İBB’nin kurduğu Bölgesel İstihdam Ofisleri ile 20 bin kişi istihdam edildi. Ofisler aracılığı ile yapılan işe yerleştirmelerde, genç istihdamı ilk sırada.

İBB’nin Bölgesel İstihdam Ofisleri 20 bin kişiye istihdam sağladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) işsizlik sorununun çözümüne destek olmak amacıyla kurduğu Bölgesel İstihdam Ofisleri (BİO), özel sektördeki işverenlerin aradıkları nitelikteki çalışanı bulmasına, iş arayanların ise hedefledikleri işe girmesine aracılık ediyor. BİO’lara bugüne kadar 135 binin üzerinde başvuru yapıldı, 20 bin kişi iş sahibi oldu. BİO’ların işe yerleştirmelerinde genç istihdamı ilk sırada.

EN ÇOK İŞE YERLEŞTİRME GIDA, HİZMET, METAL SANAYİİ VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRLERİNDE

BİO’lar, Avrupa yakasında Küçükçekmece, Büyükçekmece, Şişli, Bayrampaşa, Sultangazi, Bağcılar, Bahçelievler ve Silivri’de, Anadolu yakasında ise Ümraniye, Üsküdar, Tuzla, Kartal ve Sancaktepe’de yer alıyor.

BİO yoluyla en çok istihdam Esenyurt, Küçükçekmece ve Ümraniye ilçelerinde gerçekleşti: Bu üç ilçeden istihdam edilen adaylar toplam istihdamın yaklaşık yüzde 30’unu oluşturdu. 2021 yılında BİO’larca en çok işe yerleştirme yapılan sektörler sırasıyla gıda, hizmet, metal sanayi ve bilişim teknolojileri oldu. Gıda sektöründeki işe yerleştirmeler tüm işe yerleştirmelerin yüzde 17,6’sına denk geliyor.

ibb-nin-bolgesel-istihdam-ofisleri-20-bin-kisiye-istihdam-sagladi-922887-1.

Beyaz yaka işlerde en çok işe yerleştirme “satış danışmanı” pozisyonu iken, mavi yakada “üretim personeli” ilk sırada. Beyaz yaka pozisyonları için en çok işe yerleştirme sırası ile satış danışmanı, muhasebe uzmanı ve tahsilat uzmanı olarak gerçekleşti. Mavi yaka pozisyonları için ise en çok işe yerleştirme sırası ile üretim personeli, depo personeli ve temizlik görevlisi.

'İSTANBULLULARIN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ İŞSİZLİK'

Bölgesel İstihdam Ofisleri ile ilgili bilgi veren İBB İnsan Kaynaklarından Sorumlu Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman, BİO’ların çok önemli bir sosyal hedef ile kurulduğunun altını çizdi. Duman, şunları söyledi:

“İstanbulluların bugün en büyük sorunlarından birisi işsizlik. İşsizliğin bu kadar derin yaşandığı bir dönemde iş ile iş arayanları buluşturmak adına İBB’nin tüm gücünü kullanmaya karar verdik ve BİO’yu kurduk. Zira yardıma muhtaç insanlara yardım sağlamanın ötesinde öncelikli sosyal hedefimiz insanların yardıma ihtiyaç duymadıkları kendi emekleri ve becerileri ile iş sahibi oldukları, ailelerinin geçimlerini sağlayabildikleri bir İstanbul sağlamak. BİO’lar bu kapsamda çok değerli bir hizmet üretiyor.

ibb-nin-bolgesel-istihdam-ofisleri-20-bin-kisiye-istihdam-sagladi-922889-1.
Yiğit Oğuz Duman

EN ÇOK GENÇLER İSTİHDAM EDİLDİ

İşe yerleştirmelerde genç istihdamı ilk sırada. İşe yerleştirilenler içinde 20-24 yaş grubu gençler tüm yerleştirmelerin üçte birini (%33.1) oluştururken, 25-29 yaş grubu gençler %25 oran ile ikinci sırada, 30-34 yaş grubu işgücü ise üçüncü sırada yer aldı. İstanbul genelinde kadın istihdamı yüzde 31,54 iken BİO’ların işe yerleştirmelerinde kadın istihdamı yüzde 36,27."

13 ilçede BİO ofisi kurduklarını ifade eden Duman, şöyle devam etti:

“Ayrıca 2 mobil aracımızla da sürekli İstanbul’u tarıyor, iş arayan insanların bu taleplerini toplamaya gayret ediyoruz. Öte yandan iş dünyası ile kurduğumuz ilişkiler ile ihtiyaçları olan insan kaynağını tespit ediyor ve tanımlı hale getiriyoruz. Böylece BİO’larda bu tanımlı iş fırsatları ile iş arayan İstanbulluları buluşturuyoruz. 100’e yakın uzmanımızla ofislerimizde her gün yüzlerce görüşme yapılıyor ve eşleştirmeler yapılıyor. Gençler bugün İstanbul’da ve tüm Türkiye’de en büyük işsizlik oranına sahip kesim. Doğal olarak önceliğimiz gençlerin istihdamı.”

ibb-nin-bolgesel-istihdam-ofisleri-20-bin-kisiye-istihdam-sagladi-922888-1.

'HEDEF 100 BİNİN ÜZERİNE ÇIKMAK'

BİO’ların son 6 ayda bugünkü kapasitesine eriştiğini ifade eden Duman, “Şu ana kadar 20 binin üzerinde istihdama vesile oldu. Elbette hedefi çok daha fazla. Umuyoruz ki pandeminin iş dünyasındaki etkisinin de geçmesi ile 100 binin üzerine hızla çıkacağız” dedi.

İSMEK İŞBİRLİĞİ İLE MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI

Firmaların, bulmakta zorluk çektiği nitelikli işgücünü ve aradığı yetkinlikleri BİO’lara bildirmeleri üzerine, iş arayan adayların belirlendiği bir sistemin olduğunu da anlatan Duman, İSMEK’in firma işbirliği ile kazandırılması istenen bilgi, beceri ve yetkinliklere uygun eğitim programları gerçekleştirdiğini de söyledi.

Duman, bu ilişki ile ilgili ise şöyle konuştu:

“Bu çok önemsediğimiz bir ilişki. Zira istihdamın önündeki en büyük engel mesleksizlik. Bölgesel İstihdam Ofisleri iş fırsatlarını yaratmaya ve iş arayan insanları bu işlerle buluşturmaya çalışırken, bir yandan da İSMEK’in katkısı ile istihdam fırsatı olan ama yeterince yetkin aday üretilemeyen alanlarda mesleki eğitim programları geliştirerek bu nitelikleri kazanmış aday üretmeyi garanti altına alıyoruz. Kurumlar ihtiyaçlarını ifade ettikleri gibi, birlikte gelişim programlarını da İSMEK ve BİO’larla birlikte hazırlayabiliyoruz. Eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar, firma tarafından istihdam ediliyor.”

ibb-nin-bolgesel-istihdam-ofisleri-20-bin-kisiye-istihdam-sagladi-922890-1.

MOBİL İBB ÇÖZÜM MERKEZLERİ’NDEN DE BAŞVURU YAPILABİLECEK

BİO’ya iş başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlara, en hızlı ve en kapsamlı erişilebilir hizmeti sunabilmek için 1 Eylül itibari ile “153 Beyaz Masa–Bölgesel İstihdam Ofisleri” işbirliği başlatıldı. İstanbul’un hemen her noktasında vatandaşların talep, soru ve şikâyetlerini çözmek için çalışan mobil İBB Çözüm Merkezleri; Eylül ayından itibaren iş arayanların başvurularını Bölgesel İstihdam Ofisleri adına kabul ederek, iş arayanların kayıtlarını alıyor.

DEZAVANTAJLI GRUPLARIN İSTİHDAMINA YÖNELİK PROJELER

Öte yandan, uluslararası kuruluşların fon desteği ile dezavantajlı grupların istihdamına yönelik projeler de üretiliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile bin 40 işsizin yararlanacağı eğitim ve istihdam projesi devam ederken, proje kapsamında İSMEK işbirliğinde 240 (120’si Suriyeli mülteci) işsize moto kurye eğitimi, 800 (240’ı Suriyeli mülteci) işsize ise çağrı merkezi müşteri temsilcisi eğitimi verilecek. Eğitim sonunda Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları ve istihdamları sağlanacak.