İBB, eski yönetimin 2019’da bitirmeyi taahhüt ettiği Hasanpaşa Gazhanesi’ni “Müze Gazhane” adıyla hizmete açtı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Burasıyla aynı kaderi paylaşan ve atıl durumda olan Yedikule Gazhanesi’nde de restorasyon çalışmalarına başladığımızı ve orada da sizi, İstanbulluları, yine çok değerli bir kültür-sanat alanıyla, müze alanıyla buluşturacağımızı İstanbullulara müjdelemek istiyorum" dedi.

İBB, tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'ni 'Müze Gazhane' adıyla hizmete açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), eski yönetimin 2014’te ihale edip, 2019’da bitirmeyi taahhüt ettiği tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’ni, yaklaşık 1,5 yıllık bir çalışmanın ardından “Müze Gazhane” adıyla hizmete açtı.

Kadıköy'deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, İstanbul'da 1800’lü yıllarda peş peşe kurulan 4 gazhaneden birisi oldu. 112 yıl boyunca Kadıköy ve çevresine havagazı sağlayan 32 bin metrekarelik Hasanpaşa Gazhanesi ile ilgili 1998-2001 yılları arasında İTÜ tarafından hazırlanan restorasyon dosyası, Koruma Kurulu tarafından 2014 senesinde onaylandı.

Onaylanan proje, önceki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından 8 Ocak 2014 tarihinde ihale edildi. 7 Mart 2014 tarihinde başlayan çalışmaların 2019 yılında tamamlaması planlandı. Ancak çalışmalar, çeşitli nedenlerle süresinde sonuçlandırılamadı.

Ekrem İmamoğlu yönetimindeki yeni İBB yönetimi, yaklaşık 7 yıllık bir sürenin ardından Hasanpaşa Gazhanesi’ni, “Müze Gazhane” adıyla hizmete açtı.

ibb-tarihi-hasanpasa-gazhanesi-ni-muze-gazhane-adiyla-hizmete-acti-897297-1.

KÜLTÜR-SANAT ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Müze Gazhane, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından hizmete açıldı. Bünyesinde; 6 sergi/müze salonu, 2 tiyatro/konser salonu, performans stüdyoları kütüphane, İstanbul Kitapçısı, 3 yeme içme alanı, atölyeler, ortak çalışma alanları ve kapalı otoparkı barındıran Müze Gazhane açılışı, birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Açılışta İmamoğlu’na, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel de eşlik etti. İmamoğlu ve beraberindeki heyet, açılış öncesinde, İstanbul’un yeni sembol mekanında kısa bir gezinti gerçekleştirdi. Açılış öncesinde, İBB Kent Orkestrası ile prodüktörlüğünü ve yaratıcılığını Lalin Akalan’ın üstlendiği “Chromas Korosu (Başak Doğan), Amir Ahmedoğlu ve Tolga Böyük” işbirliğinde gerçekleşen canlı görsel-işitsel koro performansı sergilendi.

POLAT: BİR KÜLTÜR-SANAT HAVZASI ÜRETMEYE ÇALIŞTIK

Pandemi nedeniyle açılışta, sırasıyla; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı ve İBB Başkanı İmamoğlu birer konuşma gerçekleştirdi. İlk konuşmayı gerçekleştiren Polat, Müze Gazhane’nin tarihsel sürecine değinerek, projenin geçirdiği evreleri detaylarıyla anlattı. 1,5 yıllık bir çalışmayla projenin sosyal fazını bambaşka bir noktaya getirdiklerini belirten Polat, “Hasanpaşa'dan bir kültür-sanat havzası üretmeye çalıştık. Tabii bu oldukça zor bir çalışmaydı. Çünkü alanın ihtiyaçları, öncesinden gelen insanların duygu kırıklıkları, buradaki küskünlükler ve diğer aşamalarla beraber Hasanpaşa, iyi bir kamusal açık alan olmakla vasat bir alan olmak arasında bir bocalayan projeydi. O günden itibaren, yeni belediyeciliğin ve kent hakkı üzerine geliştirilecek bütün alan çalışmalarının, özellikle sivil bir alan üretmenin vizyonu ve desteğiyle çok değerli Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun ilk günden itibaren buraya verdiği önemle beraber, biz, güçlü bir şekilde bu alanın hızlı tamamlanmasında yol almış olduk” dedi.

ODABAŞI: BİR HASRET BİTİYOR

Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı da sözlerine, “Bugün burada, bir hasret bitiyor. Bugün burada, Gazhane ile Kadıköylü, Gazhane ile İstanbullu kucaklaşıyor. Yaklaşık 30 yıl süren bir mücadele bugün; direnenlerin, üretenlerin, bilime ve sanata inananların zaferiyle taçlanıyor. Bugün burada, Kadıköy’ü var eden değerlerine bir yenisini daha ekliyoruz. Daha doğrusu, hafızayı güncelleyip, yeniden dağarcığımızdaki yerine teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ibb-tarihi-hasanpasa-gazhanesi-ni-muze-gazhane-adiyla-hizmete-acti-897298-1.

İMAMOĞLU: GAZHANE, BUNDAN BÖYLE SANATA VE BİLİME IŞIK OLACAK

Odabaşı’nın ardından konuşan İmamoğlu, “130 yıllık bu endüstri mirasımızın bu güzel başlangıcını, Müze Gazhane’yi, kültür-sanat yaşamına katmanın keyfini ve gururunu yaşıyoruz. Yıllar boyu İstanbul'a enerji veren ve ışık olan Hasanpaşa Gazhanesi, bundan böyle kültüre, sanata ve bilime ışık olacak. Hayatı aydınlatacak Müze Gazhane’nin bu muhteşem tarihi atmosferde sunduğu imkanlar ve deneyimler” diye konuştu.

Müze Gazhane’nin sosyal hayatın merkezi haline geleceğine inandığını vurgulayan İmamoğlu, süreçte emeği geçen bilim insanlarına teşekkürlerini sundu. “Rahmetli Afife Batur Hocamıza, İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Gülsün Tanyeli'ye, Yıldız Salman'a, Deniz Aslan'a, Sevim Aslan'a ve Gazhane Çevre Gönüllüleri’ne de teşekkür ediyorum” diyen İmamoğlu, Batur’un adının kompleks içindeki kütüphaneye verildiğini duyurdu.

“ÇAĞDAŞ ALANLARI İSTANBULLULAR İLE BULUŞTURACAĞIZ”

Kampüs içinde yer alacak birimleri detaylarıyla paylaşan İmamoğlu, “Dünyanın farklı yerlerinde gerçekten başarılı bazı merkezlerden de ilham alıyoruz. Dünyanın ve ülkemizin değerli sanatçı ve tasarımcılarıyla özellikle iş birlikleri yaparak, faaliyetlerimizi zenginleştirip, geliştireceğiz. Farklı disiplinlerle bir arada çalışmaya imkan veren 32 bin metrekarelik bu kampüsün, yeni bir sanatsal merkez haline geleceğini şimdiden bütün İstanbullulara müjdelemek istiyorum. Bir başka mutlu haber daha vermek isterim: Burasıyla aynı kaderi paylaşan ve atıl durumda olan Yedikule Gazhanesi’nde de restorasyon çalışmalarına başladığımızı ve orada da sizi, İstanbulluları yine çok değerli bir kültür-sanat alanıyla, müze alanıyla buluşturacağımızı da İstanbullulara müjdelemek istiyorum. Bu projelerimize ek olarak, Haliç Tersanesi’nde, Feshane'de, mülkiyetini alarak İBB bünyesine kattığımız Bulgur Palas'ta ve restorasyonunu tamamlamak üzere olduğumuz Yerebatan Sarnıcı’nda günün ihtiyaçlarını dikkate alarak, çağdaş kültür-sanat alanları yaratarak İstanbullularla buluşturacağız” bilgilerini paylaştı.

“Kültürün, sanatın, yaşamın sevinci ve umut kaynağı olduğunu her zaman biliyor ve hissediyoruz” diyen İmamoğlu, “Çocuklarımızın bu güzel kentte, yaratıcı bir geleceğe sahip olmaları için, en değerli ihtiyaç duydukları şeylerin başında, kültür ve sanatla buluşmaları olduğunun farkındayız. Bu boyutuyla İstanbul'un hak ettiği değere, o yaratıcı insanlara fırsat tanıyan alanlara kavuşması için, çok bilimsel, teknik ve anlamlı bir süreci İstanbullulara hediye edeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerini kullandı.