İşten çıkarılan İBB çalışanları, İBB İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman’ın açıklamalarına yanıt vererek, “Tekrar ediyoruz, biz sizlerin inisiyatif alabilmenizi zaten beklemiyoruz, avukatlarımızın defalarca açıkladığı üzere, var olanı doğru uygulamanızı bekliyoruz. Bu durumu olduğundan karmaşık göstermek için siyasi ve hukuki kelimelerinden söz oyunları yapmanıza gerek yok” dedi.

İBB’de işten çıkarılanlar, İBB İnsan Kaynakları’nın açıklamasına cevap verdi: Doğru olanı uygulayın
İşten çıkarılan çalışanlar, İBB önünde oturma eylemine başlamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) işten çıkarılan 43 kişi, İBB İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman’ın açıklamalarına yanıt verdi.

Yiğit Oğuz Duman, halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz’a yaptığı açıklamada, “Terörle iltisaklı olmasa bile hemen her şeyi teröre bağladıkları ortamda bir faaliyeti soruşturma konusu haline gelmiş insanı tutmamız halinde limitsiz bir güç kullanılıyor İBB’nin üzerinde. Bu riski hukuken alma şansımız yok. Biz çalışanlara söyledik; işe iade davasını kazanıp gelin, yüzde yüz uyarım. Ama bana hakimlik yaptıramazsınız. Hakimlik yapmaya kalktığım an Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğiyle ilgili süreçte risk alamam” demişti.

İşten çıkarılan İBB çalışanları ise verdikleri yanıtta, “Bizler ne Yiğit Oğuz Duman’dan ne de İBB yetkililerinden hakimlik yapmalarını bekliyoruz. Haksız, yanlış yasaya karşı da mücadele edilmelidir, evet, ama sizlerden böyle bir beklentimiz yok. Var olanı doğru okumanız ve uygulamanız bize yeter” ifadelerini kullandı.

Oğuz Duman’ın kararı İBB’de kurulan ve memurlardan oluşan bir komisyonun verdiğini ifade ettiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Müzakere masasında görüştüğümüz İBB yetkilileri de aynı şeyi dile getirdi. CHP’nin siyaseten savunduğu konu, bunun hukuksuz olduğu yönünde demiş ve sonrasında da kamu kurumunun inisiyatif alma yetkisi yok demiş. Tekrar ediyoruz, biz sizlerin inisiyatif alabilmenizi zaten beklemiyoruz, avukatlarımızın defalarca açıkladığı üzere, var olanı doğru uygulamanızı bekliyoruz. Bu durumu olduğundan karmaşık göstermek için siyasi ve hukuki kelimelerinden söz oyunları yapmanıza gerek yok. Bize yapılanlar hukuki değil, siyasisidir. Ve aynen sizin de dediğiniz gibi kamu kurumu olarak hukuki olanı yapmanız ve siyasi planlar doğrultusunda davranmamanız beklenir. Hukuki olmadığını sizler de bizler de çok iyi bilmemize rağmen, madem işaret etmekte ısrarcısınız yasaları, o zaman daha açık tartışalım. Bizler tüm süreci kamuoyuna açık şekilde yürütüyoruz, sizler de öyle yapın."

İBB YETKİLİLERİNE SORULAR YÖNELTİLDİ

İşten çıkarılan çalışanların açıklamasında Yiğit Oğuz Duman ve İBB yetkililerine şu sorular yöneltildi:

“CHP’nin mecliste canhıraş karşı çıktığı ve iki defa iptal ettirdiği Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanununun, uygulama yönetmeliği dahi çıkmadan, bakanlık müfettişlerinin denetimleri sırasında sadece müfettişlerin sözlü beyan ve baskılarını esas alarak bizleri işten çıkarttınız mı?

Özel hukuk kapsamındaki iştiraklerde sözleşmeli işçi olarak çalışan bizleri bile bile memur statüsündekilere, hatta memurların da sadece milli güvenlik/ gizlilik pozisyonunda olanlarına özgü olan prosedür ve düzenlemeyi ele alarak işten çıkarttınız mı?

Sadece arşiv araştırması yapılması gereken işçilere, güvenlik soruşturması da yaparak işten çıkış yaptınız mı?

İşe girdiğimiz sırada KHK’lı olduğumuza dair bilgileri yazılı olarak bildirmemize ve zaten KHK’nın gizlenemeyecek bir resmi damga olduğunu bilmenize rağmen bu durumu gizlemişiz ve gizleyebilirmişiz gibi yalan beyanla itham ederek bizleri Kod’42 yle fişlediniz mi?

KHK’nın yürürlüğünün sona erdiği gün çıkan 28 Temmuz 2022 tarihli valilik kararını hiç vakit kaybetmeden, usulüne bir itirazda bulunma ihtiyacı dahi hissetmeden uyguladınız mı?

KHK ile ilgisi bulunmayan veya Güvenlik Soruşturması, Arşiv Araştırması sonuçları ile ilgili hiçbir değerlendirmesi dahi olmayan kişileri de “istek üzerine” bu torbanın içine koydunuz mu?”