Google Play Store
App Store

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, “AFAD depremden 36 saat sonra TSK'dan yardım istedi” şeklindeki yazısına ilişkin ses kaydı yayınlayarak yanıt veren İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’ya belge ile cevap verdi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı ses kaydı paylaştı, Halk TV belge yayınlayarak yanıt verdi
Fotoğraf: AA

Gazeteci İsmail Saymaz, AFAD’ın TSK’den 36 saat sonra yardım istediğini, Hava Kuvvetleri’nin ise bağlı komutanlıklara yardımı 5 saat sonra ilettiğine ilişkin yazısını yalanlayan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı’nın ses kaydı paylaşması üzerine belge yayımladı.

Saymaz, halktv.com.tr'de yayımlanan ikinci yazısında, Hava Komutanlığı Harekat Merkezi’nin 7 Şubat’ta saat 21.35’te bağlı komutanlıklarına gönderdiği ‘Çok Acil’ mesajın ‘ilgi’ bölümünde “İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 071613C SUB 23 TSG’li Mesajı” ifadesinin yer aldığını belirtti.

icisleri-bakan-yardimcisi-catakli-ses-kaydi-paylasti-halk-tv-belge-yayinlayarak-yanit-verdi-1140201-1.

Askeri evraklarda bu rakamların 7 Şubat 2023 saat 16.13 olarak okunduğunu ifade eden Saymaz’ın paylaştığı belgede şunlara yer verildi:

“Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalara destek vermek üzere personele ihtiyaç duyulduğu ve arama kurtarma konusunda uzman/gönüllü yeterli sayıda personelin yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla görevlendirilmesi ilgi mesajı ile talep edilmiştir.”

icisleri-bakan-yardimcisi-catakli-ses-kaydi-paylasti-halk-tv-belge-yayinlayarak-yanit-verdi-1140202-1.

Gazeteci İsmail Saymaz, "AFAD, depremden 36 saat sonra TSK’dan yardım istedi" başlıklı yazısında, AFAD’ın TSK’den 36 saat sonra yardım istediğini, Hava Kuvvetleri’nin ise bağlı komutanlıklara yardımı 5 saat sonra ilettiğini yazmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, afetin en kritik saatlerinde askerin kışladan geç çıkarıldığı, dolayısıyla can kaybının arttığına dair yorumlara tepki göstermiş; saat saat neler yaptıklarını anlatarak "Toplam 40 binden fazla asker, uzman ve teknik personelimiz görev yapıyor" ifadesini kullanmıştı.

Akar daha sonra yaptığı başka bir açıklamada ise, "Mehmetçiğin geç çıkması asla söz konusu olmadığı gibi geri çağrılması kesinlikle söz konusu değil. Böyle bir şey düşünülemez" demişti.

TSK'nin deprem bölgesine 36 saat sonra gönderildiğini dile getiren Saymaz'ın yazısının ilgili bölümünde şu ifadeler yer almıştı:

"Akar, “Toplam 40 binden fazla asker, uzman ve teknik personelimiz görev yapıyor” dedi. Ne var ki 40 bin Mehmetçiğin ne zaman deprem bölgesine gönderildiğini söylemedi.

O halde ben açıklayayım.

36 saat sonra!

Mesajın tarihi: 7 Şubat, saat 16.13

Deprem gününe dönelim.

Merkez üsü Kahramanmaraş Pazarcık olan deprem 6 Şubat’ta saat 04.17’de meydana geldi.

AFAD, 35 saat 56 dakika sonra TSK’dan yardım istedi.

AFAD’tan 7 Şubat’ta saat 16.13’te TSK’ya geçilen ‘Hizmete Özel’ mesajda arama kurtarma için personele ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, şöyle deniyor:

“Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalara destek vermek üzere personele ihtiyaç bulunduğu ve arama kurtarma konusunda uzman/gönüllü yeterli sayıda personelin çalışmalara destek vermek amacıyla görevlendirilmesi…”

HAVA KUVVETLERİ DE GECİKTİ

AFAD’ın mesajı TSK tarafından hava, kara ve deniz kuvvetleri komutanlıklarına gönderildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi mesajı aldıktan beş saat 22 dakika sonra Muharip Hava Kuvvetleri, Hava Eğitim ve Hava Lojistik komutanlıklarına ‘Çok Acele’ şeklindeki öncelik derecesiyle mesaj geçti.

7 Şubat günü saat 21.35’te iletilen ‘Personel Görevlendirmesi’ konulu mesajda şöyle yazıyor:

“-Birlikler tarafından uygun görülen uzman veya gönüllü personelin planlanabileceği,

-İhtiyaç duyulması halinde lojistik komutanlığı tarafından personel intikalinin sağlanması amacıyla gerekli uçak/helikopter planlaması yapılabileceği,

-Planlanan personel tarafından her türlü emniyet kurallarının ön planda tutulması,

-Ana ast komutanlıklar ile ilgili valilikler ve AFAD arasında koordine yetkisi verildiği,

-Faaliyetlere ilişkin alınan tedbirler ile planlanacak personel listelerinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı’na bildirilmesi.”

ÜÇ GÜN SONRA MI GİTTİLER?

Belgesiyle anlattığım üzere AFAD, depremin üzerinden 35 saat 56 dakika geçtikten sonra TSK’dan yardım istedi. Hava Kuvvetleri de mesaj ulaştıktan 5 saat 22 dakika sonra bağlı komutanlıklarını bilgilendirdi. Bu gecikmenin de neden kaynaklandığı mutlaka araştırılmalı.

Toplamda en az 41 saat 18 dakika gecikildi.

Hava Kuvvetleri’nin mesajı, 7 Şubat’ta saat 21.35’te yollandığı için gereğini yapmak ertesi güne kaldı. 8 Şubat’ta bütün birliklere yayınlanan emirde, “Deprem felaketi sonrası yapılan çalışmalara uzman veya gönüllü olarak destek vermek üzere personele ihtiyaç duyulduğu” hatırlatılarak, şöyle deniyor:

“Bu kapsamda ilgi mesaj personele tebliğ edilerek, doğal afet bölgelerine gönüllü gidecek personel bilgileri ana ast komutanlıklar tarafından günlük olarak Hava Kuvvetleri Personel Başkanlığına bildirilecek olup personelin yoklama kaydı ‘0079-Mazeret İzni (Doğal Afet) olarak bildirilecektir.”

Emrin kara ve deniz kuvvetlerinde görevli olan HKK personeline de tebliğ edilmesi, gönüllü gidecek olanların Hava Kuvvetleri Personel Başkanlığı’na bildirilmesi istendi.

İddia o ki bu emir 8 Şubat’ta saat 17 sularında personelin eline ulaştı. Dolayısıyla birçok uzman ve gönüllünün 9 Şubat’ta, depremin üçüncü günü bölgeye gittiği öne sürülüyor."

ÇATAKLI SES KAYDI İLE YANIT VERMİŞTİ

İçişleri Bakanı İsmail Çataklı, Saymaz'ın yazısına ilişkin sosyal medya hesabındna ses kaydı yayımlayarak yanıt vermişti.

Çataklı'nın yayımladığı kayıtta, deprem günü AFAD'dan aradığını kaydeden bir görevli 'Albayım' diye hitap ettiği askerden, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve İzmir’deki ekipleri yönlendirmek için hava aracına ihtiyaç duyulduğunu belirtilmişti.

Kaydın devamında şunlara yer verilmişti:

“Biz İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa buradaki ekipleri yönlendirmek için hava araçlarımızın görevlendirilmesi gerekiyor. Size zahmet. Ona göre bir çalışma yapabilir misiniz. 7-8 hava aracı lazım bize.”