Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, aydınlanma değerlerini ve Cumhuriyet dönemini hedef alan açıklamasında, "Bize yüz elli yıldır modernleşme adı altında başkalarının hikâyeleri anlatıldı. Artık kendi hikâyemizi yazma zamanıdır" dedi.

İbrahim Kalın, aydınlanma değerlerini ve Cumhuriyet dönemini hedef aldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, aydınlanma değerlerini ve Cumhuriyet dönemini hedef alan açıklamalarda bulundu.

Twitter hesabından paylaşım yapan Kalın, "Bize yüz elli yıldır modernleşme adı altında başkalarının hikâyeleri anlatıldı" dedi.

Kalın, paylaşımında şu ifadeleri kullanıldı: "Biz masalları olan bir coğrafyanın çocuklarıyız. Bize yüz elli yıldır modernleşme adı altında başkalarının hikâyeleri anlatıldı. Artık kendi hikâyemizi yazma zamanıdır."

ibrahim-kalin-aydinlanma-degerlerini-ve-cumhuriyet-donemini-hedef-aldi-762713-1.

AYASOFYA VE HİLAFET TARTIŞMASI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'daki Cuma namazında elinde kılıçla okuduğu hutbede, "Fatih Sultan Mehmet Han burayı kıyamete kadar cami olarak kalması için vakfetmiştir. Vakfedileni çiğneyen lanete uğrar" ifadelerini kullandı. Erbaş'ın bu sözleri Ayasofya'yı müzeye dönüştüren 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararında imzası bulunan Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik bir gönderme olarak yorumlandı. Kamuoyunda Erbaş'ın sözleri büyük tepki topladı. İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, CHP'li Muharrem İnce, Adana Barosu, Ali Erbaş'ın tepki çeken sözlerine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Ali Erbaş ise, Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a yaptığı açıklamada, "Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim. “Uğramıştır” demedim, 'Çiğnerse lanete uğrar' dedim” savunmasını yaptı. Erbaş, “Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil” dedi.

Ali Erbaş'ın açıklamaları tartışılırken Albayrakların sahibi olduğu ve genel yayın yönetmenliğini Kemal Özer'in üstlendiği Gerçek Hayat adlı dergi 27 Temmuz tarihli sayısında hilafet çağrısı yaptı.

Derginin kapağında, "Şimdi değilse ne zaman, sen değilsen kim? Hilafet için toparlanın" sözlerine yer verildi. Kapağın üst kısmında ise Ayasofya'nın artık ibadete açık olduğu spot olarak verildi.

Derginin 27 Temmuz-2 Ağustos tarihlerini kapsayan sayısını Abdurrahman Dilipak yorum yapmadan paylaştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Gerçek Hayat dergisinden 'hilafet' çağrısı yapılmasının ardından başlayan tartışmalara tepki gösterdi ve "Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu söyleyen Çelik, "Türkiye’nin siyasal rejimiyle ilgili siyasal kamplaşma üretmek yanlış. Cumhuriyetimiz tüm nitelikleriyle gözbebeğimiz" ifadelerini kullandı.

ibrahim-kalin-aydinlanma-degerlerini-ve-cumhuriyet-donemini-hedef-aldi-762714-1.