İBB, BM Nüfus Fonu ve Türkiye Aile Planlaması Vakfı ortaklığı ile başlatılan “Roman Kadınları Güçlendirme Projesi" kapsamında 75 kadına, ‘Bedenimizi Tanıyalım’, ‘Güvenli Annelik’, ‘Doğurganlığın Düzenlenmesi’, ‘Kadın Sağlığı Sorunları’, ‘Cinsel Eğitim’ gibi alanlarda oturumlar düzenlendi. Kadınların sosyo-ekonomik hakları üzerine ek oturumlar düzenlenerek kadınlara, mahallelerine en yakın sosyal yardım ve sosyal hizmet başvuru noktaları hakkında bilgiler verildi.

İBB'den 'Roman Kadınları Güçlendirme Projesi'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteği ve Türkiye Aile Planlaması Vakfı ortaklığı ile hayata geçirdiği “Roman Kadınları Güçlendirme Projesine” hayata geçiriyor. Bu kapsamında, 75 kadına çok yönlü bir eğitim programı gerçekleştirildi.

Roman Kadınları Güçlendirme Projesi kapsamında Roman vatandaşların yoğunlukla barındığı, İstanbul’un merkezindeki fırsatlardan yararlanamayan dört mahallede yaşayan kadınlara, kadın sağlığıyla ilgili bilgilendirme eğitimleri verildi.

İBB bünyesinde çalışan 15 personel tarafından verilen eğitim programında; ‘Bedenimizi Tanıyalım’, ‘Güvenli Annelik’, ‘Doğurganlığın Düzenlenmesi’, ‘Kadın Sağlığı Sorunları’, ‘Cinsel Eğitim’ gibi alanlarda oturumlar düzenlendi. Ayrıca, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği’nin desteği ile kadınların sosyo-ekonomik hakları üzerine ek oturumlar düzenlenerek kadınlara, mahallelerine en yakın sosyal yardım ve sosyal hizmet başvuru noktaları hakkında bilgiler verildi.

Kadınlar eğitim alırken çocukları ise proje kapsamında sunulan oyun çalışmalarıyla keyifli vakit geçirme ve eğitici faaliyetlere katılma fırsatı yakaladı. İBB’nin bu kapsamdaki eğitimlerinin ilki Silivri Yenimahalle’de Rumeli Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Çocuklar ilk defa bir üniversite mekânında vakit geçirme imkanı buldu. Büyükçekmece'de, Yedikule Roman Dernekleri Federasyonu'nda; Karagümrük'te, Sulukule Mahalle Evi'nde; Örnektepe'de Örnektepe Mahalle Evi'nde gerçekleştirilen eğitimlerle, kadınların kendi bedenini tanıması, doğurganlık sürecini yönetmesi ve üreme sağlığı için koruyucu davranışlar kazanması amaçlandı.

HEDEF: ROMAN KADINLARIN FIRSAT EŞİTLİĞİNİ YAKALAMASI

Konuyla ilgili açıklamada bulunan İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık, “Roman Kadınları Güçlendirme Projesi ile geleceğin Roman kadın liderlerini yaratmayı hedefliyoruz. İBB olarak vatandaşlarımızın, yaşadıkları ayrımcılık başta olmak üzere, eğitime erişememe, yoksulluk gibi sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarda bulunuyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz proje ile Roman kadınları sağlık ve sosyo ekonomik yönden destekleyerek onların fırsat eşitliğini yakalamalarını hedefliyoruz.” dedi.

Salgın şartlarını göz önünde bulundurarak maksimum güvenli hale getirilmiş merkezlerde, ikişerli gruplar halinde eğitim alan kadınlar, pandemi sürecinde karşılaştıkları pek çok sorunu dile getirdiler. Bu çerçevede, eğitime katılan tüm kadınlara; hijyen malzemeleri, güvenli cinsellik ürünleri ve gıdadan oluşan destek paketleri dağıtıldı. Proje aracılığıyla ulaşılan mahalleler ile 2021 yılında Roman Kadınlar Liderlik Programı ile yeniden buluşulması planlanıyor.