İBB'nin köprü geçiş ücreti payı da gidiyor

İstanbul Boğazı’ndaki tüm yetkilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesini öngören yasa tasarısı İBB’nin en önemli gelir kaynaklarından birini de elinden alacak.

“Boğaziçi İmar Müdürlüğünün bütçesi, personeli ve gelirleri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aktarılır" hükmünün yeni yasa tasarısından çıkarılmasıyla İBB, Boğaz köprüleri geçiş ücretlerinden aldığı yüzde 10'luk payını da artık alamayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İBB ve Boğaz’daki Sarıyer, Beşiktaş, Beykoz ve Üsküdar belediyelerinin İstanbul Boğazı ile ilgili yetkilerine son veren yasa teklifi tartışılmaya devam ediyor.

Yasa teklifine göre, Boğaz'da imar yetkisini elinde bulunduran İBB'ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetkileri; üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak Boğaziçi Başkanlığı'na devredilecek. Böylece İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün yetkileri sıfırlanacak.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ PAYINI ALAMAYACAK

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre tasarıda, “Boğaziçi İmar Müdürlüğünün bütçesi, personeli ve gelirleri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aktarılır” hükmü kanun metninden çıkarılmış durumda. Hukukçular bu durumun aynı zamanda İBB'nin önemli gelir kaynaklarından olan Boğaz köprüleri geçiş ücretlerinden aldığı yüzde 10’luk payını da artık alamayacağı anlamına geldiğini vurguluyor.

İLK 9 AYDA 302 MİLYON TL

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün rakamlarına göre bu yılın ilk 9 ayında Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden 302 milyon TL gelir elde edildi. Bu gelirin yüzde 10'u 30.2 milyon TL yapıyor.