Huzurlu bir gece uykusuna ne dersiniz

Hazırlayan: Yarkın ADA
untimelybooks@gmail.com

Gece yarısı, canavarlar geldiğinde

‘Gece Yarısı Canavarlar Geldiğinde’ üç yetkin isim tarafından çalışılmış. Bir yanda kitabın bilimsel olarak doğru olmasını sağlayan ve ebeveynler için bilgi ve ipuçlarıyla bir son söz yazan uyku araştırmacısı, rüya bilimcisi Victor Spoormaker, öte yanda yazma yeteneğini kullanan yazar Bouwien Jansen ve elbette mavi ve kırmızı tonlardan oluşan çizimleriyle Alette Straathof. Bu benzersiz iş birliği, şaşırtıcı derecede eğlenceli ve çok güzel bir kitapla sonuçlanmış.

Her şey Leo ve ailesinin yeni bir eve taşınmasıyla başlar. Leo, yeni ev ve okulla ilgili uyum sorunlarının yanı sıra geceleri kabuslar görmektedir. Uykusuzluktan derslerine konsantre olamamakta ve okulda geri kalmaktadır. Bu durum onun diğer çocuklarla arkadaşlık kurmasını da zorlaştırmaktadır. Herkes Leo'nun bu sinir bozucu kabuslardan kurtulması için bir yol bulmasına yardım etmeye isteklidir ancak bu ipuçları Leo’nun sorununa çözüm olmamaktadır.

Leo annesi ve kız kardeşiyle birlikte daha fazla bilgi almak için kütüphaneye gider. Bir yığın kitap arasında, ormanda diğer kabile üyeleriyle birlikte yaşayan ve aynı zamanda kabuslardan muzdarip olan çocuk Aki hakkında ilginç bir kitap bulurlar. Kitapta Aki kabile büyüğünün akıllıca tavsiyesiyle kabuslarını tatlı rüyalara dönüştürmeyi öğrenir ve Leo bunun hakkında daha fazla bilgi edinmek ister.

Leo'nun rüyalarıyla doğru şekilde başa çıkmasına yardımcı olan bu ilgi çekici hikâyeyi Leo'nun omzunun üzerinden okuyabiliyoruz. Kitap, kitap içinde kitap olarak düşünülen iki hikâyeden oluşuyor. Leo'nun hikâyesinin anlatılma şekli ve kitabın iki hikâyeyi Leo'nun hayalleriyle iç içe geçirip hayallerinin kitabın dünyasında oynamaya başlaması metni özel bir hikâye haline getirmiş.

Leo'nun kabus maceraları büyük ölçüde Alette Straathof'un fırçasından uygun bir şekilde canlandırmayı başardığı ormanda gerçekleşmekte. 160 sayfalık kitabın her sayfasında Alette'in çizimleri yer alıyor ve bu da oldukça yoğun bir konuyu anlatan kitabı çok neşeli kılıyor. Tekniklerin bir kombinasyonuyla yapılan parlak renkler ve yaratıcı görüntüler, kitaba çok özel bir nitelik katmış.

7-9 yaş arasındaki çocukların yüzde 95'i düzenli olarak kabus görmekte… Bu fenomen hakkında onunla başa çıkmaya yardımcı olabilecek ve 9-10-11 yaş grubu çocuklar için neredeyse vazgeçilmez olabilecek bir kitap. Bu sorunu olmayan çocuklar için de mutlaka okunmalı. Aynı zamanda da ebeveynler için çocuğunu huzurlu bir gece uykusuna nasıl hazırlayacağına dair çeşitli ipuçlarının yer aldığı bir başvuru kitabı diyebiliriz...

huzurlu-bir-gece-uykusuna-ne-dersiniz-908974-1.
Gece yarısı, canavarlar geldiğinde
Yazar: Bouwien Jansen - Victor Spoormaker
Resimleyen: Alette Straathof
Çeviren: Hasan Türksel
​Can Çocuk, 2021

MATİLDA VE AYDEDE

Kendi küçük, yapabilecekleri BÜYÜK bir çocuğun öyküsü…

Justyna Chudzinska Ottino'nun yazıp resimlediği Matilda ve Aydede, kendisi ufacık ama yüreği kocaman bir kız çocuğunun, heybetli bir armut ağacının dallarından gecelerin hâkimi Aydede'ye uzanan, cesaret ve kararlılıkla örülü öyküsü.

Başarıya giden yolun özgüvenden geçtiğini hatırlatan bu içtenlikli kitap; türlü nedenlerle duyguları bastırılan, "yapamazsın, edemezsin, başaramazsın," gibi sözlerle hevesi ve azmi kırılan çocukların dünyasına umut ışığı oluyor.

"Büyük" ve "küçük" kavramlarını, naif bir kendini gerçekleştirme serüveni eşliğinde veren sanatçı; hayatımızı sınırlandıran, attığımız adımların önüne görünmez duvarlar ören yersiz sıfat ve tanımlamaların hissettirdiği olumsuz duygulara da dikkat çekiyor.

Beş yaşındaki Matilda, diğer çocuklardan daha "küçük" bir çocuktur. Ama bu, hayallerini küçük tutmasına engel değildir. Ablası Sofi'yle birlikte, tadı ekşi olan şeyleri, vahşi hayvanlar gibi giyinmeyi ve kendi etraflarında dönmeyi çok sever. Sofi'nin her fırsatta ona "sen çok küçüksün, yapamazsın!" demesinden ise hiç hoşlanmaz! Neyse ki can dostu Aydede vardır; her gece ona kulak veren biricik dinleyicisi... Günlerden bir gün, kardeşler çok sevdikleri büyük benekli topla bahçede oynarlarken, topları havaya yükselir ve armut ağacının en tepesine takılır. Matilda, ne yapıp edip topu aşağıya indirmelidir. Bu yolda attığı cesur adımlar, karanlıkları aydınlığa kavuşturan "tanıdık" bir dostla karşılaşmasına da vesile olacaktır...

Büyümeye dair yürekleri sevgiyle saran bir öykü anlatan Matilda ve Aydede; bazen, küçükmüş gibi görünenlerin ardında aslında ne büyük hazinelerin bulunabileceğini gösteriyor.

Hayallerin sınır tanımazlığına değinerek okurları hep daha fazlasını düşlemeye çağıran kitap; azmin ve inancın gücüyle, karşılaşılan her sorunun üstesinden gelinebileceğini vurguluyor.

Siz siz olun, birine "Sen çok küçüksün, yapamazsın!" demeden önce bir kez daha düşünün... 1. Sınıflar ve 5-6 yaş grubu için tavsiye edilir.

huzurlu-bir-gece-uykusuna-ne-dersiniz-908975-1.

Yazar: Justyna Chudzinska Ottino
Çevirmen: Ümit Mutlu
Uçanbalık Yayınları, 2021


MAVİ KANATLAR

11 yaşındaki Josh ile 16 yaşındaki Jadran arasındaki eşsiz bağı şefkatle tasvir eden bir metin. Josh ve anneleri tarafından sevgiyle "Dev" olarak adlandırılan Jadran, bilişsel bir engele sahiptir ve Josh her zaman gururla onun "koruyucu meleği" olmuştur. Kardeşler yaralı genç bir turna bulduğunda, Jadran onu küçük dairelerine götürmek ve ne pahasına olursa olsun ona uçmayı öğretmek ister. Turna kuşu Filizcik’i yuvasına, ailesine kavuşturmak için bir yolculuğa çıkarlar.

Jef Aerts'in eşsiz sesi Mavi Kanatlar’da yeniden ön plana çıkıyor: şiirsel ve duygusal, ama asla duygusallaşmadan. Josh'un erkek kardeşine olan karmaşık duygularını son derece iyi aktardığı kitapta çocuğun iç çatışması satır aralarından okunabiliyor. Josh çocuk olmak ve çok fazla sorumluluk üstlenmek, kişisel çıkar ve kardeşine sadakat arasında ikiye bölünmüş durumdadır. Aile ve önemli olan şeyler hakkında hareketli ama asla kolay cevaplar vermediğini iddia eden yoğun, sıcak bir hikâye. 10 yaş ve üstüne önerilir.

huzurlu-bir-gece-uykusuna-ne-dersiniz-908976-1.
Yazar: Jef Aerts
Resimleyen: Martijin der Linden
Çevirmen: Erhan Gürer
Genç Timaş, 2021

SUSUZ ÇAĞIN ÇOCUKLARI

Önce su azaldı.
Sonra iklimler değişti.
Susuzluk, kıtlık ve kaynakların giderek azalması dünyayı kaosa sürükledi. İnsanlar, azalan kaynakları paylaşamıyordu. Herkes yeni bir dünya düzeninin kurulması gerektiğinin farkındaydı. Böylece dünya, kalan son su kaynaklarına göre beş̧ parçaya bölündü ve bölgelerin etrafına dev duvarlar örüldü. Susuz Çağ Medeniyetleri işte böyle kuruldu...

İki yüzyıldır birbirinden haber almadan yaşayan beş bölgenin yolu, ormanda bir anda beliren bir çiçekle yeniden kesişiyor. Fırat’ın ormanda tesadüfen keşfettiği beyaz çiçekle heyecan dolu bir macera başlıyor. Üstelik Fırat yalnız değil. Çiçek diğer bölgelerde yaşayan Meriç, Göksu, Aras ve Dicle’nin de karşısına çıkıyor. Beş çocuk bir araya gelip büyük gizemi çözmek üzere kolları sıvıyor: Bu çiçek neden bir anda beliriverdi, ne anlatmak istiyor? Peki çiçeği takip ederek susuzluğun damga vurduğu bu çağı sonra erdirebilecekler mi?

İklim değişikliği, su krizi gibi küresel sorunları odağına alan Susuz Çağın Çocukları, ekolojik bir distopya ile okurları heyecan dolu bir maceraya ortak ediyor.

huzurlu-bir-gece-uykusuna-ne-dersiniz-908980-1.
Yazar: Selda Yaşar
Çizer: Orhan Ata
​Paraşüt Kitap, 2021

Ben…Jane

Patrick McDonnell, karakteristik iç ısıtan üslubuyla genç Jane Goodall ve onun özel çocukluk oyuncak şempanzesi Jubilee'nin hikâyesini anlatıyor. Genç Jane, etrafındaki doğal dünyayı merakla gözlemlerken, bir gün hayalinin gerçekleştiğini öğrenene kadar “tüm hayvanlarla birlikte yaşayan ve onlara yardım eden bir hayat” hayal eder.

Dünyanın en ilham verici kadınlarından biri olan Dr. Jane Goodall, ünlü bir çevreci, hayvan aktivisti ve Birleşmiş Milletler Barış Elçisidir. 1977'de, insanları tüm canlılar için bir fark yaratmaya teşvik eden, kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan Jane Goodall Enstitüsü'nü (JGI) kurdu. Doğrudan Jane Goodall'ın otobiyografisinden alınan anekdotlarla McDonnell, bu çok gerçek hikâyeyi çok genç ve genç kalpler için erişilebilir kılıyor.

huzurlu-bir-gece-uykusuna-ne-dersiniz-908981-1.
Yazar: Patrick McDonnell
Çeviren: Gökçe Gökçeer
Meav Yayınları, 2021, 40