İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, son 5 yılda Türkiye'de seçmen sayısının 59 milyon 354 binden 64 milyon 190 bine çıktığını ifade ederek “Yani seçmen sayısı 4.8 milyon arttı. Bu da demek oluyor ki her 6 yeni seçmenden biri yabancı. Bu durum da demokratik işleyişimizi etkileyecek bir tablo olduğunu gösteriyor. Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce: Her 6 yeni seçmenden biri yabancı

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına demokratik işleyişi etkileyecek bir tablo olduğuna dikkat çekerek “Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir” dedi.

Gökce, sosyal medya hesabından “Yabancılara konut satışı konut krizini ve Türkiye'yi nasıl etkiliyor?” başlıklı bir analiz yayımlayarak konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Paylaşımında, “konut karşılığı vatandaşlık" uygulamasının 2017 yılında başladığını belirten Gökce, “2017 - 2022 döneminde yabancılar 274.258 konut aldı. Her 6 yeni seçmenden biri bu yolla vatandaşlık almış yabancı” ifadelerine yer verdi.

2017-2022 döneminde Irak uyruklu 41 bin 182, İran uyruklu 35 bin 335, Rusya Federasyonu vatandaşın 31 bin 290 konut aldığını ifade eden Gökce, analizinin devamında şunlara yer verdi:

“2022 yılında yabancıların en çok konut aldığı 3 il ise İstanbul, Antalya ve Mersin oldu. Yabancılara konut satışının konut piyasasında yüzde 5e yakın bir orana ulaşması konut ve kira fiyatlarının artmasına, vatandaşlarımızın da konut erişiminin azalmasına neden oluyor Aşağıda gözüktüğü üzere OECD ülkeleri arasında Türkiye konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke.

Yabancılara konut satışının bir önemli sonucu daha var. Bu da demokrasimizle ilgili. 274 bin 258 konutu alan herkese ailesiyle vatandaşlık veriliyor. Her birinin 3 kişilik bir ailesi olsa 750 bine yaklaşan yeni bir seçmen grubu ortaya çıkıyor.

Son 5 yılda Türkiye'de seçmen sayısı 59 milyon 354 binden 64 milyon 190 bine çıktı. Yani seçmen sayısı 4.8 milyon arttı. Bu da demek oluyor ki her 6 yeni seçmenden biri yabancı. Bu durum da demokratik işleyişimizi etkileyecek bir tablo olduğunu gösteriyor.

Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir. Anayasamıza göre vatandaşların konut hakkını koruyacak tedbirleri almak devletin görevidir. Vatandaşlarımızın yaşadığı konut krizi son bulana kadar yabancılara konut satışı da durdurulmalıdır.”