TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sınır güvenliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Akar, sınırların en etkili tedbirler ile korunduğunu savundu. Akar, "Hudutlarımız, bugüne kadarki en yoğun ve en etkili tedbirler ile korunmaktadır" ifadesini kullandı.

Hulusi Akar: Hudutlarımız en yoğun ve en etkili tedbirler ile korunuyor
Fotoğraf: AA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli savunma Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Görüşmelerde sunum yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye sınırlarının en yoğun ve en etkili tedbirler ile korunduğunu savunan Akar, "Hudutlarımızın güvenliği hudut hattında; hudut birliklerimiz ve komandolarımız tarafından; yolların ve yerleşim yerlerinin emniyeti kolluk kuvvetlerimiz (jandarma ve polis) tarafından sağlanmaktadır. Hudutlarımızda alınan bu yoğun önlemler ve sınır ötesinde yapılan etkin operasyonlar sonucunda, terör örgütü elebaşlarının da itiraf etmek zorunda kaldığı gibi, terör örgütünün hudutlarımızdan elaman ve malzeme aktarımı çok büyük ölçüde engellenmiş, durma noktasına gelmiştir" dedi.

Sınırlarda devam eden mayın temizleme çalışmaları hakkında konuşan Akar, "Bugüne kadar yaklaşık 37 bin kilometrekarelik alanda insani maksatlı mayın temizliği faaliyeti gerçekleştirilmiş ve 150 bin adet mayın imha edilmiştir" ifadelerini kullandı.

7 BİN 107 GÖÇMEN YAKALANDI

Yılbaşından bu yana Türkiye'ye giriş yapmak isteyen göçmen sayısının 234 bin 282 olduğunu belirten Akar, "Her geçen gün alınan ilave tedbirlerle sadece 1 Ocak’tan itibaren hudutlarımızda 234 bin 282 kişinin geçişi engellenmiş; yakalanan 7 bin 107 düzensiz göçmen ile 724 terörist kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir. Bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 33 bin 910 paket sigara, 3 bin 313 kilogram uyuşturucu, 151 bin 137 adet muhtelif uyuşturucu hap, 2 bin 480 adet muhtelif silah, 341 adet cep telefonu, 602 adet küçükbaş ve 944 adet büyükbaş hayvan yakalanmıştır" diye konuştu.

"TSK’DEN 24 BİN 706 KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ"

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) FETÖ darbe girişiminin ardından ihraç edilen kişi sayısının 24 bin 706 olduğuna dikkat çeken Akar, " FETÖ ile mücadelemiz, elde edilen yeni bilgi, belge ve verilerle bir bütün hâlinde kararlılıkla devam edilmektedir. 150 general, 10 bin 683 subay, 12 bin 269 astsubay, bin 244 uzman erbaş/sözleşmeli er, 360 devlet memuru/işçi. Türk Silahlı Kuvvetleri FETÖ’den temizlendikçe çok daha güçlenmektedir. 15 Temmuz sonrası; yurt içi ve sınır ötesinde düzenlenen harekâtlar ile sayısı ve çapı giderek artan büyük tatbikatlarda elde edilen başarılar, bunun en açık göstergesidir" ifadelerine yer verdi.

SURİYE VE IRAK'A HAVA HAREKATI

İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’daki bombalı saldırının ardından Suriye ve Irak’a yönelik başlatılan harekatları değerlendiren Akar, "19 Kasım’da başlatılan ve Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde icra edilen Pençe Kılıç Harekâtı, terör örgütüne yönelik son dönemde gerçekleştirilen en büyük, en kapsamlı ve en etkili hava harekâtı olmuştur" şeklinde konuştu.

(ANKA)