İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken Kadir İstekli ile 'evlendirmesi'’ gündeme geldi. CHP'li Ali Haydar Kahraman "Bu olayda niye gözaltı yok? Neden tutuklanmıyor?" derken AKP' Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İstekli'nin 'pedofili' olduğunu iddia ederek "Dini, siyasi ve cemiyet mesuliyeti gibi etiketlerle ilişkilendirilemeyecek kadar gayrı insani ve gayri ahlakidir" dedi.

İBB Meclisi’nde istismar tartışması: Bu olayda niye gözaltı yok?
Fotoğraf: ANKA

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin aralık ayı toplantısının 1'inci oturumu Saraçhane'deki belediye binasında, Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapıldı.

Toplantıda, CHP'li Ali Haydar Kahraman, BirGün yazarı Timur Soykan'ın duyurduğu İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken bir tarikat üyesi ile ‘imam nikahıyla evlendirmesini' gündeme getirdi.

Bu sırada CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri, “Aile Bakanı istifa", "Sessiz kalma", "İstismara sessiz kalma", "Suça ortak olma" dövizleri açtı.

CHP'li Ali Haydar Kahraman da konuşmasında "Benim kızım 98 doğumlu. Bu olayı yaşayan, kızımızla aynı tarihte doğmuş. Bugün itibariyle 24 yaşında. Ben bunu duyduğumda gerçekten kızım gözümün önüne geldi. Bu işin ne kadar zor, ne kadar ahlaksız, ne kadar şerefsizce bir şey olduğunu anladım" dedi.

"NEDEN TUTUKLANMIYOR"

Kahraman, "Kızımı düşündüm. İnsan olan herkesin bunu düşündüğüne inanıyorum. Murat Başkan (AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz), memleketim olan Tunceli’den bir cemevi dedesi ve partimizden, birtakım şeylerden bahsetti. Doğru, bu şeyler yaşanmış. O cemevi dedesi de şerefsiz; o, bunu yapan CHP’li de şerefsiz, bu cemaatin lideri de şerefsiz, bunu yapan herkes şerefsiz. Bunun siyaset yapılacak bir tarafı yok.

AKP’li meclis üyeleri cemaatlerle ilgili herhangi bir şey söylemiyor. CHP’nin haritasını gösterdiniz. Ben de AKP il başkanı, meclis üyesi, ilçe yöneticisi, ilçe başkanın yaşadıklarını gösterseydim. Bu, kıyaslanacak bir şey değil. Ben size tweet okuyacağım, bakalım bilecek misiniz? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ‘Çocuk istismarı insanlık dışı bir suçtur, sapkınlıktır. Hiçbir dine, ahlaka, geleneğe sığmaz. Mazereti kabul edilemez. Bu suçu işleyen, göz yuman, sessiz kalan herkes hesap vermelidir. Sürecin ben de takipçisi olacağım. Adaletin tecelli edeceğine ben de inanıyorum.'

Kim yazmıştır bunu? Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan doğru yazmış. Aynı kabineye üye Aile Bakanı, ‘2020 yılından beri biz bu konuyu biliyorduk. 2020 yılından beri o çocuk korumamız altında. Biz, gerekli hukuki desteği veriyoruz’ dedi. Peki Tunceli’ndeki dede tutuklanmış. Bu işi yapan, CHP’nin içinde bu işi yapanlar tutuklanmış. Bu olayda niye gözaltı yok, neden tutuklanmıyor?” ifadelerini kullandı.

"SİZİN 28 ŞUBAT'TA YAPTIKLARINI BİLİYORUZ"

AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz ise, H.K.G.'nin 'evlendirildiği' Kadir İstekli'nin pedofili olduğunu öne sürerek "Tüm binaları mühürlenmeli ve yıkılmalıdır diyorlar. Değerli arkadaşım soru önergesinde bunları itiraf etti. İyimser toptancılar da diyor ki; biz bu insanları tanırız biliriz. Bu insanlar asla bunları yapamazlar diyorlar. Kötümser toptancılar diyor ki; bunlar cahiller topluluğudur. Yok saymak ve ötekileştirmek gerekir. Siyaset ve iktidar bu yapıları göz edip korumaktadır diyor. Sizlerin 28 Şubat’ta yaptıklarınızı biliyoruz. Önce siz sayısız istismar vakasıyla anılan partinize göz atın ve kapatın. Olaylar üçüncü bir gözle bakarsak ortaya atılan iddialar dini, siyasi ve cemiyet mesuliyeti gibi etiketlerle ilişkilendirilemeyecek kadar gayri insanı ve gayri ahlakidir. Bir kişinin sadece sarık takması, başörtüsü takması ne onu iyi bir dindar, ne de fular takması dekolte giymesi onu medeni yapmaz. Bu bir hastalık mıdır? Bir ahlaki düşkünlük müdür? Bunu doğru tanımlamalıyız. Reşit olamayan bir kızla cinsel ilişkiyi düşünen birisi pedofilidir. Duygu toptancılığını çok tehlikeli bir iştir. Dün bir cemaat vakfında bugün Atatürkçü Düşünce Derneği’nde fark eder mi? Etmemelidir. Bu konu ne sosyal medya yargıçlarının klavyesine ne de fanatizmin ağır sloganlarına bırakılmamalıdır. Adaletin er geç tecelli etmesi temennimizdir" diye konuştu.

"MEVCUT İKTİDARIN BU OLAYLARIN ÖNÜNÜ AÇTIĞI KANAATİNDEYİZ"

CHP Meclis Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da, "Mesela neden siyasallaşıyor buna değinmek istiyorum. Hepimizin fikri aynı olmasına rağmen neden farklı noktalardan bakıyoruz anlatmaya çalışalım. Az önce arkadaşlarımız konuşmaları esnasında çocuklarımızın yaşadığı tacizlere yönelik örnekler verdi. Konu öyle bir yere geldi ki kadına ve çocuğa taciz gibi konularda mevcut iktidarın yeterli şekilde hukuki girişimleri yapmadığı hatta iktidarın yarattığı mevcut siyasi iktidarın bu olayların önünü açtığı kanaatindeyiz. Az önce arkadaşlarımızın bahsettiği vahim konularda ilgili iktidar çok sert düzenlemeler alsaydı belki de bugün bu noktalara gelmezdik. Sayın bakan bu konuda biz bu olayı iki yıldır biliyorduk dedi. İki yıl önce biliyorsanız hukuki olarak girişimlerinizi yapmanız, tutuklamanız ve yargılama sonucunda bu olayın aslı varsa cezası verilmeliydi" ifadeleriyle Türkyılmaz'a yanıt verdi.

(DHA-ANKA)