İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, geçtiğimiz günlerde UKOME'den kabul edilen İstanbul'a yeni taksi projesiyle ilgili açıklama yaptı. Cihan, UKOME'de onaylanan 1803 minibüs ve 322 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi kararıyla ilgili, seçilecek plakaların kurayla belirleneceğini, minibüsten dönüşecek araçların 8+1 yolcu kapasiteli minibüs olacağını söyledi. 1803 taksinin tarifesinin normal taksi tarifesinden yüzde 30 daha fazla olacağını belirten Cihan, tüm araçlarda kamera ile kayıt alınacağını yolcu almayan sürücülerin plakalarının 3. ihlalde alınarak tekrar minibüse döneceğini söyledi.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Cihan açıkladı: Minibüsten dönüşecek yeni taksiler nasıl olacak?
Fotoğraf: AA

İBB'nin yaklaşık 3 yıldır UKOME'den geçemeyen 5 bin yeni taksi projesi geçtiğimiz gün kabul edilmişti. UKOME'de onaylanan karara göre, İstanbul'da 2 bin 125 yeni taksi hizmet verecek. 1803 minibüs ve 322 dolmuş, taksiye dönüştürülecek.

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan da, söz konusu dönüşümün nasıl olacağı, şartların ne olacağı gibi konularaa açıklık getirdi. Cihan, "taksiler direkt İBB’ye mi bağlı olacak? Yeni taksiler hangi renk olacak? Tarifeleri diğer taksilerle aynı mı olacak yoksa daha mı pahalı olacak?" sorularına yanıt verdi.

Cihan'ın Habertürk'e yaptığı açıklamaya göre, yeni taksi dönüşümün şu değişiklikler ve şartlar söz konusu olacak:

► Yeni metro hatlarının devreye girmesiyle atıl halde kalan hatlardaki 1803 minibüsün plakası taksiye dönüştürülecek. Seçilecek minibüs plakaları kurayla belirlenecek.

► Minibüsten dönüşecek taksiler binek araç değil, 8+1 yolcu kapasiteli minibüs olacak. Şimdi burada araç markası vermeyeyim ama özellikle turistlerin taşındığı minibüs modellerinden olacak.

► Minibüsten dönüşecek 1803 yeni taksi, klasik taksi renginde olacak fakat damalı olması düşünülüyor. Birkaç modelleme yapılmış. Hali hazırdaki siyah lüks taksilerdeki gibi damalı olması planlanıyor.

► Minibüsten dönüşecek 8+1 yeni 1803 taksinin tarifesi normal taksi tarifesinden yüzde 30 daha fazla olacak.

► Minibüsten dönüşecek taksilerin muhatabı İBB olacak, şoförler önce 2 haftalık eğitimden geçirilecek.

► Araçların tamamında kamera olacak. Tüm yolculuklar kayıt altında tutulacak. Yolcu almayan, yolcu seçen sürücülerin plakaları 3. İhlalde alınacak tekrar minibüse dönecek.

"DENETİM MEKANİZMASI ÇOK İYİ ÇALIŞACAK"

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, 1803 minibüsün taksiye dönüşümüyle İstanbullunun ihtiyaçlarına cevap verecek, belli bir standardı olan taksi modeli oluşturacaklarını söyledi. Sıkı denetimlerle de herhangi bir aksaklığa izin verilmeyeceğinin altını çizdi.

Cihan, yeni taksilerin 8+1 yolcu kapasitesi nedeniyle şoförlerin yalnızca kalabalık yabancı uyruklu turistleri tercih edebileceği endişesi ile ilgili, “Denetim ve yaptırım mekanizması çok iyi çalışacak. Direkt İBB’nin kontrolünde olacak. Böyle sorunlar yaşanmayacak” açıklaması yaptı.