İBB’nin “İstanbul Uluslararası Doğaçlama Dans Festivali” sırasında ortaya çıkan ve sosyal medyada gündem olan doğaçlama dans figürleri mecliste konuşuldu. AKP, dansçıya ne kadar ücret ödendiğini sordu. CHP’liler de “Sanatı ‘doğru ya da yanlış’ diye iki kategoriye ayıramayız. Çağdaş dans alanında dünyanın önde gelen sanatçılarından. Sürekli alışageldiğimiz sanat dallarını izlersek gelişemeyiz” yanıtını verdi.

İBB Meclisi'nde 'doğaçlama dans' tartışması

İBB Meclisi, haziran ayı oturumlarında İBB'nin Cemal Reşit Rey’de düzenlenen “İstanbul Uluslararası Doğaçlama Dans Festivali”nde sosyal medyaya ve basın yansıyan görüntüler gündeme geldi.

Sözcü'den Özlem Güvenli'nin haberine göre AKP'li Meclis Üyesi Ahmet Rasim Yücel konuyla ilgili soru önergesi vererek “Alman dansçı Ingo Reulecke’nin ‘Anlık Kompozisyon’ adlı gösterisi ve garip hareketleri birçok kişi tarafından alaya alınmış, televizyonlarda haber olmuştur. Hatta bu sabah buraya gelirken yine bir dans grubu yolcu vapurunda ‘Kertenkele’ dansı yaparken döşemeleri sökmüşler. O da alay konusu oldu. Biz sanata ve sanatçıya karşı değiliz. Benim oğlum da İstanbul Devlet Opera ve Bale sanatçısı. Biz doğru ve güzel olanı destekler, alkışlarız. Sanat diye alay konusu olan bu tür gösterilerin sergilenmesine sebep olmak İBB’ye yakışmamaktadır. Bu gösteriyi sergilemesi için Alman dansçıya ne kadar para ödediniz?” diye sordu.

Oturumu yöneten İBB Meclisi 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul da bu konuda bir sorusu olduğunu söyleyerek “Biz mi sanattan anlamıyoruz yoksa arkadaş yanlışlıkla mı gelmiş” diye sordu. Sorular gülüşmelere neden oldu.

“SANATI ‘DOĞRU YA DA YANLIŞ' OLMAZ”

Sorulara yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Fidan Aslan Eroğlu, sanatçının doğaçlama ve modern dans alanından tanınmış bir kişi olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Gülüyoruz ama sanatı ‘Doğru ya da yanlış' diye iki kategoriye ayıramayız. Çağdaş dans alanında dünyanın önde gelen sanatçılarından. Size ya da başkasına garip gelebilir ama sayısız ödül sahibi. Kendisi alanında dünyanın tanıdığı bir sanatçı. Sürekli alışageldiğimiz sanat dallarını izlersek gelişemeyiz. Bazı etkinliklere kontenjanın 20 katı katılmak isteyen vatandaşlarımız oldu."

Mayıs ayında ardı ardına gelen konser yasakları haberlerine de değinen Eroğlu “Mayıs ayı sanatçılara zulümde seferberlik ayına dönüştü. Çok üzücü bir durum bu. Sanata ve sanatçıya karşı değiliz beylik cümle ama… Ayıran bir şekilde sanatı seviyoruz demek olmaz. Ajandalarla, ötekileştirmememiz gerekiyor” diye konuştu.

İYİ Partili Meclis Üyesi Vedat Taylan Yıldız da tartışmalara tepki göstererek “Burada yaptığımız konuşma 21.yüzylıla uygun olmayan bir konuşma. Son 200 yılda maddi durumu kötü olarak ölmüş kaç şairimiz, yazarımız var? Döneminde anlaşılamamış kaç sanatçı var? Sanat dediğimiz şey çoğunluğun onayıyla yapılan bir şey değildir. Kınıyorum” dedi.

Oturumu yöneten Okul da “Öyle bir konuşma yaptınız ki sanki buradaki arkadaşların hepsi sanat düşmanı. Bunu bir sanat düşmanlığı gibi lanse etmenizi de ben kınıyorum” diye konuştu.