Hükümetlerden onay yok: Silah ticareti beklemede

Yaşanan krizlere rağmen Almanya ile Türkiye arasındaki silah ticaretinin devam ettiği konuşulurken, Alman silah üreticisi Rheinmetall firmasının CEO’su Armin Papperger’den dikkat çekici bir açıklama geldi. Almanya’dan halihazırda Türkiye’ye silah ihracatları için hükümetten izin alınması olasılığının oldukça düşük olduğunu vurgulayan Papperger “Türkiye ile ilişkiler düzelmedikçe, Almanya’dan onay çıkması zor” dedi.

Rheinmetall’in TSK’ye ait Leopard tanklarının modernizasyonu ve iki ülkenin birlikte savaş uçakları için mühimmat üretme planları gibi birçok projenin beklemede olduğu ve hükümetlerden onay alamadığı kaydedildi.

Sancak’ın firması
Deutsche Welle’de yer alan habere göre Papperger, “TSK’ye ait ‘Leopard’ tanklarının modernizasyonu, Türkiye’de tasarım halindeki Altay tankının BMC firmasıyla birlikte üretilmesi, ortak uçak mühimmatı üretilmesi gibi çok sayıda projemiz için onay alamıyoruz” dedi.

BMC firması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen işadamı Ethem Sancak’a ait.

Nihai karar 2018’de
Papperger ilk adımda modernize edilecek Leopard tankı sayısının 40 olduğunu belirtti. Türkiye’de halihazırda 350’si Leopard 2 tipi olmak üzere 1300’ün üzerinde savaş tankı bulunuyor. Papperger savaş uçakları için iki ülkenin birlikte mühimmat üretme projesinin ise yıllardır konuşulduğunu, ancak bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini kaydetti.


AKP’nin 7 milyar avroluk milli tank projesi ‘Altay’ın, 100 ile 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Rheinmetall ile Türk kamyon ve otobüs üreticisi BMC firmasının 2016 yılında Ankara’da ortaklaşa kurdukları RBSS’nin alması söz konusuydu. Rheinmetall, RBSS’nin hisselerinin yüzde 40’ına sahip. Siparişle ilgili nihai kararın 2018’de alınması bekleniyor.