İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada Üsküdar Belediyesi’nin Mimar Sinan Meydanı’nda İBB tarafından gerçekleştirilecek olan ramazan etkinliklerine müdahale etmek için sahte belge ile mahkemeye başvurduğu ifade edildi.

İBB: Üsküdar Belediyesi sahte belge ile mahkemeye başvurdu

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ramazan ayında etkinlik düzenlemek için kurmak istediği çadırlar AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin engeline takıldı. Bu nedenle alanlara iftar organizasyon çadırları kurulamadı.

Konuyla ilgili Üsküdar Belediyesi mahkemeye başvurdu. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. İBB yetkilileri ise Mimar Sinan Meydanı’nda etkinlik gerçekleştirmek için Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından Üsküdar Kaymakamlığı’na resmi yazıyla bilgi verildiğini aktardı.

Ayrıca Ramazan etkinlikleri kapsamında resmi yazıda “konser” ifadesinin kullanılmadığına dikkat çekildi.

İBB’den yapılan açıklamada alanda herhangi bir konser planlaması olmadığı, elektronik imzalı resmi yazıda “konser” ifadesi kullanılmadığı belirtilirken, Üsküdar Belediyesi’nin sonradan üretilen imzasız sahte bir belge ile mahkemeye başvurduğunu öne sürüldü.

“KONSER GÜRÜLTÜSÜ OLMAYACAK”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in iddia ettiği gibi, ne yakındaki hastanede yatanları, ne de kütüphanedekileri rahatsız edecek bir konser gürültüsü olmayacaktı. Geleneksel forma uygun olarak özellikle semai sohbetleri geleneği yeniden hayat bulacak, Zihni Göktay gibi ustaların direklerarası geleneği icra edilecekti”

PROGRAMDA NELER YER ALIYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan programda gündüz 16.00-18.00 saatleri arasında çocuk sokak oyunları, 18.00-18.30 saatleri arasında ney taksimi, 18.30-19.20 arasında kültür ve tasavvuf sohbetleri, iftar sonrası ise tasavvuf dinletisi, bazı günler de geleneksel formuna uygun tiyatrolar yer alıyor.

İBB tarafından yapılan açıklamada ayrıca Üsküdar’da bulunan çarşı binası hariç tüm meydan, rekreasyon, peyzaj ve gezinti alanlarının her türlü hüküm ve tasarruf hakkı Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğuna dikkat çekildi.

MALZEMELER KİMLİĞİ BELİRSİZ KİŞİLERCE ALINDI

Açıklamada İBB’nin yetkisi alanının bulunmasına rağmen, Üsküdar ilçe zabıta ekipleri tarafından meydanın işgal edildiğine dikkat çekildi. Alınan bilgiye göre İBB Hukuk Müşavirliği, yürütmeyi durdurma kararına gerekli itirazlar yapıldı. İBB tarafından yapılan açıklamada “İtirazın sonucuna göre İstanbulluların uğrak noktası Üsküdar’da geleneksel Ramazan etkinlikleri hayata geçirilecek” denildi.

HUKUKSUZLUKLAR 2019’DAN BU YANA SÜRÜYOR

İBB tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Üsküdar’daki hukuksuzluklar, benzeri keyfi davranışlar 2019 yılından bu yana devam ediyor. 16 milyon İstanbullunun ortak kullanım alanı olan İstanbul Boğazı ve eşsiz manzarasıyla tüm sahil hattını işgallerden kurtarmak için kararlı olan İBB, Üsküdar’da engellemelerle karşılaştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında bu yana Üsküdar Salacak sahilindeki yasa dışı işletmelerin işgaline son vermek için harekete geçti. Ancak Üsküdar Belediyesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir avuç işletmeciye sahip çıktı. İşgalciler korunup kollandı”

10 KAÇAK İŞLETMEDEN 7’Sİ HALA KORUNUYOR

“İBB, Kız Kulesi ve tarihi yarımada manzaralı Salacak sahilinde görüntüyü kapatan, halkın yürüyüş yollarını işgal eden 10 kaçak işletmeden 3’ünün yıkımını gerçekleştirdi. Ancak geri kalan 7 kaçak işletme, yürütmeyi durdurma kararı aldırdı”

“Mahkeme süreçleri İBB lehine devam ederken, İstanbullulara ait sahilde, kanunsuz faaliyet gösteren çay bahçesi, kafe, lokanta, büfe gibi kaçak yapıları korumak için son alarak Üsküdar Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı alelacele imar plan değişikliği yaparak, işgalcileri korumaya aldı. Üsküdar Belediyesi’nce imar planı değişikliği yapıldı. Bakanlık tarafından değişiklik hemen onaylandı. Buna göre plan değişikliği yapılan 431 adadaki 4 kafe, 359 ve 367 Ada içinde kalan 3 işletme korumaya alındı”

İBB HEP YASALAR NE DİYORSA ONU YAPTI

“İBB başından bu yana yetkisi çerçevesinde hareket etti. Yasal yollara başvurdu. Kaçak yapılar için İBB Emlak Müdürlüğü, Üsküdar Kaymakamlığı’na resmi yazıyla tahliye talebinde bulundu. Yasal talebe yanıt verilmedi. Yürütmeyi durdurma kararlarına itiraz etti.”

“İBB’ye ait tapulu arazi üzerindeki kaçak yapılar için benzer kararlar verildi. Mahkeme süreci devam ederken bazı kaçak yapıların özel çevre koruma bölgesinde olduğu iddia edildi. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün yetkili olduğu ve bu kaçak işletmelerin Yapı Kayıt Belgesi aldıkları gerekçe gösterildi. İstanbul’un en güzel noktalarından biri olan Salacak Sahilini işgallerden kurtarmaya kararlı olan İBB, mahkeme süreçlerinin tamamlanmasını bekliyor. Kararlar çıkar çıkmaz yıkımlar kaldığı yerden devam edecek.”