İktidarın, 'hurda', 'uçamaz' ve 'Vizontele' dediği Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçakları kamuoyunun baskının ardından bu yıl yangınlara müdahalede kullanılıyor. Söndürme uçağından çekilen görüntülerde ise pilotların Datça’da dağların arasından alçak uçuş yaparak yangın bölgesine gittiği görülüyor.

'Hurda' denilen THK uçakları yangın bölgesine böyle gidiyor

İsmail ARI

Birçok kentte peş peşe orman yangınları çıkıyor. Geçen yıl günler süren orman yangınlarında tüm tepkilere rağmen ısrarla kullanılmayan ve iktidarın “hurda” dediği Türk Hava Kurumu’nun (THK) yangın söndürme uçakları, kamuoyunun baskısıyla bu yıl yangınlara müdahalede kullanılıyor.

THK’nin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Şirketi’nin (TUSAŞ) desteği ile iki yangın söndürme uçağının bakımını tamamladı ve orman yangınlarına müdahalede bu uçaklar da kullanılıyor. THK söndürme uçaklarını, THK’ye atanan kayyumların 2019 yılında işten attığı veya istifaya zorladığı eski söndürme uçağı pilotları uçuruyor.

BirGün’ün ulaştığı ve THK söndürme uçağın içerisinden çekilen görüntülerde ise uçağı Datça semalarında uçtuğu, yangın bölgesine gittiği görülüyor. THK’nin uzman pilot kadrosunun, dağların arasından alçak uçuş yapması ise görenleri hayran bırakıyor.

'VİZONTELE' DEMİŞLERDİ

AKP iktidarı, özellikle Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanlığı görevine atanmasından sonra, uzun yıllar başarıyla görev yapan Türk Hava Kurumu’nun CL-215 tipi uçaklarını devre dışı bırakmıştı. Son üç yıldır ihale şartnamesine konulan 5 bin litre şartıyla, 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmamıştı. Bu da 5 kova veya 5 damacana su eksiği nedeniyle THK uçakları ihaleye sokulmadı yorumuna neden olmuştu.
Ayrıca, eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli defalarca uçakların hurda olduğunu, antika olduğunu, uçamayacağını ileri sürdü. Pakdemirli bir açıklamasında, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka açıklamasında ise “Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” demişti.

ERDOĞAN 'UÇAK YOK' DEMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” demişti.

BİRGÜN’E KONUŞMUŞLARDI

THK’nin işten attığı söndürme uçağı pilotlarına geçen yıl günler süren orman yangınları sırasında BirGün ulaşmıştı. Pilotlar, “Tüm dünya THK’nin elindeki uçakları kullanıyor. Bizim tecrübemiz ve emeğimiz bir kalemde silindi. ‘Bugün gelin bu yangını söndürün’ deseler o uçaklara atlarız, yangını da söndürüp döneriz. Biz başarıyla görev yaptık. Kullandığımız uçakların da herhangi bir sıkıntısı yoktu” demişti.

Pilotlar dönemin bakanı Pakdemirli’ye ise şöyle tepki göstermişti:

“Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin çok az bir uçuş tecrübesi var ve kendisinin pilot olduğunu söylüyor. Hayatında yangın görmemiştir ama Rusya’dan, başka yerlerden uçak kiralamaya kalktı.”