Kamu Denetçiliği Kurumu’na bir ay içinde, sağlık çalışanlarının şartları, maske temininde yaşanan sorunlar ile ‘destek kredisi’ konularında 60 binin üzerinde başvuru yapıldı

Hükümet süreci gerçekten iyi yönetiyor: 60 binin üzerinde şikâyet

Mustafa M. Bildircin

ÜLKENİN koronavirüs salgını ile mücadelesindeki eksiklikler, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsmanlık) raporu ile bir kez daha gözler önüne serildi. Ombudsmanlık’ın raporuna göre, kuruma bir ay içinde 60 binin üzerinde şikâyet başvurusunda bulunuldu.

Verilerin şeffaf şekilde paylaşılmaması ve önlemlerin erken gevşetilmesi başta olmak üzere Covid-19 ile mücadelede yaşanan sorunlar, Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet başvurusu olarak döndü. On binlerce yurttaş, ekonomik sorunlarının giderilmesi, sağlık çalışanlarının koşullarının iyileştirilmesi ve önlemlerin artırılması için Ombudsmanlığın yolunu tuttu.


YURTTAŞ HİÇBİR DESTEK ALAMADI

Kamu Denetçiliği Kurumu, “Türkiye’nin Koronavirüs Hastalığı ile Mücadelesi” isimli özel raporunu erişime açtı. Raporda, koronavirüs konusunda kuruma yapılan şikâyet başvurularına da yer verildi. 24 Mart-28 Nisan dönemlerini kapsayan şikâyet başvuruları listesine göre yurttaşlar en çok, ekonomik sorunlar nedeniyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. İktidarın, “Koşulsuz şartsız, her başvurana 10 bin TL destek kredisi verilecek” şeklinde duyurduğu uygulamadan yararlanamayan on binlerce yurttaş, BDDK’yi şikâyet etti. BDDK’ye ilişkin yapılan şikâyet başvuruları arasında en öne çıkan konu ise destek kredilerinin türlü gerekçelerle reddedilmesi oldu.

BDDK ile birlikte Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan şikâyetlere en çok konu edilen kurumun, Sağlık Bakanlığı olduğu bildirildi. Çok sayıda hekim, hastane çalışanlarının sağlığı ve güvenliği için zaruri olan önlemlerin alınmadığından yakındı. Bazı yurttaşlar ise koronavirüs şikayeti ile gittiği hastanede kendisine kötü davranıldığını savunarak şikayet başvurusu oluşturdu.

MASKE MAĞDURİYETİ ŞİKÂYETİ

Kuruma, koronavirüs ile mücadeleye ilişkin 24 Mart-28 Nisan dönemlerinde yapılan bazı başvuruların konu dağılımı ise şöyle:

♦ Salgın sürecinde görev yapan sağlık çalışanlarının durumlarının iyileştirilmesi.

♦ Korona ile mücadelede iş paylaşımının adil yapılmaması.

♦ Maske talep etmesine rağmen halen gönderilmesi ve parayla satın alınamadığı için yaşanan mağduriyetin giderilmesi.

♦ İhtiyaç nedeniyle talep edilen 10 bin TL kredinin sadece 3 bin TL’sinin karşılanması.

♦ İhtiyaç kredisi talebinin, ödeme güçlüğü, kredi notu düşüklüğü gibi gerekçelerle reddedilmesi.