İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5 bin yeni taksi teklifi, 12. kez UKOME tarafından oy çokluğuyla reddedildi. İBB Genel Sekreteri Sağlar'ın engellilere tahsis edilecek 500 taksinin onaylanabileceği, geri kalan taksilerin daha sonra tekrar görüşülebileceği yönündeki teklifi de reddedildi.

İBB’nin taksi teklifi 12. kez reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yeni taksi sistemini ve 5 bin yeni taksi önerisini bir kez daha UKOME gündemine getirdi. Öneri, 5 bin yeni taksi ve yeni taksi sistemi teklifi UKOME toplantısında bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla 12. kez reddedildi.

500 TAKSİ DE REDDEDİLDİ

İBB Genel Sekreteri Can Akın Sağlar ise engellilere tahsis edilecek 500 taksinin onaylanabileceği, geri kalan taksilerin daha sonra tekrar görüşülebileceği teklifinde bulundu. Sağlar'ın bu teklifi de reddedildi.

AKSU ENEGELLERİLERE YÖNELİK DEĞİŞİKLİĞİ HEDEF ALDI

Teklifi değerlendiren İstanbul Taksiciler Esnafı Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksici esnafı olarak siyasete malzeme edildiklerini savundu.

İBB’nin teklifinde engellilere yönelik düzenlemeleri de hedef alan Aksu şöyle konuştu:

“Bu 5 bin plaka 12. defa gündeme geliyor. Şimdi gündeme getirirken işin içine bir duygusallık ilave edilerek engelli vatandaşlar için 500 taksi ayrılmış. Tabi hepimiz bir engelli adayıyız, engellilerimize sahip çıkmamız lazım. Ortopedik engelli var, işitme engelli var, görme engelli var. Şimdi Ulaştırma Bakanlığımızın Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın talimatıyla biz bir yıl önce engelli vatandaşlarımızı düşünerek bir engelli erişim çalışması yaptık. 2 tane ticari taksimizi, engellileri taşıyabilecek şekilde dönüştürdük. Ama ne yazık ki bu hizmete başladığımız günden bu yana bir tane bile engelli taşıyamadık. Talep olmadı veya engellilerimiz taksiye ihtiyaç duymadı. Biz bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile görüşüyoruz. Ayrıca bu engelli araçlarıyla ilgili görüşme konusunda hizmet verilmesi araç üretilmesi konusunda da taleplerimiz ve çalışmalarımız var. Biz yolcudan hiç engelli taksiye ihtiyacımız var diye bir şey duymadık. Talebi geldi mi bilemiyoruz o açıklanmadı biz İTEO olarak bu hizmeti vermeye başladığımızdan beri böyle bir talep almadık. Biz aplikasyonumuzu yaptık, yakında hizmete sunacağız. Kendi aplikasyonumuzda bile 'engelli taksi' bölümü var. Ayrıca ilçe belediyelerimiz bu hizmeti veriyor, büyükşehir belediyemiz de bu hizmeti veriyor. Büyükşehir belediyemiz 500 tane aracı kendi bünyesinde özel araçlarla sigorta şeklinde bu hizmeti veremez mi de bu ek taksi hizmetiyle gündeme getiriyor? Ayrıca eğer böyle bir ihtiyaç varsa var olan taksilerden karşılayabiliriz. Taksi dolmuşlarımız var. Yaklaşık 250 tanesi kura usulü taksiye döndü. Şu anda 34 tane taksi dolmuşçu esnafımız aracı askıya aldı. Çalışmıyorlar ve mağdurlar. Eğer böyle bir talep varsa taksi dolmuşçu esnafımızın da onayı alınarak talepleri alınarak bu hizmet verilebilir. “

“TOGG KISA ZAMANDA FABRİKADAN ÇIKCAK”

“Ayrıca yerli ve milli aracımız TOGG kısa zamanda fabrikadan çıkacak. Bu erişime uygun bir şekilde tasarlandı belli bir kısmı bunu bizim ticari olarak kullanacağımız şekilde düzenlenebilir. Böyle bir talebimiz var. Bir siyasi partinin genel başkanı engelliler gününde mecliste açıklama yaparak 'İstanbul'da böyle bir talep var. Biz bunu sağlayacağız' diye bir siyaset yaptı. Biz esnaf olarak politize ediliyoruz siyasete malzeme oluyoruz.”

(DHA)