Maltepe Belediyesi’nde grev devam ederken, kim olduğu belli olmayan gruplar ve İBB ekipleri tarafından grev kırıcılığı yapılıyor. Genel-İş Anadolu 2 No’lu Şube yönetimi yaptığı açıklama grev gözcüsü işçilere saldırıldığı belirtildi.

Maltepe’de işçiler direniyor: Grev kırıcılığının bahanesi olmaz

EMEK SERVİSİ

İstanbul Maltepe Belediyesi’nde Genel-İş Sendikası'nda örgütlü bin 588 işçinin başlattığı grev 5'inci gününü geride bırakırken, Maltepe sokaklarında kim olduğu belli olmayan gruplar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından çöp toplanarak grev kırıcılığı yapıldı.

Ayrıca Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da Maltepe sokaklarında çöp toplayan insanların görsellerini Twitter hesabından paylaşarak “Maruz kaldığımız bu durum elbet son bulacak. Tasamız, kıvancımız bir, her türlü zorluğa karşı birlikte el veriyoruz” şeklinde paylaşım yaptı.

100 KİŞİLİK GRUPLA İŞÇİLERE SALDIRI

Maltepe Küçükyalı Mahallesi’nde grev kırıcılığını kontrol eden işçilerin saldırıya uğradığı belirtildi. Genel-İş Anadolu 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyesi Alkan Okuducu yaptığı açıklamada “Küçükyalı'da işçi arkadaşlarımıza yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından planlı bir saldırı yapıldı. Gerekli araştırmaları yapıyoruz ilerleyen saatlerde bunu organize eden işçilere saldırtan kişileri yapacağımız basın açıklaması ile tek tek açıklayacağız" dedi.

GREV KIRICILIĞI HALK SAĞLIĞI İÇİN YAPILIYORMUŞ

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada, çöplerin toplanmaması nedeniyle kendilerine şikayet iletildiğini bu nedenle Maltepe'de çöplerin toplandığını savundu.

İBB’den yapılan açıklamaya göre, belediyeye grev nedeniyle çok sayıda yurttaş tarafından temizlik ve çöp toplanmamasıyla ilgili şikayet iletildiği iddia edildi.

Halk sağlığı açısından harekete geçildiği öne sürülen açıklamada, "Pandemi döneminde temizlik koşullarının taşıdığı hayati önem nedeniyle, bu şikayetlere İBB'nin kayıtsız kalması, toplum sağlığı açısından mümkün değildir. Bu sebeple grev hakkına saygı duymakla birlikte, Maltepe'de toplum sağlığını tehdit eden unsurlar, İBB iştiraki İSTAÇ marifetiyle toplanmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Yetkili sendika ve kamuoyunda İBB'ye yönelik "grev kırıcılığı" eleştirilerine cevap verilen açıklamada, şöyle denildi:

"İBB'ye yönelik 'grev kırıcı' yakıştırmasının, içinde bulunduğumuz salgın ortamı şartlarında kabul edilmesi mümkün değildir. Bu yakıştırmayı, İBB ailesi olarak sözün sahiplerine iade ediyoruz. Maltepe Belediyesinin temizlik işçilerinin hak ettiği ücreti alması konusunda da ilgili kurumla İBB olarak görüşmelerimiz devam etmektedir. Arzumuz bir an evvel bu grevin tarafları memnun edecek şekilde sona ermesidir."

NE OLMUŞTU?

Maltepe Belediyesi ile Genel-İş arasında 6 ay süren toplu sözleşme görüşmelerinin ardından anlaşmaya varılamadı. Bin 588 işçi geçtiğimiz Salı günü greve çıktı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç twitter’dan yaptığı açıklamada en düşük 2 bin 800 lira olan maaşın, ikramiyeler hariç yüzde 47 zamla net 4 bin 118 liraya çıkarılmasını teklif ettiklerini ancak sendikanın reddettiğini savundu. Sendika ve işçiler ise yol, yemek, AGİ ve bir önceki sözleşmedeki seyyanen zam dahil 3 bin 600 ila 3 bin 700 lira arasında ücret alan işçiye 200-300 TL arasında zam teklif edildiğini belirterek her şey dâhil haliyle ücretlerin 4 bin lirayı bile bulmadığını aktardı.