Hatay’ın Arsuz ilçesinde bağlı Hüyük mahallesinde yapılması planlanan krom madeni için 4. kez ÇED toplantısı girişiminde bulunuldu. Daha önce iki toplantıyı tepkileriyle iptal ettiren ve yaptırmayan halk, bir kez daha toplantının yapılacağı alanın önünde maden projesini protesto etti. Toplantı, tepki üzerine yapılamadı.

Hüyük’te maden için 4. ÇED girişimi de sonuçsuz kaldı: Halk ‘hayır’da kararlı

Hatay’ın Arsuz ilçesinin Hüyük Mahallesi’nde halkın karşı çıktığı krom maden ocağı için bir kez daha düzenlenmek istenen ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) toplantısı protesto edildi.

Krommer Madencilik’in Hüyük mahallesinde bin 820 hektarlık ormanlık alana yapmayı planladığı krom madeni ocağı projesi için ÇED toplantısı, bir kez daha gündeme getirildi. İlki 12 Ekim 2020’de yapılmak istenen ÇED toplantısı, halkın tepkisi sonucu iptal edilmişti. 20 Ocak 2021’de planlanan ikinci ÇED toplantısı da, pandemi gerekçeli valilik kararıyla ertelendi. Üçüncü ÇED toplantısı ise 18 Mart 2021’de düzenlendi ve halkın tepkisi nedeniyle açılamadı. Toplantının yapılamadığı tutanağa geçirildi.

Yapılamayan toplantı için yeni tarihler 12-13 Ocak 2022 olarak belirlendi.

Maden projesinin yapılmasını istemeyen yöre halkı ise yine ÇED toplantısının yapılacağı yerin önünde toplandı.

Alanda, maden ocağı istemediklerini dile getiren ve ‘Höyük halkı maden istemiyor’ döviz ve afişleri taşıyan halk, ‘Yaşama evet, madene hayır’, ‘Direne direne kazanacağı’ sloganları attı.

TEPKİ ÜZERİNE TOPLANTI YAPILAMADI

Düzenlenen ÇED toplantısı, halkın tepkisi üzerine yapılamadı. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan tutanakta, “Halkın yoğun tepkisi üzerine toplantı yapılamamıştır. Toplantı açılış konuşması yoğun tepki üzerine yapılamamıştır” denilerek toplantı başlamadan kapatıldı.

huyuk-te-maden-icin-4-kez-ced-girisimi-halk-hayir-da-kararli-966933-1.

Fotoğraf: iskenderun.org