Hükümetler göçmenlerin yaşamını yokuşa sürüklüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güney Amerika’dan ABD ve kıtadaki diğer ülkelere gitmek isteyen göçmenler, son çıkan yasalarla birlikte zor bir dönemden geçiyor. ABD-Meksika sınırında devam eden göç dalgası nedeniyle Başkan Joe Biden yönetimi sınıra asker sevkıyatını artırdı, Şili’de ise göçmenleri daha kolay sınır dışı edebilecek yeni bir yasa çıkarıldı.

ABD'de selefi Donald Trump'ın Meksika sınırında duvar inşası dahil göçmen karşıtı politikalarını iptal ederek göreve başlayan Başkan Joe Biden, ABD-Meksika sınırındaki göç akınını bastırmak için Meksika, Honduras ve Guatemala ile sınırlarındaki asker sayısını artırma kararı aldı. ABD İç Politika Konseyi Göçmenlik Başkanı Özel Yardımcısı Tyler Moran yaptığı açıklamada, ABD'nin Latin Amerika ülkelerinden ABD sınırına yığılan göçmenlerin sayısını azaltmak için kendi sınırlarında asker sayısını ve güvenliği artırmalarını istediğini açıkladı.


ABD basınına ismini vermek istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi ise, Moran'ın anlaşma iddialarını doğrulayarak, Biden yönetiminin Meksika, Honduras ve Guatemala ile sınır güvenliğini artırmaları yönünde anlaşma yaptığını aktardı.

SINIR DIŞI ETMEK KOLAYLAŞIYOR

Şili Devlet Başkanı Sebastian Piñera ise daha geniş sınır düzenlemelerini öngören ve ülkeye gelenlerin sınır dışı etmeleri kolaylaştıran yeni bir göçmenlik yasası çıkardı.

Yasa, yasadışı göçmenlerin ülkeyi terk etmeleri için üç aylık bir sürenin belirlenmesinin yanı sıra, vize verilmesine ilişkin yeni bir sistem oluşturuyor ve göçmenlerin yasal olarak ülkede var olma sürecini sıkılaştırıyor.

Şili Parlamentosu yasayı Aralık 2020'de kabul etmesine rağmen, sol partilerden oluşan bir koalisyon Anayasa Mahkemesi'ne birkaç maddeyi yürürlükten kaldırması için ihtiyati tedbir koymuştu. Şili'deki Göçmenler Komitesi Sekreteri Rodolfo Noriega, "Bu yasa, göçmen işçiler için tüm olanakların kapatılması anlamına geliyor. Tüm bunlarla birlikte bölgedeki ikili anlaşmalara da aykırı” ifadelerini kullandı.