1 Haziran 1971’de, İstanbul Maltepe’de Mahir Çayan ile birlikte kuşatıldıkları evde katledilen THKP-C’li Hüseyin Cevahir, ölümünün 50. yılında mezarı başında anıldı.

Hüseyin Cevahir mezarı başında anıldı

Ülke 68 kuşağının ve Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Hüseyin Cevahir, katledilişin 50’nci yılında Dersim’deki mezarı başında anıldı. Anmaya Cevahir’in ailesi SOL Partililer ve Sosyalist Meclisler Platformu üyeleri katıldı.

Ailesi adına konuşan Gürbüz Cevahir, Hüseyin Cevahir’in sosyalist bir ülke kurmak için genç yaşına rağmen hiç çekinmeden mücadele ettiğini hatırlattı. Gürbüz Cevahir, Hüseyin Cevahir’in mücadelesinin 50 yıl sonra da hâlâ sürdüğünü vurguladı.

SOL Parti adına konuşan Doğan Halis, Cevahirlerin mücadelesini ve bugüne yansımalarını şu sözlerle anlattı: “Devrimcilik, hayatı değiştirmeye dönük bir iddiadır ve o iddiaya uygun olarak örgütlenmek, mücadele etmek ve öyle yaşamaktır. Şimdi yapmamız gereken bundan başka bir şey değildir. Ve bu iddiamız hiçbir şeye feda edilmeyecek denli önemlidir. Gelecek ancak bu iddia etrafında kazanılabilecektir. Emperyalizme bağımlı ve her türden gerici faşizan düşüncenin hâkim olduğu bugünkü düzene karşı bağımsızlık; demokrasi ve devrim yolunda Cevahir‘in öğrettiklerini rehber edinerek mücadele etmek devrimci görevimizdir. Kavgamızın Cevahir’i yaşıyor.”

Cevahir’i anmanın emperyalizmin ve kapitalizmin temsilcisi AKP’ye karşı mücadele etmek anlamına geldiğinin altını çizen SOL Parti Dersim İl yöneticisi Kazım Beyaz ise AKP’ye karşı Türkiye halklarının barış ve kardeşliği için savaşacaklarını ve Cevahir’lerin yolundan giderek sosyalizmi kurmak için mücadele etmek olduğuna dikkat çekti.

Anmada, Sosyalist Meclisler Platformu’ndan Mustafa Aytaç da bir konuşma yaptı. Aytaç Cevahir ve arkadaşlarının verdiği mücadelenin bitmediğini vurguladı. Onların devrimci mücadelesinin bugün de örnek olması gerektiğini ifade eden Aytaç “Cevahir ve arkadaşlarının açtığı yol, Türkiye sosyalist hareketi için kutup yıldızıdır” dedi.

Hüseyin Cevahir 1 Haziran 1971’de katledilmişti. Cevahir, Mahir Çayan’la birlikte kuşatıldıkları evde öldürülmüştü. Mahir Çayan ise yaralı olarak yakalanmıştı.

huseyin-cevahir-mezari-basinda-anildi-882679-1.

huseyin-cevahir-mezari-basinda-anildi-882680-1.