Hava yolları, seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından iç hat seferlerini başlatma hazırlığında. Havayollarının yanı sıra otobüs firmaları da yarından itibaren seferlerine başlayacak

İç hat uçuşları yarın başlıyor

■ HABER MERKEZİ

Covıd-19 salgını nedeniyle uçuşlarını askıya alan hava yolları, seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından iç hat seferlerini başlatma hazırlığında. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yarın itibarıyla hava yolunda iç hat uçuşlarının başlayacağını açıkladı.

Türk Hava Yolları (THY) kısıtlamanın kaldırılmasının ardından ilk uçuşunu yarın saat 10.00’da İstanbul’dan Ankara’ya yapacak. İstanbul Havalimanı’ndan saat 10.00’da yapılacak seferin yanı sıra saat 14.10’da İzmir’e, 11.15’te Antalya’ya ve 13.00’te Trabzon’a da sefer gerçekleştirileceğini bildiren Karaismailoğlu, yarından itibaren bütün havalimanlarında da uçuşların kademeli başlayacağını aktardı.

28 Mart itibarıyla uçuşlarını durduran Pegasus Hava Yolları ise kısıtlamalar sonrası ilk uçuşunu yarın saat 10.15’te İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan İzmir’e gerçekleştirecek.

OTOBÜS VE UÇAKLARDA ÖNLEM

Havayollarının yanı sıra otobüs firmaları da yarından itibaren seferlerine başlayacak. Hem uçakla hem de otobüsle yolculuklarda şu hususlara dikkat edilecek:

■ Uçakla şehirler arası yolculuk yapabilmek için Hayat Eve Sığar (HES) kodu alınması yeterli olacak. Yolcuların HES’e girerek kayıt oluşturmalı.

Biletlerini online satış kanalları, bilet satış ofisleri ve acenteler üzerinden temin eden yolcular sağlık durumlarını HES kodu üzerinden uçuşa 24 saat kala kontrol edecek. Biletleme esnasında ve havalimanlarında yapılacak HES kodu sorgulamalarında, uçuşa elverişli olmadığı tespit edilen yolcular uçuşa kabul edilmeyecek. Ayrıca uçağa biniş ve inişler sıralı şekilde olup uçak içerisine el çantası dışında bagaj alınmayacak. 65 yaş üzeri yurttaşların ise özel şartlı seyahat izin belgesi alması gerekecek.

■ Havalimanına gelmek için özel toplu taşıma servislerini kullanan yolcular, sosyal mesafe kuralına göre oturma düzenine göre seyahat ederken, araçlara maskesiz binişlere izin verilmeyecek.

■ Otobüslerde ve uçaklarda dezenfektasyon işlemleri gerçekleştirilecek.

■ Otobüsler, toplam kapasitelerinin yüzde 50’si yolcuyla seferlerine devam edecek. Otobüslerdeki oturma düzeni de yolcuların arasında sosyal mesafe oluşturulacak şekilde olacak.

■ Uçaklarda ise bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini azaltma amacıyla HEPA (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtreleri) filtreleri kullanılacak ve uçaktaki hava 3 dakikada bir filtre edilecek. Tüm uçaklar düzenli dezenfektasyon işleminden geçiriliyor.