Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, kabine değişikliği için birbiriyle ilişkili bir modelden söz edildiği ve bazı bakanlıkların ayrılıp yeni bakanlıkların kurulmasının gündemde olduğunu söyledi. Selvi ayrıca kabine değişikliği için iki tarihin konuşulduğunu ifade etti

Hürriyet yazarı: Kabine değişikliği için iki tarih konuşuluyor

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan yazısında kabine değişikliği için iki tarihin konuşulduğunu belirtti.

"10 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı hükümetinin 2. yılı dolacağı için bir değişikliğin 10-15 Temmuz arasında gerçekleşmesi bekleniyor" diyen Selvi, "Bakanlar, milletvekillerinin tabi olduğu özlük haklarına sahip oldukları için 10 Temmuz’da iki yıllarını doldurup emeklilik haklarına sahip olmaları isteniyor" ifadelerini kullandı.

Selvi, kabine değişikliği için 'sonbahara kalır' değerlendirmesinin yapıldığını da belirtti ve "Eylül-ekim" ayı işaret ediliyor" dedi.

Kabine değişikliği için birbiriyle ilişkili bir modelden söz edildiğini kaydeden Selvi, "Bazı bakanlıkların ayrılıp yeni bakanlıkların kurulması gündemde" ifadelerini kullandı.

Selvi'nin Hürriyet gazetesinde yayımlanan "Kabine değişikliği ne oluyor?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Meclis Başkanlığı seçiminden sonra gözler kabineye çevrilecek. Ankara kulislerinde kabine değişikliği için iki tarih konuşuluyor.

1- 10 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı hükümetinin 2. yılı dolacağı için bir değişikliğin 10-15 Temmuz arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Bakanlar, milletvekillerinin tabi olduğu özlük haklarına sahip oldukları için 10 Temmuz’da iki yıllarını doldurup emeklilik haklarına sahip olmaları isteniyor.

2- Sonbahara kalır değerlendirmesi de yapılıyor. Eylül-ekim ayı işaret ediliyor.

Kabine değişikliğini gerçekleştirecek tek kişi var, o da Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ancak Erdoğan’ın ne düşündüğü bilinmiyor. Şimdiye kadar yakın çevresiyle böyle bir paylaşımda bulunmadı. Fakat kulislerde kabine değişikliğine dönük beklentiler arttı.

Parlamenter sistem olmadığı ve AK Parti’nin milletvekili sayısı sınırlı olduğu için bakanlar yine Meclis dışından seçilecek.

DEĞİŞİKLİK MODELİ

Kabine değişikliği için birbiriyle ilişkili bir modelden söz ediliyor.

1- Teknik yönü ön planda olan bazı bakanlıklarda değişiklik yapılırsa, buralar için bazı “bakan yardımcıları”nın ismi konuşulmaya başladı.

Bazı bakanlıkların ayrılıp yeni bakanlıkların kurulması gündemde. Önceden Aile ve Çalışma Bakanlığı, Kültür ve Turizm ile Tarım ve Orman Bakanlığı için konuşuluyordu. Ama kimse Erdoğan’ın bu bakanlıkların ayrılıp yeni bakanlık kurulması yönünde bir çalışması olup olmadığını bilmiyor. Sadece kulislerde bu bakanlıklara yenileri eklendi.

3- İyi yıllık çalışma sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, performansını yeterli bulmadığı isimleri değiştirirken, bazı bakanların da kabine içinde yerlerinin değişebileceği de konuşuluyor. Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının artacağı söyleniyor.

Bu soruların cevabını almak için şunun şurasında 1 hafta kaldı."