Salgında en korunaksız kesim olan yaşlıların kaldığı huzurevlerinde tehlike büyüyor. Çorum’un ardından Başkent’teki huzurevlerinde vakalar çığ gibi. SES yöneticisi Yalçınkaya uyardı: Avrupa’da yaşlı merkezlerindeki kaos bizde de görülebilir.

Huzurevleri virüs üssüne döndü

İsmail ARI

Çorum’daki Atıl Uzelgün Huzurevi’nde kalan yaşlıların tamamında koronavirüs tespit edilmesinin ardından Ankara’da da benzer bir durumun yaşandığı öğrenildi. “Huzurevlerinde kötü bir tablo var ve acilen ciddi tedbirler alınmalı” diyen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, bu alanın ihmal edildiğini söyledi.

Son aylarda Ankara’daki huzurevi sakinlerinin yüzlercesinin Covid-19’a yakalandığını aktaran Yalçınkaya şu bilgileri verdi:

Şu an Ankara’da sadece Süleyman Demirel Huzurevi’nde 70’ün üzerinde Covid-19’a yakalanan yaşlı var. Saray Engelsiz Yaşam ve Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde de Mart ayından bu yana yüzlerce kişi, Covid-19 bulaştığı için hasta oldu. Avrupa’da hayatını kaybedenlerin önemli bir bölümü yaşlı bakım merkezlerinde yaşayanlar. Orada yaşanan kaos ilerleyen günlerde bazı kentlerimizde görülebilir” Cezaevi, huzurevi, çocuk bakımevi ve kışla gibi toplu yaşam alanlarında düzenli olarak Covid-19 testi yapılması gerektiğini belirten Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Ali Karakoç ise şunları söyledi: “Daha önce yaptığımız açıklamalarda, tabip odaları ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak toplu yaşam alanlarında bir enfeksiyon olması durumda bunun çok hızlı yayılacağını belirttik. Özellikle huzurevi sakinlerinin yaşlarından dolayı dirençleri düşük ve enfeksiyon çok hızlı yayılır.”

***

huzurevleri-virus-ussune-dondu-809389-1.

Cezaevinde 11 kişi pozitif çıktı

İzmir 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 11 hükümlünün Covid-19 testinin pozitif çıktığı, 6 kişinin de test sonuçlarını beklendiği iddia edildi. Hükümlü yakını BirGün’e yaptığı açıklamada, telefon görüş gününde yakınıyla görüştüğünü ve Covid-19 testinin pozitif çıktığını belirtti. Hükümlü yakını ayrıca cezaevinde önlemlerin zayıf olduğuna dikkat çekti.