Eskişehir Süleyman Çakır Huzurevi’nde aynı anda toplam 75 kişiye Covid-19 bulaşması ve 20’ye yakın ölüm yaşanmasının ardından huzurevi yöneticilerinin yargılanmasının da yolu açıldı.

Huzurevi yöneticileri için soruşturma izni verildi

Oktay EVSEN

Eskişehir Süleyman Çakır Huzurevi’nde aynı anda toplam 75 kişiye Covid-19 bulaşması ve 20’ye yakın ölüm yaşanmasının ardından başlatılan incelemeler sonucu, ihmali görülen kurum personeli ile yöneticilerinin yargılanmasının yolu açıldı.

İlk incelemede ölümlere ilişkin sorumluluğun sadece iki sağlık personeline çıkarılmasına yapılan itirazlar üzerine, Eskişehir Valiliğince yapılan son incelemede "Dönemin Huzurevi Müdürü ile dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü’nün soruşturulmasına izin verilmesi" kararı çıktı.

BABAM ZORLA ÇALIŞTIRILDI

Salgının başlaması üzerine, kronik rahatsızlığı nedeniyle izin istemesine rağmen Huzurevinde çalışmaya devam ettirilen ve salgına yakalanarak hayatını kaybeden idari personel Sadık Kaya’nın kızı Merve Kaya Erdoğan, “Aylardır harcadığımız çabalar sonrasında babamın kronik rahatsızlığı olmasına rağmen zorla çalıştırılmasında ve Covid-19 nedeniyle ölümünde sorumluluğu bulunan yöneticiler nihayet yargılanacak. Babamı geri getiremeyiz ama tek dileğimiz gerçek sorumluların ortaya çıkarılarak, adaletin yerini bulmasıdır” diye açıklama yaptı.

Merve Kaya’nın Avukatı Kemal Sayılır da “İlk incelemede yöneticiler hakkında soruşturma izni verilmedi. Ölümlerin faturası iki sağlık çalışanına kesilmek istendi. İtirazlarımız üzerine yöneticiler hakkında adli soruşturma izni verildi. Sürecin takipçisi olacağız” dedi

BUNCA İHMAL VE ÖLÜM BAŞKA YERDE YOK

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, yaşlıların ve personelin ölümlerinde ihmali bulunan tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

“Eskişehir’de ve Türkiye genelinde başka hiçbir kurumda bir anda bu kadar çok ölümlü vaka yaşanmadı” diyen CHP’li Çakırözer, “Daha baştan izolasyon önlemleri alınmıyor. Orada kalan yaşlılar ile dışarıdan gelen personel aynı ortamda zaman geçiriyor. Covid semptomu gösterenler hastaneye gönderilmeden ağır kesici verilerek kurumda tutuluyor. Kronik rahatsızlığı olan çalışanlara izin verilmiyor. Sonucu aynı binada bir haftada 75 vaka ve 10’u covid teşhisiyle 20’ye yakın ölüm! Bu skandalın üstünün idare tarafından örtülmesi girişimlerini engellemek için çok çaba harcadık. İlk suç duyurumuzda ‘Üstü kapanmasın soruşturulsun’ dedik. Ama ön incelemede sorumluluk en alttaki iki sağlıkçıya çıkarılıp yöneticiler aklanmak istenince bir çağrı daha yaptık. Eskişehir Valiliği yeni bir inceleme yaptı. Ve dönemin huzurevi müdürü ile dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü hakkında da soruşturma izni verildi. İhmallerin sorumluları yargılanmalı” ifadelerini kullandı.

TÜM SORUMLULAR YARGILANMALI

Huzurevinde yaşanan ölümlere ilişkin idari soruşturmaların tamamlandığına dikkat çeken Çakırözer, şunları da anlattı:

“Başından beri yaşlılarımız ile personel Sadık Kaya’nın korunamamasında kimin ne ölçüde ihmali, sorumluluğu varsa ortaya çıkarılmasını ve cezalandırılmasını istedik. Bundan sonrası yargının işi. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Cumhuriyet’in savcı ve hakimleri de huzurevlerine emanet edilen yaşlılarımızın ve kurum çalışanlarının ölümüne neden olan vahim ihmallerde kimlerin sorumlu olduğunu ortaya çıkaracaktır. Yargının bu huzurevindeki ihmallere ilgili vereceği kararlar bundan sonra benzer ihmalleri ve ölümleri önleyici olacak caydırıcı önem taşımaktadır. Yargının bu ölümlerdeki ihmalleri sonuna kadar soruşturarak, ihmalleri olanları cezalandırılacağına inanıyorum”

***

NE OLMUŞTU?

Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Huzurevi’ne Nisan ayı başında salgının bulaşması sonrasında 47 yaşlı ve 28 personel olmak üzere toplam 75 kişi bir hafta içinde covid19 hastalığına yakalanmış, yaklaşık 20 yaşlı ile bir huzurevi personeli hayatını kaybetmişti. Yaşlılardan 9’unun ölüm nedeninin Covid-19 olduğu açıklanmıştı. Huzurevindeki ölümlere ilişkin yürütülen idari soruşturmada, yaşlılar ve kurum personelinin semptom göstermelerine rağmen hastaneye gönderilmek yerine ağırı kesici verilerek kurumda bırakılmaları neticesinde salgının huzurevine yayıldığı ortaya çıkmıştı. Salgında ölen idari personel Sadık Kaya’nın ise kronik rahatsızlığı olmasına ve izin istemesine rağmen yöneticiler tarafından çalışmaya zorlandığı ortaya çıkmıştı. İl Müdürlüğü ile Bakanlık tarafından yapılan ön incelemede ihmallerin sorumluluğu sadece kurumdaki sağlık çalışanları N. E. ve A. M. Ç.’ye çıkarılarak haklarında soruşturma izni verilmişti.