Adalet Bakanlığı, hükümlülerin yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalması nedeniyle aydınlatma giderleri dışında ödedikleri elektrik faturasını, ‘ticarethane’ statüsünden ‘mesken’ statüsüne çevrildi. Karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hükümlülerin elektrik faturası, mesken tarifesine çevrildi

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı 'Ceza İnfaz Kurumlarında Bulundurulabilecek Eşya ve Maddeler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, cezaevi hükümlülerinin aydınlatma giderleri dışında ödedikleri elektrik faturası ‘ticarethane’ statüsünden ‘mesken’ statüsüne çevrildi.

Yönetmelikle birlikte mahkumların aydınlatma giderleri dışında ödedikleri elektrik faturaları, ‘ticarethane’ statüsünden ‘mesken’ statüsüne çevrildi.

Yapılan düzenlemeye göre, “Mutfak teşkilatı bulunmayan ceza infaz kurumlarında, yemek yapılabilecek herhangi bir yerin olmaması durumunda, hükümlülerin kaldıkları koğuş, oda ve eklentilerinde, idare tarafından verilen ve yemek yapmada kullanılacak her türlü gıda maddesi ve malzemesinin yeteri kadar bulundurulmasına” izin verildi.

Düzenlemede, kurumun 'fiziki imkânları müsait olduğu takdirde', oda ve koğuşlarda elektrikli ocak bulundurulmasına müsaade edilebileceği gibi; aradaki bağlantının standartlara uygun olması ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tüpün koğuş veya oda dışında, ocağın ise koğuş veya odada bulundurulması suretiyle tüplü veya gazlı ocaklara da izin verilebilecek.

KAMUOYUNU RENCİDE EDİCİ SEMBOLLER, KURUMA ALINMAYACAK

Düzenlemeye ek olarak “Terör propagandası içeren veya kurum güvenliği açısından sakıncalı olan, suçu veya suçluyu övücü, suça teşvik, kamuoyunu rencide veya tahrik edici ya da müstehcen içerikli sembol, yazı ve benzeri işaretleri” taşıyan giysilerin kuruma alınmayacağı belirtildi.

Kararda, hükümlülerin, nişan ve evlilik yüzüğü, küpe, kolye, toka, tespih ve ses ya da görüntü kaydedici, veri aktarıcı veya bir bilgisayar işletim sistemi ile tümleşik özelliği bulunmayan kol saati ile kantinden temin edilmek koşuluyla bir adet masa saati ve bir adet top bulundurmasına izin verildi.

Hükümlülerin kendi isteğiyle nakli dışındaki diğer nakillerde, söz konusu Yönetmelikte sayılan eşya ile 15 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan evcil hayvanların yanında gönderilmesi sağlanacak. Bunun mümkün olmaması halinde kitap, kıyafet gibi şahsi kullanıma özgülenmiş eşya ile 50 kilogramı geçmeyen diğer eşyanın gönderilme ücreti kurum bütçesinden, bu miktarı aşan kısmına ait ücret ise hükümlü tarafından karşılanmasına karar verildi.

ÇOCUK VE KADIN HÜKÜMLÜLERİN, ELEKTRİK GİDERLERİ KARŞILANACAK

Yönetmelikte ayrıca, her hükümlünün, kurum kantininden satın almak kaydıyla bir adet sadece FM bantlı, USB ve benzeri veri depolama, aktarma özelliği olmayan kulaklıklı küçük el radyosu bulundurabileceği belirtildi.

Oda sistemine geçmemiş kurumlarda veya kurum idaresince uygun görülen hallerde elektrik tesisatı, fiziki koşulları ile odanın mevcudu dikkate alınmak suretiyle en fazla iki adet buzdolabı bulundurulmasına ve tüm elektrik giderleri kurum bütçesinden ödenecek. Ayrıca, çocuk ve kadın hükümlülerin bulunduğu odalarda çamaşır makinesi ve kurutma makinesine izin verilecek.