İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Hatice ve Fehime Sultan yalılarına el konulmak isteniyor" sözlerinin ardından Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, İstanbul Valiliği'nde toplandı. Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyeti, İBB'den alınarak Hazine'ye devredildi.

İBB'ye ait Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları Hazine'ye devredildi

İstanbul Valiliği'nde toplanan Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu, Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alarak Hazine'ye devretti. İBB’den sadece 1 temsilcinin bulunduğu komisyonda karar 7 bakanlık temsilcinin çoğunluk oyuyla alındı.

Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının İBB'nin elinden alınıp Hazine'ye devredilmesinin ardından İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Başkanvekili Ülkü Sakalar ve İBB CHP Meclis Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Açıklamaya İBB Genel Sekreter Yardımcıları Arif Gürkan Alpay, Mahir Polat ve Dr. Buğra Gökce, Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, Boğaziçi İmar Şube Müdürü Elçin Karaoğlu, 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, İBB Meclis İyi Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan da eşlik etti.

Çağlar, 2014 yılında 6 aylığına kurulan ve görevi tamamlanmış olan bir kurulun 8 sene sonra tekrar canlandırıldığını hatırlatarak, "1950 yılında Maliye Hazinesi’ne tabi olan bir mülk, 1964 yılında İl Özel İdaresi’ne verildi. 1964 yılından bugüne kadar İl Özel İdaresi’nde olan bu mülk daha sonra 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla İl Özel İdaresi’nin Türk Hava Yolları ve Do&Co ortaklığındaki şirkete 25 yıllığına otel yapılmak adına tahsis edildi. Sözleşme içerisinde, 3 yıl içerisinde bu yapıların restore edileceği ve otel olarak açılacağı ifade edilmiş olmasına rağmen aradan geçen bunca yıla rağmen henüz bina restore edilmedi. Otel haline getirilmedi. Bu konuyla ilgili bizler İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin değişik birimlerinin sorumluluğu çerçevesinde binayla ilgili yapmış olduğumuz değerlendirmelerde birçok eksikliğin var olduğunu gördük ve süreç böyle başladı" dedi.

"SÖZLEŞME ŞARTLARI YERİNE GETİRİLMEDİ"

Sözleşme gereği mülklerin restore edilmediği, otel olarak yapılmadığı, farklı kurumlardan da gelen şikayetler üzerine İstanbul'un varlıklarının, değerlerinin, İstanbul halkıyla buluşturulması adına denetleme için binaya alınmadıklarını söyleyen Çağlar, "Önümüze polis bariyerlerinin çıkarılmasına kadar birtakım kamu gücüyle buradaki görevimizin engellendiğini sizlere daha önce paylaşmıştık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak buradaki eksiklikleri ifade etmemiz üzerine sözleşmemizin şartlarının yerine getirilmediğinden bahisse sözleşmemizin iptali ve mülkün tarafımıza verilmesi üzerine bir süreç başlattık" diye konuştu.

ibb-ye-ait-fehime-sultan-ve-hatice-sultan-yalilari-hazine-ye-devredildi-1060352-1.

"HUKUKİ SÜREÇLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Yaşanan bu süreci başlatmalarının ardından başka bir kamu gücüyle 2014 yılında İBB'ye verilmiş olan mülklerin bugünkü kararla Kamu Hazinesi'ne tescili amaçlandığını ifade eden Çağlar, "Hukuki ve sonrasında yaşanacak süreçlerin yakından takipçisi olacağız. Bunun idari yargı yoluna giderek İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve temsil ettiği 16 milyon adına bu hakkın korunması için yargı yoluna müracaat edeceğiz. Yargının vereceği karar çerçevesinde de tekrar bu mülkün eminiz ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve 16 milyona tescil edecektir diye düşünüyoruz" dedi.

"YALILAR OKUL OLARAK GEÇİYOR"

Komisyon toplantısında İBB’yi temsil eden tek isim olan Ülkü Sakalar konuştu. Sakalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından İBB’ye gönderilen ilk yazıda yer alan ifadeleri açıkladı:

“2014 yılında İl Özel İdarelerinin kapatılarak mallarının tasfiyesine ilişkin kanunla kurulan komisyon yanlış kararlar almış olabilir. Okul, cami, karakol gibi vasfı olan binalar var ise bunların sadece İBB’ye değil, ilgilisine dönmesi gerekir. Buradaki az önce bahsedilen Hatice Sultan ve Fehmi Sultan yalıları da okul olarak geçiyor. Bunları da bu şekilde değerlendirin.”

ibb-ye-ait-fehime-sultan-ve-hatice-sultan-yalilari-hazine-ye-devredildi-1060311-1.

"GEREKÇE 1950 YILINDA 10 YILLIĞINA MALİYE HAZİNE ÜZERİNDE OLMASI"

Bugün toplanan komisyonda, ilk yazıda belirtildiği gibi okul ibaresinin hiç kullanılmadığına dikkat çeken Ülkü Sakalar, konuşmasına şöyle devam etti: “Sayın Başkanımız cumartesi günü yaptığı basın açıklamasında da bu yazıdan bahsetti. Burası 2014 yılında bize devredildiğinde de okul değildi, şu anda da değil. 2009’da o tarihte İl Özel İdaresi tarafından Türk Hava Yolları, Do co şirketi arasında yapılan sözleşmede de değildi. Yani gerekçeniz yanlış, burası okul değil dedik diye muhtemelen bugün bir gerekçe uyduruldu bize. O gerekçenin ne olduğunu anlamaya çalıştık. Gerekçe olarak da şunu söylediler. 1950 yılında burası, bir 10 yıllığına Maliye Hazinesi üzerindeymiş. 2014 yılında pek çok taşınmaz bu şekilde İBB’ye geldi. Onların da geçmişine baktınız mı? Hayır. Buna baktık. Neden? Nedeni çok açık, biz tamamen bu işin zaten kötü niyetli olduğunu düşünüyoruz.”

"DAVA AÇACAĞIZ"

THY Do&Co şirketi ile İBB arasındaki yargıya intikal etmiş bir davayı Valilik eliyle müdahale edildiğine işaret eden Ülkü Sakalar, bu gerekçelerin hiçbir hukuki yanı olmadığını ve dava açacaklarını belirtti.

Komisyondan yazılı bir gerekçe istediklerini de söyleyen Sakalar, “Biz yazılı gerekçe istedik ama onlar sözlü olarak, ‘burası 1950 yılında Maliye Hazinesi üzerineydi. Hata yapmışız, pardon. İl özel idaresine gitmemeliydi. Oradan da size gelmemeliydi’ gibi gerekçelerle geriye aldılar yalıları. İşin özeti budur. Şu anda ne yapacaklarını da çok merak ediyoruz. Oraya 130 milyon dolar yatırım yaptım diyor. Burayı Maliye Hazinesine verip de okul mu yapacaklar, ne yapacaklar? Gerçekten incelemeye değer bir konu” diye konuştu.

CHP'Lİ TORUN'DAN TEPKİ

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, karara tepki göstererek, "İşgal, talan, gasp! Toplam değerleri 7 milyar TL olan bu güzide iki yalı giderayak hangi şahıs, kurum ya da kişilere peşkeş çekilecek? Tarihine, değerlerine ve ülkesine bu kadar düşman bir zihniyet daha hiç gelmemişti. İstanbulluların malı, İstanbullulara iade edilecek!" dedi.

"İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının Hazine'ye devredilmesi kararının iptali için bugün Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracak" bilgisini veren Torun, "Hukuki sürecin takipçisi olacağız. Kararın iptali için mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İBB’nin en değerli gayrimenkullerinden olan Hatice ve Fehime Sultan yalılarına el konulmak istendiğini söylemişti.

İmamoğlu, "İstanbul halkının malını gasp etmeye dönük, İstanbul yönetiminin, İstanbul halkı adına mücadelesinin önüne, ne yazık ki devletimizin başka kurum ve kuruluşlarını kullanarak, ucunda hangi kişinin hangi kurum ya da kişilerin ya da şirketlerin çıkarının olacağını henüz bilemediğimiz, yarın öbür gün gerçekten çok daha önce yaşadığımız trajik, trajikomik, utanç verici birtakım uygulamaların bir benzerinin yaşanma ihtimalini öngördüğümüz bir sürecin açıklamasını yapmak için buradayım" demişti.

Öte yandan İBB Genel Sekreteri, İBB Genel Sekreter yardımcıları, İBB meclis üyeleri, Boğaziçi İmar Müdürlüğü ve İBB Emlak Yönetim Daire ekipleri Ortaköy’de bulunan Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarına alınmamıştı. İBB heyeti, savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmuştu.