Google Play Store
App Store

Yaz aylarını Ortadoğu'da yaşanan

EVRİN GÜVENDİKANKARA
Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ve Birleşmiş Milletler'in aldığı ateşkes kararı Ağustos ayı boyunca Türkiye'nin de gündemini oluştururken, hükümeti şimdi de Eylül sendromu sardı. Hükümeti Eylül ayında tezkerenin yanı sıra önemli ve zorlu iç politika konuları bekliyor. Eylül ayında Lübnan'a asker gönderilmesine yönelik tezkere, AİHM'nin 5 EylüPde vereceği yüzde ıo'luk seçim barajıyla ilgili karar ve 15 EylüPde açıklanacak fındık fiyatı hükümetin önemli gündemleri olacak.

ASKER GÖNDERME
Hükümetin Eylül ayı boyunca uğraşmak zorunda kalacağı konuların başında Lübnan'a asker gönderme ve bu çerçevede hazırlanacak tezkere geliyor. Asker gönderme konusunda uluslar arası baskı altında bulunan hükümet, hem AKP grubundaki tepkiler hem de muhalefetin asker göndermeye sıcak bakmaması nedeniyle, sıkıntılı günler yaşıyor. Lübnan konusunda diplomasi trafiğine hız veren hükümet, asker gönderme konusundaki kararını ise Eylül ayı ortalarına kadar verecek. Asker gönderme tezkeresiyle ilgili Mec-lis'i olağanüstü toplantıya çağıracak olan hükümet, henüz tarihi de nedeştirmedi.

VEKİLLER DE HÜKÜMET DE TETİKTE...
Hükümet AKP içindeki tepkilerin önünü kesmek ve 1 Mart tezkeresinde yaşanan şoku yeniden yaşamamak için bu kez işi sıkı tutuyor. Milletvekillerinin "silahsızlandırma sağlanmadan Türk askeri Lübnan'a gitmemelidir" şeklindeki görüşlerini dikkate alan hükümet, bir yandan BM'nin kararını neüeştirmesini beklerken bir yandan da milletvekillerini markaja aldı. Tezkerenin hazırlanıp Meclis'e sunulmasından önce milletvekillerini ikna süreci başlatacak. AKP grup başkanvekilleri, 1 Mart tezkeresinde yaşananların Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda yaşanmayacağını öne sürerken, AKP'de tezkereyle ilgili grup kararı alınması da beklenmiyor. Hükümet ise milletvekillerini "Bu tezkere 1 Mart tezkeresinden çok farklı. Mutlaka Lübnan'a gidilmesi gerekiyor" diyerek ikna edecek ve yaşanan tüm gelişmeler ve yapılan temaslar hakkında bilgi verecek. AKP'de ise Abdullah Çalışkan, Ertuğrul Yalçınbayır, Nurettin Aktaş gibi isimler Türk askerinin bölgeye gönderilmesine "Hizbullah" faktörü nedeniyle karşı çıkarken Ersönmez Yarbay, Eyüp Sanay ve Hüseyin Tan-rıverdi gibi isimler de "silahsızlandırma şartı sağlanmadan Türk askerinin bölgeye gitme-mesi"nden yana tavır izliyor.

AİHM KARARI ZORLAYACAK
Tezkerenin yanı sıra hükümete Eylül ayında terletecek bir başka konu ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili vereceği karar olacak. Bu konuda AİHM'den "yüzde ıo'luk barajın aleyhine" karar çıkmasını bekleyen Hükümet, seçim yasasında değişiklik yapmayı gündeme getirmeye hazırlanıyor. Davada Türkiye'yi savunmakla görevli Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "seçim barajı inebilir" sözünden hareketle, Türkiye'nin seçim barajını da inde-rerek demokratikleşme çabası içinde olduğunu vurgulayacak. AB'yle Türkiye arasında seçim barajından kaynaklı tartışmalar, Avrupa Komisyonu'nun 24 Ekim'de yayımlayacağı İlerleme Raporu'na da yansıyacak. Avrupa Komisyonu'nun ise Ankara'ya "barajın düşürülmesi, Türkiye'de demokratik katılımın sağlanmasının tek koşuludur," görüşünü ilettiği bildirildi. Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalarla gündeme gelen seçim yasasıyla ilgili henüz hükümet kanadında somut bir çalışma bulunmazken, hükümetin bu konuyu da AİHM'in kararını gördükten sonra netleştirmesi bekleniyor.

»Fındıkçının kulağı hükümette
Hükümeti
Eylül ayında zorlayacak önemli bir başka konu da uzun süredir üretici ve Fiskobirlik'le arasında devam eden kavganın ardından netleştirilecek olan fındık fiyatı olacak. Hükümet bu konuda fındık üreticisine 15 Eylül tarihini adres gösterirken, verilecek fiyatın da, "oy kaygısının izlerini taşıması" bekleniyor. Fındık üreticisinin gönlünü vereceği fiyatla almayı hedefleyen hükümet yine kavgalı olduğu Fiskobirlik yönetimini ise Genel Kurul'da cezalandırmayı planlıyor. Hükümet, 12 Eylül'de yapılacak Fiskobirlik Genel Kurulunda yönetimi ele geçirme planları yapıyor.