İSKİ'nin enflasyon ve dolar kurundaki artış nedeniyle suyun metreküp fiyatını 4,81 TL’den 5,92 TL’ye yükseltme teklifi AKP tarafından engellendi. İYİ Partili İbrahim Özkan, AKP’nin teklifi engellemesini, “Eğer zam yapılmazsa İSKİ 600 milyon TL zarar edecektir. İSKİ’ye, İstanbul halkına bu zulmü yapmayın” dedi. CHP’li Seyit Ali Aydoğmuş da AKP’nin siyasi nedenlerle İSKİ’yi batırma noktasına getirmek istediğini iddia etti.

İBB Meclisi'nde zam tartışması: "AKP İSKİ’yi batırmanın peşinde"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İSKİ) suyun birim fiyatında yapmak istediği ayarlama teklifini görüştü. İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubunun, İSKİ’nin teklifini reddetmesi CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri tarafından eleştirildi. Teklifin engellenmesinin İstanbul halkına zulüm olacağını, İSKİ’yi batırmaya yönelik olduğunu savunan meclis üyelerinin eleştirileri işe yaramadı.

İBB Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AKP grubunun İSKİ teklifine karşı çıkmasını eleştirerek özetle şunları söyledi:

“Siz yıllarca İSKİ’yi İBB’yi fonlamak için kullandınız. Bakın sizin döneminizden kalma İSKİ’nin 4 milyar TL, İBB’den alacağı var. İşçinin maaşı iki kat artmış, elektrik ücreti iki kat artmış. Demir klorür artmış, bunların hepsi dövize endeksli. Motorin artmış, enflasyon artmış ve döviz fırlamış. Sadece bu maliyetlerle İSKİ’yi tekrar İstanbul’a su veremez hale getirmenin yollarını siyaseten arıyorsunuz. Sonra kürsüye çıkar yönetemediler diye anlatırsınız. Eğer bu zam yapılmazsa İSKİ bu yıl sonu itibariyle 600 milyon TL civarında bütçe açığı verecektir, yani zarar edecektir. Devam eden 1.1 milyar lira müteahhit alacakları var, devam eden projeler var, ülkenin ekonomik durumu belliyken İSKİ’ye bu zulmü yapmayın. İstanbul halkına bu zulmü yapmayın.”

ibb-meclisi-nde-zam-tartismasi-akp-iski-yi-batirmanin-pesinde-889567-1.
İbrahim Özkan

'İSKİ’Yİ BATIRMA NOKTASINA GETİRMEK İSTİYORLAR'

AKP grubunun İSKİ’nin teklifine karış çıkmasını eleştiren CHP’li Meclis Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş, "İSKİ’yi, sadece siyasi nedenlerle, siyasi hırslarla batırma noktasına getirmek hakkaniyet ölçülerine sığmaz kanaatindeyiz" dedi.

Aydoğmuş daha sonra şunları söyledi:

“Bu işi inada bindirmeden Türkiye’nin güzide bir kurumu olan İSKİ’yi bu kadar sıkıntıya sokmadan, 600 milyon lira gibi bir zarar sokmadan, mümkünse İSKİ’nin bu fiyat ayarlaması talebini yeniden gözden geçirmeleri ve kasım ayına kadar olan yani 6 ay gibi bir sürenin uzatılmamasını gerektiğini düşünüyorum”.

CHP’li Meclis Üyesi Ülkü Sakalar da AKP’nin tavrını eleştirerek, bunun bir intikam alma olduğunu savundu. 16 tane ileri biyolojik arıtma tesisi yapılacağını, yapılacak zammın faturalara en fazla 10 TL olarak yansıyacağını belirten Sakalar, “Herkes en fazla 10 lira ödeyerek Marmara’yı da kurtarabilir” diye konuştu.

ibb-meclisi-nde-zam-tartismasi-akp-iski-yi-batirmanin-pesinde-889568-1.
Tarık Balyalı

TEKLİF REDDEDİLDİ

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise AKP grubuna “Biz bir şey istemiyoruz ki, enflasyon oranında verin diyoruz” şeklinde seslendi.

Balyalı özetle şunları söyledi:

“Talebimiz Haziran 2019 ile bugün arasındaki enflasyon farkı. İSKİ’ye lazım olan enflasyon oranında zammı vermiyorsunuz. Türkiye enflasyonun senelerce değişmediği, döviz kurlarının senelerce değişmediği, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının senelerce değişmediği bir ülke değil. Sabah dolar kaç paraydı şimdi kaç para? Her gün maliyetlerde ciddi artışlar oluyor. Bizim bu ay içinde talebimiz enflasyon oranının verilmesi, başka bir şey değil. Başka bir şey istemiyoruz.”

Yapılan konuşmaların ardından teklif İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP’lilerin oylarıyla, oy çokluğuyla reddedildi.