İBB, kreş açmak için yer talep ettiği AKP’li Kağıthane Belediyesi’nden tam 16 aydır yanıt bekliyor. CHP’li Meclis Üyesi Çakır, “3-6 yaş arası yaklaşık 20 bin çocuğun yaşadığı ilçede kreş açılmasına engel olunuyor” dedi.

İBB’ye kreş engeli

İsmail ARI

AKP’li Kağıthane Belediyesi’nden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun “150 mahalleye 150 kreş” projesi kapsamında kreş yeri talebine tam 16 aydır yanıt verilmediği ortaya çıktı.

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na bağlı Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, 2020 yılının Temmuz ayında AKP’li Kağıthane Belediyesi’ne bir yazı göndererek “Yuvamız İstanbul Projesi kapsamında 3-6 yaş aralığındaki çocuklar için kreş yapılmak üzere” yer talep etti. AKP’li belediyeye gönderilen yazıda, şu ifadeler yer aldı:


“Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün verileri doğrultusunda Kağıthane İlçesinde okul öncesi eğitim döneminde olan 19 bin 592 çocuk bulunmaktadır. Bu çocukların okul öncesi eğitim ihtiyacının karşılanmasını ve sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı olan mahallelere hizmet verilmesini öncelik olarak belirlediğimiz Yuvamız İstanbul Projesi kapsamında mevcut alanların yetersiz kaldığı dikkate alınarak kamu yararı uyarınca değerlendirilebilecek alanların tarafımıza bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim.”

Ancak, AKP’li Kağıthane Belediyesi İBB’ni bu talebine tam 16 aydır bir yanıt vermedi.

YAPMADI YAPTIRMADI

İYİ Partili Kağıthane Belediye Meclisi Üyesi Suat Sarı, AKP’li Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin’in geçtiğimiz yerel seçimlerde 14 tane kreş açma sözü vermesine rağmen sadece bir tane kreş açtığını ve İBB’nin de kreş açmasına da engel olduğunu belirtti.

İBB ve Kağıthane Belediye Meclisi Üyesi CHP’li Orhan Çakır ise BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kağıthane’nin 19 mahallesi var nüfusu da yaklaşık 450 bin. AKP’li Kağıthane Belediyesi, yerel seçimlerin ardından uzun bir süre geçmesine rağmen sadece Hamidiye Mahallesi’ndeki gençlik merkezinin bir bölümü kreş çevirdi. Yani bir bina da yapmadılar. Okul öncesi eğitim döneminde yaklaşık 20 bin çocuğun olduğu ilçede açılan sadece bir kreş var ve bu kime yeter? İBB’nin Kağıthane’de hiçbir kreşi yok ve sadece yer tahsis edilmesini istiyor. Yer tahsis edildiği takdirde kreş inşaatını da büyükşehir belediyesi yapacak. Özetle, hem İBB’nin kreş yapmasına engel oluyorlar hem de kendileri kreş yapmıyor."

ibb-ye-kres-engeli-931956-1.
Orhan Çakır - CHP’li Meclisi Üyesi



15 MİLYON TL FAİZ GELİRİ

Kağıthane Belediye Meclisi’nde görüşülen 2022 yılı bütçesine dair de önemli ayrıntılar paylaşan CHP’li Çakır, görüşlerini şöyle özetledi: “AKP’li Kağıthane Belediyesi 2022 yılında 15 milyon TL faiz geliri elde etmeyi planlıyor. Bu gelirin elde edilmesi için de yaklaşık 60 -70 milyon TL’nin bankada tutulması gerekiyor. Yani AKP’li belediye hem bu parayla yatırım yapmayarak parayı banka hesaplarında tutuyor hem de ‘faiz haramdır’ demelerine rağmen bu yolla faiz geliri elde ediyor."

***

Daha önce de engellenmişti

Geçen ocak ayında da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “150 mahalleye 150 kreş” projesi kapsamında Kağıthane’de hiçbir mülkiyete konu olmayan 2 bin 100 metrekarelik parsele kreş yapma girişimi İBB Meclisi’nde AKP-MHP grubu tarafından reddedilmişti.