Hükümet, memur maaşlarına zam teklifini açıkladı

Kamu görevlilerinin maaşlarında yapılacak artış oranlarına ilişkin son görüşme gerçekleşiyor. Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, hükümetin memur maaşına zam teklifini açıkladı. Hükümet, 2020 yılı için yüzde 3,5 +3, 2021 için yüzde 3+2,5 zam teklif etti.

Son tarih 20 Ağustos

Memur sendikaları tekliflerini 24 Temmuz'da teslim etmiş, görüşmeler 1 Ağustos'ta başlamıştı. İkinci görüşme ise 9 Ağustos'ta yapılmıştı. Bugün yapılacak olan son ve dördüncü görüşmenin ardından pazarlıklar için belirlenen son tarih 20 Ağustos. Bu tarihe kadar anlaşmaya varılmazsa hakem kuruluna başvurulacak. Hakem kurulu 5 gün içinde kararını açıklayacak.

KESK: KABUL ETMİYORUZ

Hükümetin zam teklifine tepki gösteren KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, "Bakanın AKP iktidarı dönemini parlatarak lafa başlamasından belliydi kamu emekçilerine hiçbir şey verilmeyeceği! 8+7 miydi makul teklif... Kamu emekçilerinin kayıplarını dahi karşılamaktan uzak, aklımızla alay eden bu teklifi kabul etmiyoruz!" ifadelerini kullandı.

MEMUR-SEN: YOK SAYIYORUZ

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümetin zam teklifi için 'mümkün değil' dedi. Yalçın, açıklamanın ardından basın açıklaması yaparak hükümetin teklifine yanıt verdi. Yalçın'ın açıklaması şöyle:

"Makul bir teklif gelsin dedik malul bir teklif geldi. Ne Memur-Sen'in istekleri ne piyasanın gerçekleriyle uyumlu bir teklif değildi. Elektrik ve zamları ortada, memur ve emeklilerin giderlerindeki oranlar arttı. Bu teklif bu anlamda çok cılız bulduk. Kur düştü, faiz oranları düştü, cari fazla var. Bize getirilen teklif kamu görevlilerinin bütçesinde bir dengeleme içermiyor. Bu teklifi yok sayıyoruz, yeni bir teklif bekliyoruz. Sayın Bakan 'bütçe gerçeği' dedi. Bu teklif ne bütçe gerçeğiyle ne ülke gerçeğiyle uyumlu."

Maaş zammı konusunda imza yetkisine haiz bulunan Memur-Sen, 2020-2021 Toplu Sözleşmesinde taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl %8+7, ikinci yıl %6+6 zam ve 1. yıl %3, 2. yıl %2 refâh payı talep etmişti.