Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu, İbradı Karamıklı Yaylası’nda su kaynaklarının dibinde, sedir ormanlarının ve kardelenlerin yaşadığı yerde mermer ocağı açılmasına izin vermeyeceklerini belirtti

İbradı halkı: “Mermer ocağına izin vermeyeceğiz”

BirGün/Antalya

Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu üyeleri, İbradı Karamıklı Yaylası’nda buluşarak burada yapılmak istenilen maden ocağını ptotesto etti. Platform üyeleri, su kaynaklarının dibinde, sedir ormanlarının ve kardelenlerin yaşadığı yerde mermer ocağı açılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

Platform adına basın açıklaması yapan İbradı Yardımlasma Dayanışma Dernegi Yönetim Kuyrulu Üyesi Ali Erkan, “Başta Kırkgöz olmak üzere, İbradı’da Karamıklı Yaylası’nda sülek su kaynaklarının dibinde sedir ormanlarının ve kardelenlerin yaşadığı yerde mermer ocağı açılmasına izin vererek tüm su kaynaklarımızın kurutulmasına ve kirletilmesine razı olmayacağız” dedi.

“Bu talana razı olmayacağız”

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Antalya da özellikle son on beş yılda, kent kimliğini oluşturan değerlerin hızla yitirildiğine dikkati çeken Erkan, şunları söyledi: “İçme ve kullanma su kaynaklarının bulunduğu havzaların imara açılmasına, düdenlerin ‘mutlak koruma sınırlarının kaldırılması’ gibi kararlara, Alara Çayı’nda HES yapılarak yöre insanının göç ettirilmesine razı olmayacağız. ‘Ben yaptım oldu’ şeklinde yapılan planlara, plan değişikliklerine rıza göstermeyeceğiz. Düzlerçamı Ormanları ve Güver Kanyonu alageyiklerin ana yurdudur.

Bu alanın özel şirketlerin kullanımına verilmesini istemiyoruz . Başta Boğaçay projesi olmak üzere, Konyaaltı ve Lara Sahilleri halkın elinde kalan son sahiller olup, bu plajların Kıyı Kanunu’na aykırı bir şekilde özelleştirilmesine, Kruvaziyer Liman yapılmak suretiyle sahilin halkın elinden alınarak, Otel, AVM yapılmasına , birinci derece Doğal SİT alanı olan Lara Kentpark’ın talan edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Sermaye şirketlerine çıkar sağlayan ‘Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Yenileme’ projelerine razı olmayacağız.”

KHK’larla ranta açıldı

Antalya’yı doğacak çocuklarına, torunlarına, gelecek kuşaklara doğal haliyle teslim etmek iste​m​ediklerini belirten Erkan, “Toros​lardaki ormanlar, akarsular sırf daha fazla inşaata malzeme sağlasın diye mermer ocaklarıyla delik deşik edilmesin. Dereler özgür akarak doğaya milyonlarca yıl olduğu gibi can versin istiyoruz “ dedi.

Erkan, Anayasa, yönetmelikler ve uluslararası sözleşmeler ile de korunan alanların OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla “sürdürülebilir kalkınma-koruma kullanma dengesi” gibi gerekçelerle ilgili yasa ve yönetmeliklerin değiştirilerek tümüyle ranta açıldığını söyledi.