyrut Limanı'nda 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesinin ardından halktan gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos'ta istifa etmek zorunda kalmıştı.

AA