Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemlerinin İncirlik Üssü’ne taşındığı iddiasını yalanladı, “İddialar doğru değil. Aslı astarı yok” dedi.

İbrahim Kalın’dan S-400 iddialarına yalanlama ve F-35 programı açıklaması

ABD ile ‘ortak mekanizma’nın en kısa sürede kurularak çalışmalara başlayacağını söyleyen Kalın, Rusya’dan satın alınan ve ABD ile krize neden olan S-400hava savunma sistemlerinin İncirlik Üssü’ne taşındığı iddiasına karşılık, “Bu haberin aslı astarı yok. Vatandaşlarımız da sadece resmi açıklamalara itibar etsinler” ifadelerini kullandı.

Kalın, F-35 savaş uçakları hakkında ABD ile süren görüşmelere dair de, “Verimli görüşme oldu” dedi. “Birinci önceliğimiz F-35 programı içinde olmaktır” ifadesini kullanan Kalın, “F-16'lar konusuna gelince, F-35 çözülemiyorsa vakit kaybetmek gibi bir lüksümüz yok, telafi yoluna gidebiliriz. İhtiyaçların neler olduğunu tespit edelim, diğer konularla ilgili neler yapabiliriz, bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor dedi.

Kalın, Türkiye-ABD ilişkilerine dair de, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Biden'la yapıcı bir görüşmesi oldu. Türk - Amerikan ilişkilerinin olması gereken yerde olması için verilen talimatları yerine getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Suriye’ye yeni bir harekat olup olmayacağı sorusuna da yanıt veren Kalın, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız 'bir gece ansızın gelebiliriz' diye hep söylüyor. Biz zaten Suriye'de sahadayız. Orada bulunmamızın sebebi, biliyorsunuz tezkere yenilendi, sınır güvenliğini sınırın ötesinde inşa etmek temel önceliğimiz. PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı güvence altına almamız bizim önceliğimiz. Buradan ülkemize gelecek tehditlere kimden gelirse gelsin asla müsamaha edilmeyecektir. TSK, her zaman teyakkuz halindedir. Bu konuda tam kararlılık içinde olduğumuzu, hiçbir tehditten gözümüzü sakınmayacağımızı herkesin bilmesi gerekir.”

F-35’LER YERİNE F-16 ÖNERİSİ

Türkiye, S-400’leri satın almasının ardından, içinde yer aldığı F-35 savaş uçağı programından çıkarılmıştı. Türkiye’nin 1,4 milyar dolar ödeme yaptığı program için ABD ile yürütülen müzakereler devam ediyor. Erdoğan, son olarak bu para karşılığında yeni F-16 uçaklarının alınabileceğini ve mevcut olanların ise modernize edilebileceğini söylemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise, bu konunun da kısa vadede gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtmişti.