Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın iş yerinde dini inanç sembollerine yönelik kararını, “Müslüman kadınların haklarına bir başka darbedir ve Avrupa'da İslam'a karşı savaş çığırtkanlığı yapanların işine yarayacaktır” ifadeleriyle eleştirdi. Adalet Divanı, iş yerinde siyasi, felsefi veya dini inançlara ait görünür herhangi bir sembolün, işverenin müşterilere karşı tarafsızlığını koruyabilmesi amacıyla yasaklanmasının haklı görülebileceği belirtilmişti.

İbrahim Kalın, Avrupa Adalet Divanı’na dini sembollere ilişkin tutumunu eleştirdi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı’nın işyerlerinde siyasi, felsefi veya dini inançlara ait görünür sembollere ilişkin açıklamasına tepki gösterdi.

Paylaşımında konuya türban üzerinden yaklaşan ve “Din özgürlüğü kavramı artık Müslümanları kapsamıyor mu?” diye soran Kalın, “Avrupa Adalet Divanının iş yerinde başörtüsüyle ilgili kararı Müslüman kadınların haklarına bir başka darbedir ve Avrupa'da İslam'a karşı savaş çığırtkanlığı yapanların işine yarayacaktır” ifadesini kullandı.

Avrupa Adalet Divanı, AB'de şirketlerin belirli koşullar altında çalışanlarının başörtüsü takmasını yasaklayabileceğine hükmetmişti.

NE OLMUŞTU?

AB’nin en yüksek mahkemesi Adalet Divanı, Almanya'da başörtüsü takmaya başladıktan sonra işlerinden uzaklaştırılan kadınların açtığı iki dava, 15 Temmuz’da sonuçlanmıştı.

Mahkemeden yapılan açıklamada ise “İş yerinde siyasi, felsefi veya dini inançlara ait görünür herhangi bir sembolün takılmasının yasaklanması, işverenin müşterilere karşı tarafsız bir imaj sunma veya sosyal anlaşmazlıkları önleme ihtiyacıyla haklı görülebilir” ifadeleri kullanılmıştı.

Açıklamada, söz konusu gerekçenin işveren açısından gerçek bir ihtiyaca karşılık gelmesi gerektiği de belirtilmişti.