Güney Sudan’daki iç savaşı bitirmeye yönelik barış görüşmeleri sürüyor. Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalif lider Riek Machar, geçiş hükümetinin 100 gün ertelenmesinde anlaşmaya vardı. ABD ise erteleme yüzünden hayal kırıklığı duyduklarını dile getirdi

İç savaşı bitirecek hükümet 100 gün sonra kurulacak

Güney Sudan’daki iç savaşı bitirmeye yönelik barış arayışlarında gecikmeler yaşanıyor. Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve muhalif lider Riek Machar Uganda’nın başkenti Kampala’da bir araya geldi. İki lider güvenlik ve yönetime ilişkin meselelerin çözülmesi için kuracakları koalisyon hükümetini ileri bir tarihe almaya karar verdi. Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin aracılık ettiği görüşmelerde ayrıca anlaşma maddelerinin uygulanıp uygulanmamasını izleyecek bir mekanizmanın da kurulması kararlaştırıldı.

12 KASIM'DA KURULMASI PLANLANIYORDU

Geçen yıl yenilenen barış anlaşmasına göre tarafların 12 Kasım itibarıyla hükümeti kurması planlanıyordu. Sudan’dan 2011’de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in 16 Aralık 2013’te yardımcısı Machar’ı “darbe teşebbüsü” iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu, taraflar defalarca barış ve ateşkes anlaşması imzalasa da çatışmalar yeniden patlak vermişti. Çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti ve iki milyondan fazla kişi yerinden edildi. Beş yıllık iç savaşın sona ermesi amacıyla Ağustos 2018’de savaşan taraflar arasında bir güç paylaşımı anlaşması imzalandı.

ABD: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

ABD, Güney Sudan liderlerinin henüz iktidarı paylaşan bir hükümet kuramadığı konusunda hayal kırıklığına uğradığını söyledi. ABD Dış İşleri Bakanlığı’nın Afrika işlerine bakan ismi Tibor Nagy, Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve rakibi Riek Machar’ın barış sürecine liderlik edecek doğru insanlar olup olmadığını sorguladı. ABD’nin ülkede barışı engelleyecek ve çatışmayı teşvik edecek bireylere baskı yapmak için tüm seçenekleri düşündüğünü belirtti. Petrol zengini olan Güney Sudan’da ABD ve Çin’in arasında güç mücadelesi yaşanıyor.