İstanbul'da, 23 Haziran 2019'daki seçimden bir ay önce belediye şirketlerinde gerçekleştirilen denetimin, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Dönmez’in kurucuları arasında yer aldığı bağımsız denetim şirketine yaptırıldığı ortaya çıktı

İBB’nin AKP yönetimindeki son denetimi ‘bağımlı’ denetim şirketine gitmiş

Mustafa BİLDİRCİN

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Dönmez’in kurucuları arasında yer aldığı bağımsız denetim şirketinin, 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında 23 Haziran 2019 yenilenen İstanbul seçiminden üç ay önce İBB iştiraklerini denetlediği öğrenildi.

Yönetiminde iktidara yakın çok sayıda ismi barındıran Yeşilay’da Genel Saymanlık yapan Çetin Dönmez’in şirketinin aldığı kamu ihalelerinde dikkati çeken bir detay göze çarptı. Dönmez’in 13 kurucusundan biri olduğu Aksis Uluslararası Bağımsız Denetim A.Ş’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerden 23 Haziran seçiminden üç ay önce 600 bin TL’lik iş aldığı ortaya çıktı. Şirketin denetim işi karşılığı İBB’den aldığı 11 ihalenin toplam sözleşme bedeli ise kayıtlara 1 milyon 220 bin 500 TL olarak geçti.

İHALELERDE YÖNTEM YİNE PAZARLIK

İBB iştirakleri Enerji Sanayii, İGDAŞ, Asfalt Fabrikaları, İSTAÇ ve İSTON’a yönelik 2019’un Nisan ve Mayıs aylarında denetim gerçekleştirildi. Denetim işi kapsamında pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen beş ihale kapsamında Aksis isimli firmayla sözleşme imzalandı.

ŞİRKETİN KURUCUSU TANIDIK

Beş ihalenin toplam bedeli 600 bin TL olurken iştiraklerin mali hesaplarını denetlemesi için anlaşılan şirketin kurucusunun tanıdık bir isim olduğu belirlendi. Esra Albayrak’ın da aralarında olduğu 20 kişilik Yeşilay’ın yönetim kurulunda Genel Sayman olarak yer alan Çetin Dönmez’in, seçimlerden bir ay önce gerçekleştirilen denetimlerde İBB iştiraklerini denetleyen şirketin kurucusu olduğu anlaşıldı.