Türkiye askerinin Afganistan'dan tahliyesine ilişkin soruları yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "TSK personeli planın aksaksız uygulanması için her türlü gayreti göstermektedir. Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla koordineli olarak, faaliyetlerimiz mevcut tahliye planlarımız çerçevesinde devam etmektedir" dedi.

Hulusi Akar'dan Türkiye askerinin Afganistan'dan tahliyesine ilişkin açıklama

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye askerinin Afganistan'dan tahliyesine başlandığını belirterek, "İntikal faaliyetlerini en kısa zamanda tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Akar, Türkiye askerinin Afganistan'dan tahliyesine ilişkin soruları yanıtladı.

Tahliyeye ilişkin Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla koordineli olarak, faaliyetlerin devam ettiğini aktaran Akar, şunları söyledi:

"Havaalanında olağan dışı yoğunluğa ve şartlara rağmen önemli bir aksaklık olmadan TSK personeli planın aksaksız uygulanması için her türlü gayreti göstermektedir. Faaliyetlerimize sağladıkları destekten dolayı dost ve kardeş Pakistan ve Tacikistan ile bölgede beraber çalıştığımız müttefiklerimize teşekkür ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla koordineli olarak, faaliyetlerimiz mevcut tahliye planlarımız çerçevesinde devam etmektedir."

'KARAR, ÇEŞİTLİ TEMASLAR, MEVCUT DURUM VE ŞARTLAR DEĞERLENDİRİLEREK ALINDI'

Milli Savunma Bakanlığı, dün gece (25 Ağustos) Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı askerlerin Afganistan'dan tahliyesine başlandığını duyurmuş, kararın, "çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek" alındığı belirtilmişti. MSB, Taliban'ın Afganistan'ı kontrol altına almasının ardından ülkeden askeri uçaklarla bin 129 sivilin tahliyesinin yapıldığını bildirmişti.

NTV yayınına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Bugün bir uçak kalkmış durumda. 24 ya da 36 saat içinde Türk askerlerinin tahliyesi tamamlanabilir" ifadelerini kullanmıştı.

İLK KAFİLE ANKARA'DA

Afganistan'dan tahliye edilen ilk Türk Silahlı Kuvvetleri kafilesini taşıyan uçak, saat 11.45'te Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

İlk olarak Türk Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçağıyla Kabil'den Pakistan'ın başkenti İslamabad'a giden Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, daha sonra buradan Türk Hava Yollarının TK 6889 seferiyle Ankara'ya hareket etti.

İçinde 345 yolcunun bulunduğu uçak, saat 11.45'te Esenboğa Havalimanı'na indi.