Bursa’da bir hurdacı tarafından antikacıya verilen çanın, Ayasofya Kilisesine ait olabileceği üzerinde duruluyor. İznik Müze Müdürlüğü tarihi olduğu düşünülen çanı bilirkişiye inceletti.

Hurdacının bulduğu Ayasofya'ya ait olduğu düşünülen çan, müzeye teslim edildi

Bursa’nın İznik ilçesinde bir hurdacı tarafından bulunan ve antikacı Hakan Turan'a verilen çanın İznik Ayasofya Kilisesine ait olabileceği üzerinde duruluyor.

Tarihi eseri inceleyen Turan, çanın üzerinde Kraliçe Nicea’nın simgesinin yanı sıra 'Hagia Ayasofya' yazısını görünce, durumu İznik Müze Müdürlüğü'ne bildirdi. Çanı inceleyen uzamanlar, tarihi eserin 2 bin yıllık olduğunu düşünüyor.

'ESERİN MÜZEYE GİTMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜM'

Eseri bir hurdacının kendisine verdiğini ifade eden antikacı Turan, "Geçtiğimiz günlerde hurdacıdan malzemeler geldi. İçlerinden bu çan dikkatimi çekti. Küçük bir ince temizlikten sonra üzerindeki yazıları fark ettim. Üzerinde 'Hagia Ayasofya' yazısı ve bununla birlikte tarihler haç işareti vardı. Hatta Nikaia'nın resmi mevcut. Bu eserin müzeye gitmesi gerektiğini düşündüm. Tarihi eserlerin korunmasında oldukça hassasım. Bu yüzden müzeye teslim ettim" dedi.

Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından General Lysimakhos'un, M.Ö. 301'de General Antigonius'u mağlup ederek 'Antigonia' olan şehrin adını, eşi Nikaia'nın ismiyle değiştirdiği biliniyor.

İHA