Huzurevi arazisi yatırım fırsatı oldu

HABER MERKEZİ

Hükümet kamu arazilerini satmaya devam ediyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İzmir'de geçen yıl statüsünü ‘özel sosyal tesis alanı’ olarak değiştirdiği araziyi satışa çıkardı. Karşıyaka ilçesine bağlı Şemikler Mahallesi’ndeki 6 bin 84 metrekarelik arazinin statüsü, önceki imar planlarında huzurevi arazisi olarak görünüyordu.

Söz konusu arazi için Özelleştirme İdaresi tarafından daha önce yapılan plan değişikliği ile 1 emsal ve 5 kat hakkı tanınmış, arazinin de özelleştirme kapsamına alındığı belirtilmişti. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, bu imar planı değişikliğine karşı dava açmıştı.

Arazinin satışı Özelleştirme İdaresi tarafından ‘Yatırımcılara Duyuru’ başlığıyla yayımlandı. Alan için geçici teminat bedeli 600 bin lira, son teklif verme tarihi ise 7 Aralık olarak açıklandı.

ŞİLE'DE 53 DÖNÜM

İstanbul Şile’de ise değerli konumdaki 53 dönüm hazine arazisi satışa çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Anadolu Yakası Milli Emlak Dairesi tarafından yayımlanan ilana göre, Şile Balibey Mahallesi’nde iki ayrı parselde toplam 53 dönüm devlet arazisi, 26 Kasım’da ihale edilecek.

Atatürk Ormanı’na yakın bitişik vaziyetteki iki arsadan, yoğun ağaçlı 9 bin 914 metrekare olan için tahmini bedel 9 milyon 914 bin lira olarak hesaplandı. 43 bin metrekarelik ikinci arsanın tahmini bedeli ise 43 milyon lira olarak belirlendi.

İlk arazi açık teklif usulü, ikinci arazi ise kapalı teklif usulü ile satışa çıkarıldı.

BOĞAZİÇİ İÇİN DAVA

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve mezunları, üniversitenin arazisine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘sit alanı statüsünü yeniden tanımlama’ kararını yargıya taşıdı. Yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açan akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nün 158 yıldır kampüs alanı niteliğinde olduğuna dikkat çekti.

Akademisyenler, “Son dönemde kampüs alanlarımızda yağma ve talanın önünü açacak çeşitli düzenlemelerin yapılıyor olmasını derin bir endişeyle izliyoruz. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak Boğaziçi Üniversitesi arazisine dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni sit alanı düzenlemesine itiraz ettik. Yaşam alanlarını korumak amacıyla Boğaziçi bileşenleri, itiraz dilekçelerini ekim ayında bakanlığa iletmişti. Dilekçelerimizin dikkate alınmaması üzerine kampüsümüzün korunması için hukuki yollara başvurmaya karar verdik ve dava açtık” açıklaması yaptı.