İBB'nin şeffaf yönetim anlayışının parçası olarak tanıttığı Açık Veri Portalı hakkında bilmeniz gerekenler...

İBB Açık Veri Portalı nedir? Nasıl kullanılır?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şeffaf yönetim anlayışının bir parçası olarak halka açılan ‘Açık Veri Portalı’; araştırmacılara, öğrencilere ve meraklılara İstanbul özelinde veriler sunan bir sistem. İBB Açık Veri Portalı sayesinde toplu taşıma, trafik, doğal gaz kullanımı gibi konularda veriler elde edebiliyoruz.

İBB Açık Veri Portalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şeffaf yönetim anlayışının bir parçası olarak 19 Ocak günü halka açıldı.

İBB Sözcüsü Murat Ongun Twitter’dan yaptığı paylaşımla beraber Açık Veri Portalı’nın hizmete girdiğini duyurmuştu.

Peki Açık Veri Portalı nedir?

Tekno Safari'nin haberine göre İBB Sözcüsü Murat Ongun’ün Tweet’inde belirttiği gibi Açık Veri Portalı araştırmacıların ve girişimcilerin İstanbul hayatına dair önemli verilere kolay ve güvenilir bir şekilde ulaşmasını amaçlamak için halka açılmış bir proje.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kaydedilen tüm veriler şeffaf bir şekilde Açık Veri Portalı bünyesinde paylaşılıyor. Bu sayede İBB amaçlamış olduğu şeffaf yönetim politikasını ortaya koyarken aynı zamanda araştırmacı ve girişimcilere doğru ve güvenilir bilgi aktarmış oluyor. İstanbul yaşamına dair merak edilen bilgiyi sitede arattığımızda eğer o konu özelinde bir bilgi varsa bizlere detaylı olarak sunuyor. Tablo, grafik ve harita üzerinden detaylı olarak sunulan veriler istenirse site üzerinden incelenebildiği gibi dosya halinde indirilebiliyor. Kaydedilmiş olan verilerin hangi kurum tarafından elde edildiği ve son güncelleme tarihi belirtiliyor, bu sayede araştırmalarda hataya yer bırakılmıyor.

Açık Veri Portalı, İstanbul yaşamına ait olan verileri 5 başlık altında toparlamış durumda. Bu başlıklar Mobilite (Şehir ulaşımı hatları ve trafik gibi konular), çevre, enerji, yaşam, ekonomi. Şu aşamada İBB Açık Veri Portalı dahilinde 88 veri seti bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi CIO’su Erol Özgüner yaptığı açıklamada Açık Veri Portalı için yapıcı eleştirileri beklediklerini söyledi.

Açık Veri Portalı hizmete girdiğinden bu yana bazı araştırmacılar elde ettikleri veriler sayesinde analizlerde bulunmaya başladılar bile.

Samet Atdag’ın Açık Veri Portalı sayesinde ilçelere göre bir hanede ortalama kaç kişinin yaşadığını ve ne kadar enerji harcadığını ölçebilmiş.

Mustafa Sönmez ise Açık Veri Portalı sayesinde edindiği ‘kişi başı doğal gaz kullanım verileri’ ile ilçeler arasında olan gelir düzeyi farklarını ortaya koymuş durumda.

Araştırmacıların, girişimcilerin ve meraklıların işine yarayacak Açık Veri Portalı benzeri uygulamaları umarız diğer yerel yönetimlerden de görebiliriz.