IC İçtaş’tan Akkuyu yanıtı: Hukuka aykırı

Haber Merkezi

Akkuyu Nükleer A.Ş’nin Nükleer Güç Santrali Projesi’nde sözleşmesini feshettiği IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. yaptığı açıklamada, sözleşme feshinin hukuka aykırı olduğunu savunarak "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin muvafakati alınmadan ve oldu bittiye getirilerek yapılmak istenen bu fesih girişimi açıkça kanunlara, sözleşmeye aykırı, hileli ve geçersiz bir işlemdir" denildi.

Akkuyu Nükleer A.Ş, Akkuyu NGS Projesi’nde IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşmeyi feshetti. Şirket, 3 kurucusunun 3’ü de Rus olan TSM Enerji ile yeni sözleşme imzaladı.

‘GEÇERSİZ BİR İŞLEM’

IC İçtaş, fesih için yasal haklarını kullanacağını belirterek, yazılı bir açıklama yaptı. Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından yürütülen bu fesih girişiminin, hem sözleşmenin tabi olduğu uluslararası hukuka, hem de söz konusu şirketlerin tabi olduğu Türkiye Cumhuriyeti Hukuku’na aykırı olduğu belirtilen açıklamada, tüm mühendislik, tedarik ve inşaat işlerinin tek bir Rus şirketine ‘hileli ve hukuk tanımaz şekilde verildiği’ kaydedildi. Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: "Akkuyu A.Ş.’nin hukuksuz fesih bildirimi kapsamında verdiği talimat çerçevesinde sahadaki işler durdurulmuş, on binlerce çalışanımız mağdur edilmemeleri adına ücretli izne gönderilmiştir. Akkuyu Nükleer A.Ş., bir taraftan T2-IC Ortak Girişim A.Ş.’nin sözleşmesinin feshi girişimini bu çapta bir projeye göre son derece yüzeysel ve hukuk yönünden kabul edilemez gerekçelere dayandırmak isterken; diğer taraftan bu ortak girişimde IC İçtaş İnşaat ile eşit yönetim hakkına ve sorumluluğuna sahip Rus TİTAN-2 şirketinin alt şirketleri aracılığı ile doğrudan ve dolaylı olarak yüzde yüz hissedarı olduğu merkezi Rusya’da bulunan TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile yeni sözleşme imzalamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin muvafakati alınmadan ve oldu bittiye getirilerek yapılmak istenen bu fesih girişimi açıkça kanunlara, sözleşmeye aykırı, hileli ve geçersiz bir işlemdir. Konuyla ilgili gelişmelerin bizzat takipçisi olduğumuzu ve tüm yasal haklarımızın en üst düzeyde kullanılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz."