Google Play Store
App Store

İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, 'halka arzını' planladıklarını belirtti. Özelleştirmeyle birlikte tarife artışının da sinyalini veren Vural, ayrıca İSPARK'ın, Hamidiye’nin ve Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu söyledi. Vural, "Bir finans insanı olarak özelleştirmeden yanayım" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
İBB bürokratı açıkladı: İGDAŞ, İSPARK, Hamidiye Su ve Halk Ekmek özelleştirilebilir!

İBB Finansman Şube Müdürü Rezzan Neslihan Vural, İGDAŞ’ı ‘halka arz’ etmeyi planladıklarını açıkladı. İBB’nin İGDAŞ’taki hissesini yüzde 90’lardan yüzde 20’li seviyelere indirmeyi hedeflediklerini açıklayan Vural, İSPARK, Hamidiye Su ve Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu söyledi.

Bloomberg’den Ercan Ersoy’un sorularını yanıtlayan Rezzan Neslihan Vural, CHP’nin belediye meclisinde çoğunluğu elde etmesinin, İGDAŞ’ın halka arzı da dahil olmak üzere fonlama sağlama planlarında ilerlemeye imkan tanıdığını söyledi. Vural, “Eskiden bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir yıla ihtiyaç duyarken, şimdi oldukça hızlı karar alabiliyoruz” dedi.

DAHA YÜKSEK DOĞALGAZ TARİFESİ!

Vural, daha yüksek doğalgaz tarifesinin onaylanması durumunda "İGDAŞ’ın 10 milyar dolara kadar değerleme yakalayabileceğini" söyledi. Bu ise halkın ödediği faturaların artabileceği anlamına geliyor.

“ÖZELLEŞTİRMEDEN YANAYIM”

İGDAŞ’taki İBB hissesini yüzde 90’ı aşkın seviyeden yüzde 20’nin altında bir seviyeye indirmeyi hedefleyeceklerini kaydeden Vural, “Bir finans insanı olarak özelleştirmeden yanayım” dedi. Vural sözlerinin devamında “Belediyenin nihayetinde sadece belediye işlerine geri dönmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“HALKA ARZ İZNİ HALA GEÇERLİ”

İBB Meclisi’nin halka arz izninin hala geçerli olduğunu belirten Vural, yatırım bankalarını yetkilendirme aşamasından önce yapılması gereken bazı çalışmalar olduğunu ve bunlar arasında şirket ana sözleşmesinin yeniden düzenlenmesinin de olduğunu ifade etti.

SIRADA İSPARK MI VAR?

Vural, otopark şirketi İSPARK’ın, su şirketi Hamidiye’nin ve ucuz ekmek üreticisi Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu belirtti. İGDAŞ’ın ardından İSPARK’ın da "halka arz edilebileceğini" söyleyen Vural, ancak bunun henüz masada olmadığını söyledi.

İstanbul’da fonlamaya ihtiyaç duyan bir dizi proje olduğunu ifade eden Vural, bu projeler arasında atık kaynaklı enerji santrali, yeni ve tamamlanmamış metro hatları ve mevcut taksi filosunu yüzde 50 büyütecek 10 bin yeni taksi projesinin bulunduğunu söyledi.

Vural, ayrıca, “Tüm projelerimiz yeşil veya ESG bağlantılı. Bu yüzden finansman mevcut olacak” diye konuştu.

BAHADIR ÖZGÜR: KESİNLİKLE ENGELLENMELİ

Söz konusu özelleştirme planına Gazete Duvar yazarı Bahadır Özgür, kişisel X hesabından paylaştığı mesajıyla tepki gösterdi.

“İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Rezzan Neslihan röportajında, İGDAŞ'tan başlayıp Halk Ekmek'e kadar pek çok hizmetin özelleştirileceğini söylüyor. AKP bu işe giriştiğinde CHP ayağa kalkmış, ‘kamu hizmeti satılamaz’ diye karşı çıkmıştı. Ne değişti?” diyen Özgür, “İBB'nin en tehlikeli zihniyete sahip yöneticisi bu isim. Kesinlikle engellenmeli. Sandıktan her çıkanın kamu malını babasının mirası gibi satmaya hakkı mı var!” ifadelerini kullandı.

İGDAŞ’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ AKP’NİN DE PLANIYDI

İGDAŞ’ın halka arz planı ilk olarak 2010’larda gündeme gelmiş ancak CHP'nin yoğun muhalefeti ve kamuoyunun baskısı nedeniyle hayata geçememişti.

Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, 2014 yılında özelleştirmelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Kamunun elinde kalan tek gaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın özelleştirilmesi de önümüzdeki dönemde gündeme gelebilecek” demişti.

2013 ve 2015 yıllarında da benzer girişimlerde bulunulmuş, fakat sonuç alınamamıştı. 2015’teki son girişimde İGDAŞ’ın İBB'deki hisselerinin halka arz yöntemiyle özelleştirilmesi hakkındaki teklif AKP’lilerin oy çokluğu ile Belediye Meclisi’nden geçmiş, ancak CHP’li üyeler teklife karşı çıkmıştı.

Dönemin CHP’li İBB Meclis Üyesi Doğan Subaşı, kurumsal hizmet niteliği taşıyan ve stratejik önemi bulunan kurumlarda özelleştirmelerin toplumsal açıdan sakıncalar doğurduğunu kaydetmişti.

İBB’nin CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakkı Sağlam da, konu hakkında “5 yıl önce blok satışı için karar aldılar. Dava açtık. Gene sil baştan. Hangi halka arz edilecek? Birilerine altın tepsiyle sunulacak” demişti.

Geçmişte gündeme gelen bu özelleştirme gündemiyle ilgilenen şirketler arasında Rus Gazprom, ticaret ve enerji altyapı projelerinde faaliyet gösteren Japon Marubeni Corp, Aygaz ve STFA ile İsviçreli Partners Group'un ortaklığı olan Enerya yer alıyordu.