Hürriyet’te yer alan haberin satır arasındaki iddiaya göre İstanbul’un dörtte birinin virüse karşı antikor geliştirmeye başladığı, yani salgına yakalanıp atlattığı hesaplanıyor

Hürriyet: İstanbul’un yüzde 25’inin virüse bağışıklık geliştirdiği hesaplanıyor!


HABER MERKEZİ

Türkiye’de koronavirüs verilerine dair ayrıntılı açıklamalar yapılmazken salgının boyutuna ilişkin resmi projeksiyonlara dair de bilgi verilmiyor. Ancak bugün Hürriyet’te yer alan bir haberin satır arasında salgının yaygınlığına dair dikkat çeken bir iddia yer aldı. İddiaya göre İstanbul’da yüzde 25 oranında antikor oluşmaya başladığı hesaplanıyor. Diğer bir deyişle, iddiaya göre kenttin dörtte biri virüse yakalanıp atlattı.

Hürriyet’te Nuray Babacan imzalı haberde, Türkiye’nin koronavirüs tedbirlerini nasıl gevşeteceğine ilişkin ‘normalleşme planı’ hakkında çeşitli kulis bilgileri yansıtıldı. Habere göre ülkenin diğer illerinde uygulanacak ‘normalleşme’ planı ile İstanbul, Körfez illeri ve İzmir gibi kentlere ilişkin plan farklılıklar taşıyacak.

İstanbul’da plato noktaya ulaşıldığının belirtildiği haberde, “Salgının en yoğun yaşandığı bu ilde pozitif sayısına bağlı olarak bağışıklık sayısının da fazla olduğu belirtiliyor” ifadeleri kullanılıyor.

Haberde satır arasında kalan dikkat çekici iddia ise İstanbul’daki salgının boyutuna dair. İstanbul’a dair, “İl genelinde yüzde 25 oranında antikor oluşmaya başladığı hesaplamaları yapılıyor” denilen haberde, bu ifadelerle kentin dörtte birinin virüse yakalandığına dair değerlendirmelerin yapıldığı öne sürülüyor. Haberde, bu değerlendirmelerin hangi kurum ya da kuruluşlarca yapıldığına dair bir bilgi ise verilmiyor.

hurriyet-istanbul-un-yuzde-25-inin-viruse-yakalanip-atlattigi-hesaplaniyor-723462-1.

ANTİKOR OLUŞMASI NE DEMEK?

Antikorlar, işgalci yabancıları etkisiz hale getirmek için bağışıklık sistemimiz tarafından üretilen moleküllerdir. Covid-19 geçiren bir kişinin bağışıklık sistemi koronavirüse saldıracak antikorlar geliştiriyor. Bu antikorlar, kanın "plazma" adı verilen sıvısında oluşuyor.

Bu nedenle immün plazma tedavisinde Covid-19 tanısı konan ve tedavi sürecinin ardından iyileşen kişilerin kanından "plazma" adı verilen sıvı alınarak, hasta kişiye naklediliyor.

HASTALIĞIN YAYGINLIĞINA DAİR TAHMİNLER

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre Covid-19 hastalığına yakalanan kişilerin yüzde 25'i hiçbir belirti göstermeyebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü ise, COVID-19 hastalarının en az yüzde 80'inin hafif vakalar olduğunu tahmin ediyor.

Çin’in yaptığı bir araştırma da Dünya Sağlık Örgütü’nün verileriyle uyumlu. Çin’de yapılan bir araştırmada, 11 Şubat itibarıyla saptanmış 44 bini aşkın Covid-19 vakasını değerlendirildi. Sonuçlara göre bu vakaların yüzde 80,9'unun hastalar tarafından hafif atlatıldığı, yüzde 13,8'inin ağır ve yalnızca yüzde 4,7'sinin çok ağır geçtiği tespit edildi.