İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Türkiye’nin uyuşturucudan doğrudan etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Güney Amerika’da üretilen Avrupa ve Asya’ya sevkiyatı yapılan kokain kaçakçılığında transit ve hedef bir ülke konumundayız” dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı: Uyuşturucu kaçakçılığında transit ve hedef ülkeyiz

Suriye açıklarındaki uluslararası kara sularda 1,5 tonun üzerinde uyuşturucu maddenin ele geçirildiği operasyonla ilgili İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin ‘coğrafi konumu ve nüfus yapısı itibarıyla’ uyuşturucudan doğrudan etkilenen ülkeler arasında olduğunu söyleyen Ersoy, “Kokain kaçakçılığında transit ve hedef bir ülke konumundayız” dedi. Ersoy şöyle konuştu:

“Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen başta eroin olmak üzere, afyon türevleri kaçakçılığında, Avrupa’da üretilen ve Asya’ya sevkiyatı yapılan sentetik uyuşturucu ile ara kimyasal kaçakçılığında ve Güney Amerika’da üretilen Avrupa ve Asya’ya sevkiyatı yapılan kokain kaçakçılığında transit ve hedef bir ülke konumundayız. Büyük bir titizlik ve gayretle uyuşturucuya karşı mücadelemizi sürdürüyoruz.”

BALIKÇI TEKNESİNE OPERASYON

Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, düzenlenen uyuşturucu operasyonlarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Uluslararası sularda dün gerçekleştirdiğimiz operasyon aslında bizim ilk yaptığımız operasyon değil. 2017'de Girit açıklarında yine kahraman güvenlik güçlerimiz bir ton 71 kilo eroin, 2019'da da Libya açıklarında 4 ton 200 kg esrar ele geçirmişlerdi. Dün de Onur operasyonu kapsamında Akdeniz'in uluslararası sularında başarılı bir operasyona imza attık.

Emniyet'ten bir İHA ve 12 personel, Sahil Güvenlik'ten bir korvet ve 2 bot ile toplam 135 personel görevlendirilmiştir. KKTC'ye yaklaşık 70 km, Mersin'e yaklaşık 131 km, Samandağ'a yaklaşık 60 km mesafede uluslararası sularda bayraksız bir balıkçı teknesi tespit edilmiş, şüphe arzeden hareketleri anlık olarak izlenmiştir.

Sabah 9 sıralarında tekne ile temas sağlanmış, müdahaleye gündüz başlanması zorunluluğundan dolayı teknede bulunan suç unsurlarını denize atmaya başlamışlardır. Kısa sürede tekneye çıkılmış, 4 şüpheli etkisiz hale getirilmiş, tekneye attıkları çuvallar 2 saatte toplanmıştır. Çuvallardaki 1.5 ton esrar maddesine el konmuştur.”