İçinden Fidel Geçen 8 Kitap

1953 başlarında Batista diktatörlüğünü yıkmak amacıyla küçük bir grup oluşturan Castro, 26 Temmuz’da Santiago’daki Moncada Kışlası’na 165 arkadaşıyla birlikte bir baskın düzenledi; ama başarısızlığa uğrayarak tutuklandı. 16 Ekim 1953’te Santiago’daki Küba Yüksek Mahkemesi’nde yapılan yargılamada ‘Sayın yargıç siz beni mahkûm edin! Tarih beni haklı çıkaracaktır!’ (La Historia Me Absolvera) cümlesiyle biten ünlü savunmasını yaptı. Mahkeme sonunda 16 yıla mahkûm oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattıktan sonra Batista’nın emriyle cezasının geriye kalan bölümü bağışlandı.

1955’te Küba’dan ayrılarak Amerika’ya geçti ve 26 Temmuz Hareketi adlı yeni bir örgüt kurdu. İspanya İç Savaşı’na katılmış olan Kübalı Alberto Bayo’nun yönetiminde gerilla savaşı eğitimi gören örgüt üyeleri 2 Aralık 1956’da Granma yatıyla Küba’ya dönerek Oriente’de karaya çıktı. Burada hükûmet kuvvetleriyle girişilen çatışmalarda arkadaşlarının çoğunu yitiren Castro, aralarında kardeşi Raul Castro ve Ernesto Che Guevara’nın da bulunduğu 12 arkadaşıyla birlikte Oriente’nin güneybatısındaki Maestra Dağlarına çekildi. Bu dağlarda iki yıl boyunca Batista’nın kuvvetlerine karşı bir gerilla savaşı yürüttü. Giderek siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askerî yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958’de Dominik Cumhuriyeti’ne kaçtı.

Küba Devrimi’ni tüm dünya halklarına armağan eden Fidel Castro’nun kaleme aldığı ya da onu anlatan birçok kitap ülkemizde de yayınlandı. İşte bunlardan 8 tanesini sizlerle paylaşıyoruz.

İşte KitapEki.com hazırladığı seçki…

Fidel’i ve ölümsüz yoldaşlarını her zaman hatırlayacağız…

Gabo ve Fidel

1996 yılında Kolombiya’da düzenlenen bir gazetecilik seminerinde, García Márquez şunları söyledi: “Fidel bu dünyada en çok sevdiğim insanlardan biridir.” Oradan birisi, “Bir diktatör” deyince, yazar bunu, “Demokratik olmanın yegâne biçimi seçimler değildir” diye yanıtladı. Hemen ardından, Venezuelalı bir gazeteci neden Castro’nun fahri danışmanı gibi hareket ettiğini sordu. “Çünkü o benim dostum” dedi García Márquez ve insanın dostları için her şeyi yapması gerektiğini ekledi.

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214344-1.

XX. yüzyılda Latin Amerika’dan çıkan belki de en karizmatik iki karakter, Fidel Castro ve Gabriel García Márquez’in 1970’lerin sonunda başlayan dostlukları bugüne dek dünya basını tarafından merakla takip edildi. Küba’da aydınlara baskı, insan hakları ihlalleri gibi Castro yönetimini zorda bırakan iddialar karşısında bile, García Marquez Castro’nun arkasında durdu. Aydın kimliği ile Castro’nun sağladığı gayriresmi siyasi iktidar arasında seçim yapması gerektiğinde, tercihi açık ve net oldu.

Ángel Esteban ve Stéphanie Panichelli yaptıkları araştırmayla,
bu ilginç dostluğu, Küba’nın yakın geçmişindeki kırılma noktaları ve Latin Amerika edebiyat ve siyaset dünyasının bağlamına yerleştiriyorlar. Gabo ve Fidel, çağın en önemli liderlerinden Castro ile Nobelli usta yazar García Márquez’i, erdemleri ve zaaflarıyla tanımamıza olanak sağlıyor.

  • Gabo ve Fidel
  • Gabriel Garcia Marquez ve Fidel Castro: Bir Dostluğun Hikayesi
  • Yazar: Ángel Esteban, Stéphanie Panichelli
  • Çeviren: Süleyman Doğru
  • Türü: Biyografi / Anı
  • Basım Tarihi: Mart 2011
  • Sayfa Sayısı: 288 Sayfa
  • Yayınevi: Doğan Kitap

Fidel Castro’yu Öldürmenin 634 Yolu

1 Ocak 1959 tarihi kelimenin tam anlamıyla emperyalizmin Küba’da, “çuvalladığı” tarihtir. O gün, ABD’nin kendi arka bahçesi olarak gördüğü ama ortalama bir ABD vatandaşının tahayyül sınırlarının kat be kat üzerinde bir fiziki alana ve yine ortalama bir ABD vatandaşının zekâ düzeyinden kat be kat üzerinde ortalama zekaya, kararlılığa, cesarete ve elbette ki, “yoklar”a sahip nüfuslu kocaman kıtanın küçük de olsa bir parçasının artık sonsuza değin bahçeden koptuğu gündür.

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214345-1.

“Fidel Castro’yu Öldürmenin 634 Yolu”, CIA-Mafya ittifakının ve bunların işbirlikçilerinin 2000 yılı sonuna değin giriştikleri “eylemler”inden Fabián Escalante’nin derlediği, bir seçki. Zaten kendisi de bizzat yaşamış bunları. Koca koca adamların, örgütlerin, hükümetlerin, kendisini dünya lideri olarak gören başkanların, Fidel Castro’nun “devre dışı” bırakılması için ne denli “Zihni Sinir” icatlarla uğraşmış olduklarını ağzımız bir karış açık okuyoruz.

Mao’nun o ünlü, “emperyalizm kâğıttan kaplandır” sözü bu kitabı okurken sıkça akla geliyor ve koskoca(!) CIA’nın, emperyalist dünyanın lideri ABD hükümetinin bu çaresizliklere onay vermesi, bu akıllara ziyan planlardan medet umar hale gelmesi bizleri hiç şaşırtmıyor.

Karşılığında, bilgiye, özgüvene, insan ve yaşam sevgisine dayanan devrimin dünyanın en büyük süper gücünün yok etmeye yönelik her saldırısını, ki dile kolay, 634 belgeli tanıklı komplo, boşa çıkarma yeteneğinin yakın dünya tarihinde eşinin benzerinin olmaması gerçeğiyle de ortaya çıkan gururlanmadan darısı başımıza diyerek az biraz da olsa pay çıkartıyoruz kendimize.

  • Fidel Castro’yu Öldürmenin 634 Yolu
  • Yazar:Fabian Escalante
  • Çeviren: Celil Denktaş
  • Türü: Biyografi / Anı
  • Basım Tarihi: 2016
  • Sayfa Sayısı: 272 Sayfa
  • Yayınevi: NotaBene Yayınları

Che’li Anılar

‘Fidel, Şu anda aklıma çok şey geliyor. Seninle Meksika’da Kübalı devrimcinin evinde tanışmam, bana sizinle gelmemi teklif etmen, Sierra Maestra’da yaşadığımız tehlikeli anlar. Zafer yolunda çok sayıda yoldaşımızı kaybedişimiz. …

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214346-1.

Bugün artık daha olgun olduğumuz için bize bir sürü şey daha az dramatik geliyor. Oysa olaylar kendini tekrarlıyor. Ben de kendimi Küba Devrimi’ne bağlayan görevimi tamamlamış olduğumu hissediyor ve sana, bütün yoldaşlara, artık benim de olan halkına veda etme vaktinin geldiğini düşünüyorum.

Şimdi dünyanın başka ülkeleri de benim mütevazı çabalarımı talep ediyorlar. Küba’nın başında olma sorumluluğun nedeniyle sana yasak olan şeyleri ben yapabilirim. Ayrılma zamanı geldi çattı artık. … Eğer son saatim beni başka bir gökyüzü altında bulacaksa, son düşüncem bu halk ve özellikle sen olacaksın. Zaten nerede olursam olayım, her zaman sırtımda Kübalı bir devrimci olmanın sorumluluğunu hissedeceğim ve bu sorumluluğa uygun davranacağım. Seni bütün devrimci ateşimle kucaklıyorum. Che.’

  • Che’li Anılar
  • Yazar: Fidel Castro
  • Çeviri: Mehmet Harmancı, Murat Uyurkulak
  • Türü: Biyografi / Anı
  • Basım Tarihi: 2009
  • Sayfa Sayısı: 256 Sayfa
  • Yayınevi: Agora Kitaplığı

Fidel Castro

“Fidel Castro – İki Ses Bir Biyografi”yle, Küba’nın 47 yıllık lideri Fidel Castro’nun kişisel tarihi ve devrim süreci, tüm bilinmezleri ve ayrıntılarıyla ilk kez böylesine çarpıcı ve ilginç bir biçimde tarihin kayıtlarına geçiyor. Bugüne kadar yapılan bu en kapsamlı söyleşi, dönemi, zamanı ve sonrası için Castro’nun söylediklerinin, düşündüklerinin yanı sıra söyleşiyi yapan imzayla da daha bir önem kazanıyor. Dünyanın en saygın gazeteci yazarlarından Ignacio Ramonet soruyor, Castro yanıtlıyor. Hem de, hiç onu onaylayan bir tavır göstermeden; ona yöneltilmiş eleştirilere de bizzat Castro’nun yanıtlarını alarak.

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214347-1.

Füze krizi, Chavez’e karşı yapılan darbe ve sonrası, Che’nin ayrılması ve ölümü, Sandinistlerle ve Ortega’yla ilişkiler, ABD’nin Castro’ya karşı suikast girişimleri, Domuzlar Körfezi çıkarması gibi daha pek çok olay önemli yer tutuyor “Fidel Castro – İki Ses Bir Biyografi”de. Castro, rejimine yönelik en sert eleştirilere konu olan, Küba’daki rejim muhaliflerinin durumuyla Afrika Birlikleri Komutanı General Ochoa’nın idamıyla sonuçlanan süreçle ilgili yorumlarıyla, Zapatistlere bakışıyla ve Castro sonrası Küba öngörüleriyle taşları yerli yerine oturtuyor.

  • Fidel Castro
  • İki Ses Bir Biyografi
  • Yazar: Ignacio Ramonet
  • Çeviri: Bülent Levi
  • Türü: Biyografi / Anı
  • Basım Tarihi: Ekim 2006
  • Sayfa Sayısı: 532 Sayfa
  • Yayınevi: Doğan Kitap

Fidel ve Din

Bin yıllardır cehalet taraftarlığıyla dokunan ağın altında gizli kalan gerçekler vardır. Devrimin ilk yıllarında, Fidel Castro bunu şöyle belirtmişti:
“Bizi yalanla evlendirip onunla yaşamaya mecbur kıldılar. O yüzden gerçekleri duyduğumuzda dünya başımıza yıkılıyor sanıyoruz.”

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214348-1.

Hıristiyanlar ile Komünistler arasında sıkı politik bağlar kurma olasılığının üzerine örtülen kalın peçe, Fidel’in Brezilyalı Rahip Frei Betto’ya verdiği bu röportajda kalkıyor. Okurun burada üzerine düşünebileceği şey hiç görülmedik, duyulmadık bir olay. Sözcüğün sözlük tanımına bağlı kalarak adlı adınca söylersek, bu röportajı okuyacak kişi “insanları hayran bırakan, doğaüstü sayılan olay”la, yani bir mucizeyle karşılaşacaktır.

Komünistlerin inançlı insanlarla anlaşmasının mümkün olmayacağı dogması, zenginlik-yoksulluk veya zulüm-adalet terazisinde yerle bir oluyor. Fidel “somut durumun somut tahlili” ilkesini hassas bir konuda ele alarak, hayata ve teoriye dair ustalığını gözler önüne seriyor.

Sosyalistlerin din meselesine bakışı bu kitapta yeni ve şaşırtıcı yollar buluyor. İnsanlığın kaderi için içtenlikle kaygılanan herkesin üzerine derin derin düşünmek isteyeceği bir mesele bu.

  • Fidel ve Din
  • Frei Betto ile Marksizm ve Kurtuluş Teolojisi Üzerine Sohbetler
  • Yazar: Frei Betto
  • Çeviri: Özgül Erman
  • Türü: Politika
  • Basım Tarihi: Haziran 2016
  • Sayfa Sayısı: 320 Sayfa
  • Yayınevi: Ayrıntı Yayınları

Castro

Hayatta iken efsane olmuş devrimci, adını tarihin sayfalarına büyük harflerle yazdırmış devlet adamı kimdir sorusunun cevabı kuşkusuz Fidel Castro Ruz’dur. Fidel Castro’nun hayatı, Latin Amerika romanlarında karşılaştığımız kahramanların hayatına benziyor. Tek farkı, onun hayat öyküsünün bir kurgu değil, gerçek oluşudur. İnsanın hayal dahi edemeyeceği gerçek bir hayat…

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214349-1.

Günümüzün en ilginç ve hakkında en çok konuşulan kişisidir Küba’nın devrimci lideri Fidel Castro. O, ABD’nin acımasız ekonomik ambargosuna ve komplolarına karşı ülkesinin bağımsızlığından ödün vermeyen, yaklaşık kırk yıllık iktidarından sonra halkının hâlâ vazgeçilmez “Büyük (Maximo) Lider”i olmayı başarmış bir devlet adamıdır. Hayatı boyunca ABD’nin yüzlerce suikast girişiminden sağ olarak kurtulduktan sonra, “Elbette bir gün başarmaları mümkün: Eğer ben bunlar hakkında gülmekten ölmezsem.” diyecek kadar da devrime ve halkına güvenen büyük bir devrimcidir.

Kahramanıyla, önemli kişilikleriyle yarım yüzyılı konu alan Castro, büyüleyici olduğu kadar heyecan verici ve eğlenceli. Reinhard Kleist, devrimi ve Küba halkının hayatta kalma mücadelesini büyük bir özenle çizgilere aktarıyor. Anlattığı hikâyenin özgün kurgusuna ne kadar önem verdiğini ve güvendiğini okuyucusuna hissettiriyor ve sizi görsel bir şölenle baş başa bırakıyor.

Efsane olmuş bir devrimcinin hayat öyküsü, sıra dışı bir kurgu ve muhteşem çizgiler.

  • Castro
  • Yazar: Reinhard Kleist
  • Türü: Çizgi Roman
  • Basım Tarihi: 2015
  • Sayfa Sayısı: 288 Sayfa
  • Yayınevi: Akılçelen Kitaplar

Yaşayan Devrimci Fidel Castro

Davasını Arayan Asi

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214350-1.

Castro, babasının doğduğu İspanya””nın kuzeybatısındaki küçük taş evi ilk kez 1992””nin Temmuz ayında, 64 yaşındayken ziyaret etti. Bu olay, onun özel hayatı hakkında ısrarla koruduğu mahremiyetini birkaç dakikalığına da olsa bozmasına neden olmuştu. Babasının doğduğu eve girdiinde kendini nasıl hissetmişti?…

  • Yaşayan Devrimci Fidel Castro
  • Yazar: Leycester Coltman
  • Türü: Politika/Araştırma
  • Basım Tarihi: 2005
  • Sayfa Sayısı: 365 Sayfa
  • Yayınevi: Elips Kitapları

İlk Yıllarım

ABD yönetimi başta olmak üzere, küresel kapitalist çevrelerin ‘öldü ölecek’ yaygarasının karşısında dimdik ayakta durmayı sürdüren efsanevi Küba lideri Fidel Castro, çocukluk ve gençlik yıllarını “İlk Yıllarım” adını verdiği kitabında anlatıyor. Taşralı bir toprak sahibinin oğlu olarak başlayan bir hayatın, tüm dünyayı etkileyen bir devrimin önderliğine nasıl uzandığını bizzat Castro’dan öğrenmek isteyenler için bulunmaz bir kitap!

icinden-fidel-gecen-8-kitap-214351-1.

“İlk Yıllarım”da Castro’nun kendi ağzından Katolik ağırlıklı ilk eğitimi sırasında Hıristiyanlık ile kurduğu hem romantik hem eleştirel ilişkiyi, ütopyacı bir sosyalistten devrimci bir eylemciye dönüştüğü üniversite yıllarını okuyacaksınız. Kitabın bilhassa Kolombiya’nın başkenti Bogota’da 1948’de patlak veren ve genç Castro’nun da elinde bir tüfek ve bir kılıçla katıldığı halk isyanı ile ilgili bölümü, kurnaz Hollywood patronlarının filme çekmek isteyeceği akıcılıkta. Castro’nun 1953’teki başarısız Moncada kışlası saldırısının ardından kapatıldığı hücreden yazdığı mektuplar ise devrimci iradenin sarsılmazlığına dair heyecan verici bir tanıklık.

  • İlk Yıllarım
  • Yazar: Fidel Castro
  • Çeviri: Mehmet Harmancı
  • Türü: Biyografi/Anı
  • Basım Tarihi: Haziran 2008
  • Sayfa Sayısı: 238 Sayfa
  • Yayınevi: Agora Kitaplığı

Kitap Eki