Önceki hafta sokağa çıkma yasağını 2 saat önce ayrıntısız paylaşarak market ve fırın önlerinde izdiham oluşmasına neden olan İçişleri Bakanlığı, bu hafta yasağın başlamasından önce alışveriş alanlarında kontroller yapılacağını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı: 21.00'den önce alışveriş alanları kontrol edilecek

İçişleri Bakanlığı, önceki hafta sokağa çıkma yasağı ilanıyla oluşan izdihamın önüne geçmek için 31 il valiliğine kısıtlama başlamadan önce talimat gönderildi.

Bakanlık, sokağa çıkma yasağının başlamasında 3 saat kala tüm alışveriş alanlarında polis ve jandarmanın kontrol yapacağını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde "Saat 21.00 itibariyle kapalı olması gereken market vb. iş yerleri ile açık olması muhtemel fırın, büfe, akaryakıt istasyonu içerisinde bulunan alışveriş alanları kontrol edilecek," denildi.

Genelgede öne çıkanlar şöyle:

* Bakanlıkça salgınının önlenmesine yönelik sokağa çıkma yasağının ve daha önce alınan tedbirlerin etkinliğini artırmak amacıyla bu illerde 15.00- 24.00 saatlerinde uygulama yapılması istendi. Bu kapsamda belirtilen saatler arasında market, fırın, pazar yeri, büfe, yoğun olarak alışveriş yapılan cadde ve sokaklar ile akaryakıt istasyonları gibi yerlerde, sosyal mesafe kuralı ile maske kullanımı uygulamalarına ilişkin denetimler en üst seviyede yapılacak.

* Toplu taşıma araçlarında ve duraklarda sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve maske kullanımına ilişkin uygulamalar gerçekleştirilecek. Saat 21.00 itibarıyla kapalı olması gereken market gibi iş yerleri ile açık olması muhtemel fırın, büfe, akaryakıt istasyonu içerisinde bulunan alışveriş alanları da kontrol edilecek.

* Sosyal mesafe ihlallerinin olabileceği yerlerde, sosyal mesafeyi sağlayacak tedbirler alınacak. Ayrıca alınan kararlara uymayan iş yeri sahipleri ve vatandaşlara 'Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddelerine göre işlem yapılacak. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

* Bakanlık, valiliklerden söz konusu kontrol, denetim ve gerektiğinde sosyal mesafe tedbirlerinin alınarak uygulanabilmesi adına görevlendirme ve planlamaların ivedilikle yapılmasını ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.